SAZNAJ MAMICE Kako JA doživljavam svet oko sebe

0

Otkrijte kojim redom se razvijaju bebina čula i kako joj to pomaže da postepeno spozna svet koji je okružuje…

Do 6. meseca

Vid

Novorođenčad vole da posmatraju ljudska lica. Uostalom, i sami ste primetili kako vas vaša beba netremice “gleda” u oči. Ipak, vid novorođenčeta još uvek nije dovoljno razvijen i ono neće biti sposobno da fokusira pogled, niti jasno da prepoznaje lica i stvari prvih nekoliko nedelja nakon rođenja. Neuralni kanali kojima se prenose vizuelne informacije do bebinog mozga nisu još dovoljno razvijeni da bi mogla da shvati šta je to što gleda. No, budući da se bebin organizam brzo razvija, ona će već u šestoj nedelji života uživati u jasnim linijama i predmetima koji se kreću. Takođe, neće proteći mnogo vremena dok beba ne počne ručicama da hvata predmete koje vidi.

Sluh

Beba takođe uči preko drugih čula, a sluh je prvo koje se kompletno razvija. Dakle, čim beba ugleda svet, glasni, nepoznati zvuci u porođajnoj sali sigurno će je šokirati i rasplakati. S druge strane, vaš glas je bebi definitivno omiljeni zvuk: njega je prvo čula u materici, pa joj je zato poznat i umiruje je. Bebe vole visoke tonove i zato nemojte da se ustručavate da se obraćate svojo bebi “pevajućim” glasom. Ona će to sigurno obožavati!

Ukus

Iako je mleko bebina jedina hrana, ona ipak može da prepoznaje različite ukuse. Zapravo, čulo ukusa počinje da se razvija još u toku intrauterinog života. Vaše mleko takođe varira u ukusu, u zavisnosti od vrste namirnica koje konzumirate. Iako se radi o suptilnim razlikama ukusa, beba ipak može da ih prepozna. A budući da mališani preferiraju slatko, imate sjajan izgovor da pojedete još jedno parče čokoladne torte.

Miris

Bebe se takođe rađaju sa dobro razvijenim čulom mirisa i velike su šanse da će naglašeno reagovati na jače arome, kao što su sirće i beli luk. Ipak, vaš miris će nepogrešivo prepoznavati pre svih drugih. Istraživanja pokazuju da bebe čak mogu da razlikuju miris uložaka za grudnjak njihove i drugih majki koje doje. Uostalom, sigurno ste primetili da beba nosićem traži vašu bradavicu i okreće lice prema njoj. Osim toga, verovatno ste primetili da beba ne sisa dobro ako nosite jak parfem.

Dodir

Bebe naročito uživaju u poljupcima i milovanjima, jer to podstiče njihov osećaj da su voljene i zaštićene. Fizički dodiri i nežnosti čak mogu da podstaknu razvoj bebinog imuniteta. Blaga masaža bebe sjajan je način za stvaranje jedinstvenog odnosa između deteta i majke. Osim toga, primetićete da beba voli meke materijale, kao i da grublja odeća i prekrivači iritiraju njenu kožu.

Od 6. do 12. meseca

Motorika

- Oglasi -

Dakle, do šestog meseca života, bebin vid je dovoljno razvijen da može da fokusira pogled na predmete koji se kreću. Ukoliko je budete stimulisali, pokazujući joj brojne, različite predmete, ubrzaćete razvoj vizuelnih putanja koje su smeštene u potiljačnom režnju mozga. Zahvaljujući tome, u osmom mesecu života beba će videti baš kao i vi. Otprilike u ovom uzrastu, motoričke sposobnosti su na istom stepenu razvoja, zbog čega će beba biti sposobna da uoči predmet koji želi i da otpuže do njega. Dajte joj igračke jarkih boja, koje se sastoje od više delova, što će stimulisati njenu sposobnost razlikovanja boja i predmeta.

Razlikovanje ukusa i mirisa

U ovom periodu, beba počinje da prepoznaje razliku između mirisa. Studije pokazuju da bebe preferiraju slatke arome, poput vanile, a miris majčinog tela za njih je i dalje broj jedan. Testirajte kako beba reaguje na određene mirise – na primer, izložite je mirisu nečega kiselog i primetićete da se mršti i da krivi usta. Da biste bebu izložili različitim mirisima, često je izvodite u šetnju, naročito u park. Boravak napolju, zbog brojnih novih stvari u okruženju, stimuliše i parijetalni deo mozga, u kojem su smešteni centri za regulaciju temperature, dodira i ukusa. Beba će pokušati da dodirne većinu stvari sa kojima dolazi u kontakt i dopašće joj se osećaj koji pruža razlika u teksturama materijala. Čak ćete primetiti izraz iznenađenja na njenom licu kada opipa nešto novo. Osim toga, bebi prija i vazduh koji oseća na izloženim delovima kože.

Teksture

Različite konzistencije i teksture hrane takođe su bitne za bebin razvoj. Oko šestog meseca, ona će prvi put probati čvrstu hranu. Iako će preferirati slatko, pokušajte da uvrstite što više različitih namirnica u njenu ishranu. U tom uzrastu, beba će prvo ispitati hranu ručicama, pre nego što je stavi u usta. Razvoj čula dodira veoma je važan za bebu, jer joj omogućava da istraži svoje telo i da vremenom shvati da može da kontroliše pokrete.

Muzika

Muzika je još jedna stvar koja pomaže bebi da nauči da pokreće telo. Posmatrajte je dok pomera glavu i ruke uz taktove njene omiljene pesme, i puštajte joj različite vrste muzike da bi vremenom izgradila lične muzičke preferencije. Čitanje dečijih knjiga, uz menjanje tona glasa, stimulisaće razvoj bebinih govornih sposobnosti. Imenujte sve predmete sa kojima svakodnevno dolazi u kontakt, što će bebi pomoći da razume da za svaku stvar postoji adekvatan naziv. Oponašajte zvuke koji ispuštaju različite životinje, da bi beba naučila da ih raspoznaje i oponaša, negde oko devetog meseca života.

Od 12. do 18. meseca

Govor

Ubrzanim razvojem motornih i vizuelnih sposobnosti vašeg mališana, dramatično se povećava i broj stimulusa kojima je izloženo. Privlačiće ga predmeti živih boja i ono će se kretati ka njima da bi ih istražilo. Zato već sada možete da započnete igru skrivalice. Oko šesnastog meseca života, mališan će početi da shvata da to što nešto ne može da vidi ne znači i da je potpuno nestalo. U ovoj fazi života, vaš mališan je ne samo stalno u pokretu, već postaje prava brbljivica. Njegov vokabular se povećava iz dana u dan i uvek je spreman da započne “razgovor” sa svim ljudima koje vidi, bez obzira na to da li ga oni razumeju ili ne. Komunikacija sa detetom ovog uzrasta naročito je važna, jer što više to budete radili, ono će brže naučiti kako pravilno da komunicira. Dete takođe razume zahteve koje mu upućujete i adekvatno odgovara na njih; kada tražite nešto da vam doda, ono će to učiniti, mahaće u znak pozdrava, doći će kada ga zovete…

Prihvatanje i odbijanje hrane

Dok ne napuni godinu dana, dete je već razvilo sklonosti, kao i odbojnost, prema određenim ukusima u hrani. Nudite mu, uporedo sa hranom koju voli, i neke nove vrste namirnica. Na ovaj način, stavićete mališanu do znanja da postoje brojni novi ukusi, ali da ne mora zbog njih da se odrekne onih koje je već zavolelo. Ipak, mališani su prilično ćudljivi, pa se nemojte iznenaditi ako jedne nedelje halapljivo jede jednu vrstu hrane, a već naredne je “uredno” baca na kuhinjski pod. I, nemojte da brinete ako dete deluje nezainteresovano za hranu – ješće kada bude gladno. Njegova tek osvojena samostalnost ukazuje na to da bi se radije igralo nego sedelo za stolom i jelo.

Prvi koraci

Budući da je dete ovog uzrasta mnogo sigurnije na nogama i mobilnije, lako će se kretati prema stvarima koje želi da dodirne. Zato morate da budete veoma oprezni i da sklanjate i obezbeđujete stvari koje bi mogle da ga povrede. Podstičite dete da se igra različitim materijama – vodom, peskom, čak i blatom. Nered i uprljana odeća neminovna su posledica ovih igara, ali dete jedino tako može da nauči važne lekcije o životu i da se ludo zabavi.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE !

- Advertisement -

Komentara
Loading...