SAZNAJEMO : Ljudsko srce počinje da kuca samo 16 dana nakon začeća

0

Sa Univerziteta Oksford su zaključil da embrionu srce kuca 16 dana nakon začeća

zacecece

Naša srca će tokom prosečnog života otkucati tri milijarde puta, ali do danas nije najjasnije kako proces njegovog rada zapravo počinje. Ranije studije ukazivale su na to da pumpa krvi počinje da radi 21. dana života, ali čini se da to ipak nije tačno.

Naučnici sa Univerziteta Oksford došli su do zaključka da srce embriona počinje da kuca 16 dana nakon začeća. Posmatrati početak funkcionisanja kardiovaskularnog sistema embriona zahtevan je i komplikovan posao, tako da se za izučavanje koriste začeća miševa.

Stručnjaci su do sada smatrali da embrioni miševa počinju da pumpaju krv osmog dana nakon začeća, što odgovara čovekovom embrionu starom 21 dan, u kojem primitivno srce ima oblik cevi.

Ipak, najpreciznije istraživanje razvoja mišjeg srca pokazalo je da pumpa počinje da radi već sedmog dana, što odgovara 16. danu razvoja ljudskog embriona. U tom stadijumu razvoja u embrionu se razvija tzv. srčani srp.

U 16. danu razvoja ljudskog embriona u embrionu se formira tzv. srčani srp

„Otkrivanjem detalja o ranoj fazi razvoja srca mi možemo shvatiti kako se stvaraju srčani problemi, a to nas približava spoznaji načina sprečavanja njihovog nastanka još tokom trudnoće“, objasnio je Pol Rajli sa Oksforda.

Kako bi registrovali rad srca u tako malom telu naučnici su pratili kretanje molekula kalcijuma koji igra važnu ulogu u biohemiji miševa, čoveka, ali i većine drugih bića na planeti. Konkretno, jon kalcijuma igra ključnu ulogu u radu mišića srca.

izvor.B92.net

Saznajte i ovo

Komentara
Loading...