SAZNAJTE : Kakav karakter ima vaša beba i šta to govori o njoj?

0

Naučnici sa Univerzeta u Filadelfiji dokazali su da se karakter deteta formira već u prvih pola godine života, ali on ne ostaje nepromenjen, već na njega utiču brojni faktori.

Pre svega, važno je okruženje u kojem dete živi. Ako je okruženje nepovoljno za razvoj dečje psihe, s vremenom i najhrabrije dete može postati povučeno i uplašeno. Isto tako, povoljno okruženje će otvoriti i najvećeg stidljivka. Dakle, obratite pažnju na ponašanje svog deteta dok je još sasvim malo.

Ne čekajte da prođe vreme pa da tek onda počnete s ispravljanjem određenih oblika ponašanja. Naravno, treba naglasiti da što god da radite, to činite polako, nenametljivo i postupno. U protivnom će povučena deca postati još povučenija, a nemirna deca još nemirnija.

Kakav karakter može biti i kako ga prepoznati?
1. Kakva je sada?

Čim je spustite u krevetić ili u ogradicu, odmah se diže i pruža ruke da je podignete. Stalno vam sedi u krilu i drži se za vašu odeću. Može zaspati samo ako vi sedite pored krevetića i držite je za ruku. Čim se pojavi neka druga nepoznata osoba, trči prema vama i kako bi potražilo utočište.

Kakva će biti?

Pogrešno se misli da su ove bebe mamine maze i da se nikada neće odvojiti od mamine suknje. One su samo vrlo oprezne i ne vole promene. Kad porastu to može biti korisno, ali i ne mora. Učite dete od malih nogu da bude samostalnije, ali nemojte imati radikalne poteze. Za početak je ostavljajte s bakom, dedom ili nekom osobom koja joj je draga. Nemojte ih ostavljati na više od pola sata nego postupeno produžavajte vreme razdvojenosti. U početku će se buniti i plakati, ali s vremenom će se prilagoditi.

DEČJI HOROSKOP: Dan i sat rođenja određuje karakter deteta?

2. Kakva je sada?

Većina mama može biti sretćna ako ima bebu koja funkcioniše po principu ‘gde me ostaviš, tu ćeš me i naći’. Takva beba je mirna, vrlo retko plače, srećna je i zadovoljna gde god da je ostavite. Ima dobar apetit, ne buni se kad treba da spava, a kada se i dogodi da zaplače, dovoljno je da je samo malo utešite i gotova stvar. Ovakva beba od najranijeg detinjstva pokazuje smirenost i ne upušta se u rizične poduhvate.

Kakva će biti?

Vrlo je verovatno da će takva ostati i kad poraste, ali treba voditi računa o tome da se takva beba ne formira kao ličnost koja je spremna prihvatiti težu stranu života. Zato je odmalena ohrabrujte, pevajte joj pesmice, podstičite je da pokuša raditi nešto čega je strah. Takođe, kupujte joj igračke koje iziskuju fizičku aktivnost i trudite se, koliko god je to u vašoj moći, aktivno sudelovati u svim igrama. Na taj način moći ćete izravno uticati na angažovanost deteta, odnosno sprečiti ga u tome da samo stoji sa strane.

3. Kakva je sada?

- Oglasi -

Nasuprot prethodno opisanim bebama, beba istraživač nikad ne miruje. U pokretu je od jutra do mraka, spava vrlo malo, tek toliko da ‘napuni baterije’, a onda sve ispočetka. Kad joj je dosadno, svima će to bučno dati do znanja jer ovakva beba mora stalno izazivati. U stanju je hiljadu puta baciti igračku kako bi proverila hoće li svaki put pasti. Takođe, svaki put će tražiti da joj tu igračku podignete s poda.

Što se fizičkog razvoja tiče, ovakva beba je u svemu prva. Ona počne sedeti sa šest meseci, prevrće se preko glave sa sedam meseci, a prohoda već s 11 meseci. Ne prihvaća ‘ne’ kao odgovor i uvek zna tačno što želi. Ovakvu decu je teško ukrotiti, ali nije nemoguće.

Kakva će biti?

Dovoljno je da je od najmanjih nogu učite šta se sme, a što ne. U suprotnom bi, kad poraste, mogla imati problema sa kršenjem društvenih pravila.

4. Kakva je sada?

Ova beba se stalno smeje, kikoće i pruža ruke svima koji je žele uzeti u naručje. Voli biti u centru pažnje i traži da sudjelujete u svakoj aktivnosti kojom se bavi. Beba šarmer se vrlo lako uklapa u sve sredine, voli društvo i s oduševljenjem se igra s drugom djecom. Nije škrtica, rado deli igračke i ne podnosi samoću.

Nemojte je ostavljati samu i ne očekujte da će se igrati s igračkama. Čak i ako joj napunite krevetić do vrha s igračkama, ona će sve odgurnuti i tražiće pažnju ljudi.

Kakva će biti?

Čitajte joj bajke, pokazujte slike, gledajte zajedno crtane filmove i puštajte joj muziku. Samo na taj način će vaša beba biti srećna, a kad poraste imaćete nekoga ko će uvek znati kako vas nasmejati.

5. Kakva je sada?

Ovo je definitivno beba koja je još u stomaku znala što hoće, a što neće. Kad neće spavati, možete se postaviti na trepavice, ali ona neće spavati. Ako se ona ne želi nositi, vrištaće i plakati dok je ne spustite. Ako nije gladna, neće jesti pa makar joj ponudili i najomiljenije jelo. Poznato vam je sve ovo, zar ne?

Kakva će biti?

Dobra vest je da se ovakve bebe drastično menjaju kad počnu dolaziti u kontakt s drugom decom. Tada se u njima smanjuje poseban nagon, a pojačava društveni. Postaju mnogo umereniji u svojim željama i mnogo pogodniji za ‘oblikovanje’. Kod ovakve bebe važno je da roditelj ima jasan i odlučan stav od samog početka, jer ako beba oseti da može manipulisati, radiće to i kad naraste.

Izvor: trudnoca.hr

Kako ćete se ponašati na porođaju često zavisi od vašeg karaktera

- Advertisement -

Komentara
Loading...