SAZNAJTE :Zašto Beba puno plače i stalno traži dojku?

0

To su znakovi skoka u razvoju!

Kad dolazi do prvog skoka? Prvi skok u razvoju događa se između sedmog i desetog dana života, u kojem dete prolazi prvi razvojni i motorički napredak zbog čega ima veću potrebu za hranom. Važno je da majka svaki put odgovori na detetov plač nuđenjem dojke i podoja kako bi se po sistemu ponude i potražnje količina majčinog mleka unutar nekoliko dana prilagodila detetovim povećanim potrebama.

- Oglasi -

Sledeći skok u razvoju javlja se oko trećeg i šeste NEDELJE, u trećem mesecu života, šestom mesecu i devetom mesecu, u fazama kada  dete počinje da se okreće, guguče, puzi, hoda. Skok u razvoju prati povećanje detetove visine i težine, a paralelno s time povećava se i detetov apetit. Skokovi u razvoju događaju se podjednako kod dojene dece i dece koja su hranjena na bočicu. Kod dece koja se dohranjuju adaptiranim mlekom važno je prepoznati na vreme skok u razvoju kako bi se na vreme povećala i količina hrane. Skokovi u razvoju su posebno osjetljivi periodi i u njima majke često odluče da prekine dojenje i da počne sa dohranom jer su uverene kako nemaju više dovoljno mleka za svoje dete.

Dojite dete kad želi i koliko želi

Skokovi u razvoju ne prestaju s prvom godinom života. Rast i razvoj odvija se i poslije navedenih vremenski perioda. Mame primećuju skokove u razvoju svakih par meseci tokom detinjstva, a nakon toga periodično i kroz tinejdžersko doba. Skok u razvoju obično traje 2 do 3 dana, a ponekad i do 7 dana. Povećanje potražnje za mlekom tokom skoka u razvoju je privremeno. Neka dojenčad traži dojku svakih sat vremena tokom skoka u razvoju. Ako češće dojite svoje dete vaše zalihe mleka će se povećati, a dete će dobiti količinu koja mu je potrebna. Dvadeset minuta dojenja svakih sat vremena je učinkovitije za povećanje proizvodnje majčinog mleka nego ređi i duži podoji.

 

 

 

 

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...