ŠEST neočekivanih stvari koje mogu da se dogode tokom porođaja

0

Porođaj je jedan od najuzbudljivijih izazova, a ponekad može biti i dosta sraman. To su momenti kad se osećate potpuno izloženo i ranjivo, ali pored toga, to su najsjajniji trenuci vašeg života. Bukvalno gurate živo biće u svet.

Izdvajamo šest neočekivanih stvari u porođajnoj sali kako bi ste znale da i to može da se desi .

1.Zubi vam mogu cvokotati

Prema istraživanju sa Harvarda, skoro 50 posto žena se žalilo na drhtanje i cvokotanje zuba tokom porođaja. To može imati veze sa vašom telesnom temperaturom, ali i sa nepodudaranjem vašeg i bebinog pritiska. Studije su pokazale da manja količina fetalne krvi prelazi u vašu krv tokom porođaja. Ako postoji razlika u krvnoj grupi (ako ste vi A, a beba B grupa), može doći do podrhtavanja.

2.Može se desiti da povratite

Ovo je potpuno normalna pojava iz brojnih razloga. To može biti odgovor vašeg tela na bol, ili pak reakcija hrane u vašem stomaku (probava se može zaustaviti tokom porođaja). Epidural takođe može izazvati iznenadni pad krvnog pritiska, što vodi ka nauzeji. Najbolji način da to izbegnete jeste da jedete laganu hranu kada osetite prve znake porođaja, i da pijete dosta čiste tečnosti.

3.Izloženi ste

Morate nositi bolničke haljine sa otvorenim leđima. Možete izabrati da nosite sportske grudnjake, ili pak majicu. Ipak, kada dođe do svega toga, to će biti poslednja stvar na koju ćete misliti. Prvo, doktori i sestre su sve to videli, mnogo puta. Pored toga, želećete posle porođaja da prislonite bebu na svoje grudi. Medicinnsko osoblje će se svakako truditi da vam održava to dostojanstvo, te ne bi trebalo previše brinuti o tome.

4.Vaša beba neće biti prelepa

Biće prekrivena krvlju i tankim zaštitnim slojem koji se naziva verniks. Ovo je potpuno normalno.

5.Iako se beba rodila, to nije kraj

Možete osetiti olakšanje kada se beba rodi i uzmete je u naručje, ali pored toga postoji još – morate izbaciti i placentu. To može biti nakon 5 do 15 minuta od porođaja. Možete osetiti slabije kontrakcije, koje odvajaju placentu od zida materice i šalju je u porođajni kanal. Kada placenta izađe (izgleda kao ogromna crvena grudva), doktori će je pregledati kako bi bili sigurni da je potpuno izbačena i da nije ostalo njenih delova unutar vašeg tela.

6. Dobra vest je da će vaše telo tokom porođaja oslobađati oksitocin (hormon sreće).

To je isti onaj hormon koji se oslobađa i tokom dojenja. To znači da, i pored toliko sramnih i bolnih stvari, vaše telo i misli neće mnogo obraćati pažnju, naročito kada uzmete bebu u svoje ruke.

 

Foto freepik.
Komentara
Loading...