SAVRŠENO : 95 ideja za igranje sa decom: Oni će ovo pamtiti celi život

Igrajte se sa svojom decom jer je to najbolji lek protiv starosti, dosade, ružnih misli i loših životnih odluka

igranje sa decom

Mi smo sada vesela četvoročlana porodica a u kući četvoročlane vesele porodice dani su često „veseli“. To su oni dani kada se ne zna ko šta radi i kada se mama i tata sapliću od obaveza. I kada, na kraju dana, premoreni, shvatite da uopšte niste iskoristili vreme na pravi način. Pred spavanje, kao svaka žena, sabiram utiske toga dana i pravim planove za sutrašnji. Sve češće hvatam sebe kako me grize savest zbog osećaja da starijoj ćerki nisam posvetila dovoljno vremena. Dok sam ja zauzeta kućnim obavezama, ona sama pronalazi zabavu, pa se pitam: da li ona dovoljno uči na taj način? I da li nešto propušta u odnosu na drugu decu.

Kao roditelj čitam i pratim blogove posvećene deci, vaspitanju, odrastanju… Čitajući tako, naišla sam na zanimljiv blog. Rejčel, koja piše tekstove na tom blogu, takođe je mama i žena koja se bori sama sa sobom, sa decom, sa obavezama i, kao i sve mi, mame i žene, uspeva da se izbori. Posebno me obradovao njen tekst “95 things to do with kids under five”, koji me je podsetio da naša deca neprestano uče i da ne moram baš svaki put da zasučem rukave i osmislim celodnevnu aktivnost kako bi Iskrin dan bio ispunjen.

Dovoljno je to što je uključena u skoro svaku dnevnu obavezu, koliko god bila dosadna i uobičajena. I tako se, zapravo, uči.

Prenosim vam njenih 95 aktivnosti za decu mlađu od 5 godina, da potražite inspiraciju ili, možda, potvrdu da vašem detetu dan ipak nije propao:

1. Pravite balončiće od sapunice. 2. Uložite novac u neku dobru knjigu sa idejama za aktivnosti. 3. Ili u voštane bojice i papir. 4. Ili, za vas koji volite da živite na ivici, u flomastere i papir. 5. Ili u tempere i papir, vi koji baš, baš volite da rizikujete. 6. Kuvajte sa decom. 7. Naučite ih da razbiju jaje. Očekujte nered. I oduševljenje. 8. Naučite ih da naprave sendvič s puterom i džemom. 9. Igrajte  „školice“ u kuhinji.10. Idite u šetnju.

11. Jurite svoje senke. 12. Idite u šetnju, jurite svoje senke, pravite balone od sapunice i trkajte se. 13. Idite u potragu u prirodi. 14. Učite ih da čitaju. 15. Učite ih da čitaju i da slikaju. 16. Naučite ih azbuku. 17. Naučite ih da pišu slova. 18. Napravite potragu za blagom. 19. Uvedite popodnevnu dremku. Ili barem vreme za tišinu i odmor. 20. Neka im dođe drug ili drugarica da se igraju. 21. Čitajte im knjige. 22. Čitajte im još knjiga.

23. Neka oni vama „čitaju“ knjige. 24. Odglumite to što ste pročitali. 25. Idite da se ljuljate. 26. Po sunčanom danu, lezite na travu i posmatrajte oblake. 27. Slušajte muziku. 28. Đuskajte u dnevnoj sobi. 29. Pažljivo slušajte njihove priče. 30. Dozvolite im da odaberu šta će tog dana ručati. 31. Odvedite ih u knjižaru. 32. Odvedite ih u biblioteku. 33. Pokažite im svoje igračke kada ste bili mali. 34. Slažite kocke. 35. Napravite oblike od autića. (Trougao, kvadrat, krug…)

36. Vežbajte brojanje. Koristite jednostavne predmete. 37. Naučite ih da sabiraju. Isto je kao brojanje, samo treba da zbroje dve grupe predmeta. 38. Neka operu sudove u sudoperi. 39. Neka vam pomognu da složite peškire. 40. Provozajte ih kolima. 41. Provozajte ih kolima da sebi kupite kafu. 42. Provozajte ih kolima da sebi kupite kafu a njih počastite toplom čokoladom ili sokom od jabuka.

43. Idite u rasadnik cveća. 44. Pustite ih da guraju kolica u prodavnici. 45. Maskirajte se u omiljene likove. 46. Dajte im da koriste lepak. Ako smete, dajte im i šljokice. 47. Ako im date šljokice, neka ih tresu u nekakav pleh, da ih ne biste skupljali po celoj kući. 48. Izvedite jednostavne naučne eksperimente. 49. Zasadite baštu. 50. Pričajte im o godišnjim dobima.

51. Iscrtajte na papiru konture njihovih šaka i stvarajte uspomene. 52. Pogledajte film. I to je u redu. Živela sloboda! 53. Napunite hranilicu za ptice. 54. Kupite materijal i napravite hranilicu za ptice. 55. Trčite. Ili barem pustite njih da trče. 56. Takmičite se ko može duže da izdrži a da se ne nasmeje. 57. Naučite ih da slažu čarape. 58. Naučite ih da slože escajg. Osim oštrih noževa. 59. Napravite smešne fotografije. 60. Napravite smešne snimke. 61. Pravite mape. 62. Učite ih o oblacima. 63. Napravite oblake.

64. Igrajte se lego kockama. 65. Ispričajte priču pomoću lego kocki. 66. Neka vam pomognu da obrišete prašinu. 67. Naučite ih da kažu „volim te“ na nekoliko jezika. 68. Pokušajte da pronađete što više crvenih stvari u kući. Izaberite bilo koju boju. 69. Igrajte se „šugice“. 70. Zalepite njihovo ime na papir i dajte im da boje oko slova. 71. Berite cveće. 72. Berite cveće i poklonite komšinicama. 73. Ako nemate gde da uberete, idite u cvećaru. 74. Brojte do 100. 75. Naučite ih da broje po dva. 76. Neka vam pomognu da obrišete zidove koje su sami „ukrasili“.

77. Naučite ih da vežu pertle. 78. Naučite ih da postave sto. 79. Napravite tvrđavu. 80. Dajte im baterijske lampe da se igraju. 81. Pravite senke na zidu. 82. Donestite gomilu knjiga u dnevnu sobu i sve ih pročitajte. 83. Napunite im kadu. Neka uživaju u penušavoj kupki. 84. Odvedite ih u šoping. Ako smete. 85. Crtajte kredom po ulici.

86. Nacrtajte kredom puteve i gradove da se igraju. 87. Igrajte se žmurke. 88. Neka se igraju šerpama, loncima i poklopcima. 89. Igrajte igru memorije. 90. Oponašajte različite životinje. 91. Igrajte se plastelinom. Napravite ga sami. 92. Neka vam pričaju o omiljenim stvarima. 93. Nosite ih. 94. Samo sedite i posmatrajte ih. Rastu. Brzo.031

95. Dajte sebi orden. Ima tu posla!

izvor.blog.lilihipsteri.rs

PROČITAJTE JOŠ I OVO

Mnogo je opasnije kupovanje ljubavi neprestanim poklonima, nego bilo koja strogoća

Nekad i sad: Kako se deci govorilo pre 30 godina, a kako danas

Zašto dete treba da tretirate kao odraslu osobu

Pedagog koji je život posvetio siročadi: Ovih deset zapovedi o deci svaki roditelj mora da zna!

PODELITE DALJE OVAJ TEKST :* HVALA

 

Komentara
Loading...