Seks u trudnoći – da ili ne?

0

Opravdana je sumnja da seksualni odnosi tokom trudnoće mogu da izazovu komplikacije. Međutim, postoji način da uživate sa partnerom, a da to bude bezbedno piše blic.rs

-seks-u-trudnoci

 Jedna od najvećih nedoumica za sve parove koji očekuju prinovu jeste da li je seks u trudnoći dozvoljen ili ne. Lekari prema tome imaju različite stavove, ali dr Andrija Konstantinović, ginekolog-akušer iz Poliklinike “Vizim”, objašnjava da je sumnja da seksualni odnosi tokom blaženog stanja mogu da izazovu komplikacije, čak i fatalne, uvek opravdana.

Seksualni život nakon rođenja deteta (PROČITAJTE)

– Praksa je pokazala da seksualni odnosi u ranim mesecima trudnoće mogu da prouzrokuju spontani pobačaj – navodi dr Konstantinović – dok intimni odnosi u poznijim mesecima mogu da izazovu prevremeni porođaj iz najmanje dva razloga. Prvi je vaginalni orgazam žene, koji dovodi do kontrakcija vagine i konsekutivnih kontrakcija materice, a drugi razlog su materije iz semene teènosti, koje izazivaju kontrakcije materice i istiskivanje ploda.

SEKS U TRUDNOĆI: Da li sperma može da naudi bebi? (PROČITAJTE)

 Slušajte svoje telo

Kako objašnjava naš sagovornik, mišljenje da seksualni odnosi u drugom stanju nemaju nikakvih posledica po plod može biti opasno. Važno je da trudnica redovno odlazi na kontrole i da prema nalazima i uz konsultacije s lekarom režira svoj intimni život. To je najbolji način da se obe stvari pomire.
– Ako trudnica nakon odnosa dobije grčeve u nogama ili ma kakvo krvarenje, onda bi te indikacije trebalo da shvati kao znak da treba da izbegava seksualne odnose dok je u drugom stanju – izričit je dr Konstantinović.
Teško je precizno odrediti u kojim fazama trudnoće bi seksualne aktivnosti trebalo da se ograniče ili da se potpuno izbegavaju, jer ne reaguju sve trudnice isto.

Zašto je seks nakon porođaja drugačiji? (PROČITAJTE)

 Posebna pravila

Postoje tri grupe trudnica: one koje su imale spontane pobačaje, zatim one koje su jako mlade ostale u drugom stanju i starije trudnice, preko 45 godina. Za svaku kategoriju postoje posebna upozorenja.
– Trudnicama koje su već imale prevremeni porođaj ili koje su imale krvarenje iz materice u ranim mesecima trudnoće ne preporučuje se seksualno opštenje – naglašava. – U ovakvim slučajevima potreban je poseban oprez, jer grlić na kome su već vršene hirurške intervencije predstavlja apsolutnu kontraindikaciju za seksualne odnose za sve vreme trajanja trudnoće.
Prema mišljenju nekih lekara, trudnicama koje nisu imale pobačaje i druge probleme i ukoliko nemaju komplikacije u trudnoći dozvoljen je seks u početku drugog stanja. Ali već sredinom i krajem trudnoće plod raste, stomak se povećava, zbog čega su nežnosti gotovo fizički neostvarljive, a i nema užitka.

Jeste li znali da ime može da otkrije kakav je muškarac ljubavnik? (PROČITAJTE)

 Samo nežna milovanja

Zbog težine stomaka, trudnice zabacuju unapred gornji deo tela kako bi održale ravnotežu, a i česti su bolovi u predelu krsta, što opet onemogućava seksualne aktivnosti.
– Nekontrolisan, nepažljiv i grub seksualni odnos, naročito u poznim mesecima trudnoće, može da dovede do prskanja amnionskih opni, odnosno vodenjaka, što dalje izaziva oticanje plodove vode i početak prevremenog porođaja – kaže dr Konstantinović.
Još jedan od razloga zbog kojeg bi parovi koji očekuju bebu trebalo da izbegavaju intimne igre ili bar da ih prorede dok traje blaženo stanje jeste i mogućnost opasnih infekcija.
– Unošenje infekcija za vreme odnosa može da iskomplikuje trudnoću. Infekcije se s grlića materice prenose na vodenjak, a one dalje dovode, takođe, do kontrakcija materice i prevremenog porođaja.

 Bezbedan seks

Da bi se izbegle ovakve i slične komplikacije, trudnicama se savetuje da strogo vode računa o higijeni. Pored brojnih upozorenja da bi seksualni odnosi tokom trudnoće trebalo da se svedu na minimum, dr Konstantinović ipak ističe da postoji način kako bi se obe želje ispunile.
– Trudnicama se savetuje da praktikuju seksualne odnose u specijalnom, ležećem, bočnom položaju, bez duboke penetracije i grubih pokreta, s obaveznim izbegavanjem emisije tečnosti u vaginu.
Ovo je pravi način da partneri zadrže bliskost, a da plod ne bude ugrožen.
Nekoliko nedelja pre porođaja trudnice bi trebalo potpuno da zanemare seksualne odnose, jer su polni organi u tom periodu izuzetno osetljivi na upale, a i grlić materice se menja i biva dostupniji raznim štetnim mikroorganizmima.

Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online