Saznajte Koliko Kilograma Relano Morate Dobiti u TRUDNOĆI!

0

Teško hodate, teško ustajete, problem vam je vezivanje pertli? Sa stomakom, jasno, dolaze i kilogrami, ali koliko ih je zaista normalno dobiti? I na šta odlaze svi ti silni kilogrami?

- Oglasi -

Činjenica da žena tokom trudnoće na vagi dobija sve više na težini ima opravdane razloge: sama materica teži oko kilogram, posteljica otprilike 500 grama, plodova voda jedan kilogram, a beba pred sam porođaj između 3000 i 3500 grama. Osim toga rastu i dojke, povećava se volumen krvi u telu i tkivo zadržava vodu. Zalihe vode služe kao osiguranje da se u hitnim slučajevima uzimaju iz tkiva – npr. da bi se nadoknadio akutni gubitak krvi. Zalihe služe i tome da žena posle porođaja može da doji bez uzimanja mnogo tečnosti.

1. Tromesečje

Trudnice obično dobiju otprilike jedan i po kilogram mesečno. Od toga u prva tri meseca samo oko 50 grama otpada na nerođeno dete. Ostatak će se rasporediti na fetalni sistem podrške, dakle na posteljicu i plodovu vodu, matericu, teže dojke i povećan volumen krvi.

Vaga zna da šokira već u prvom trimestru

2. tromesečje

Žena će se tokom drugog tromesečja trudnoći udebljati punih šest kilograma. Od toga približno jedan kilogram ide na dete.

3. Tromesečje

U poslednjim mesecima dobiće još narednih pet kilograma. U proseku je to otprilike 14 kilograma – što je sasvim normalno.

Kako ćete tokom trudnoće dobijati na težini?

Težina deteta 3500 grama
Majčine zalihe 2000 grama
Posteljica (placenta) 500 grama
Plodova voda 1000 grama
Materica 1500 grama
Povećanje dojki (svaka 250 grama) 500 grama
Pojačano stvaranje crvenih krvnih zrnaca 2000 grama
Zadržavanje tečnosti 3000 grama

Ukupno: 14000 grama

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...