Saznajte kako prenatalni vitamini utiču na trudnoću i da li se može izbeći njihovo uzimanje

Većina trudnica već od prvih nedelja trudnoće počinje da uzima posebne prenatalne vitamine. Oni nisu čarobna pilula koja će trudnoću učiniti savršenom, već pomno izabrani vitamini u idealnim količinama za trudnicu i bebu.

vitamini i trudnica

Trudnice se često zapitaju, što bi se dogodilo da preskoče uzimanje ovih prenatalnih vitamina i pokušaju sve potrebne nutrijente uneti u organizam putem ishrane. Međutim, da bi uneli potrebne količine, posebno nekih vitamina koji su slabije zastupljeni u svakodnevnoj ishrani, bile bi vam potrebne enormne količine hrane koje ne biste mogli pojesti.

Saznajte –OVI LEKOVI SU OPASNI U TRUDNOĆI !!

Pritom treba imati na umu da prenatalni vitamini nisu zamena za zdravu ishranu, već je ovo dvoje idealna kombinacija za zdravu trudnicu.
Korist od prenatalnih vitamina je višestruka

Jedan od najvećih nedostataka u telu žene svakako je folna kiselina, naročito tokom začeća i prvih nekoliko nedelja, kada je formiranje bebinog tela najbrže. Upravo zato se savetuje žene koje planiraju trudnoću da počnu uzimati prenatalne vitamine i pre trudnoće, kako bi stvorili idealno okruženje za oplodnju i olakšali i ubrzali put do trudnoće.

Dovoljan unos gvožđa sprečiće anemiju koja je povezana sa preuranjenim porođajem i niskom porođajnom težinom, a ujedno utiče na razvoj mozga, disanja i imunološkog sistema.

Vitamin D zadužen je za sprečavanje komplikacija u trudnoći kao što su gestacijski dijabetes i preeklampsija i teško ga je uneti ishranom u dovoljnim količinama.

Saznajte –Vitamini za trudnice – svaki dan

Jod je važan jer njegov nedostatak može biti štetan za razvoj bebinog mozga, au ekstremnim slučajevima može čak dovesti do pobačaja.
Nedostatak kalcijuma može dovesti do slabljenja kostiju i zuba kod trudnice. Beba za svoj razvoj crpi zalihe kalcijuma iz majčinog tela, pa zbog nedovoljnog unosa može čak doći i do osteoporoze kod trudnice.

Pre uzimanja prenatalnih vitamina svakako bi bilo dobro posavetovati se sa lekarom kako bi zajedno doneli odluku koji vitamini su najbolji za vas, s obzirom na vašu ishranu, fizičku aktivnost i posao koji radite.

Ako vam je ovaj tekst koristio podelite i vašim prijateljima :* Hvala

Komentara
Loading...