Šest saveta za roditelje čija se deca teško navikavaju na vrtić

Dete protestuje, odbija da ide u vrtić, odbija da spava, kod kuće je nemirno, ponovo sisa prst? Pročitajte koji su najčešći probemi koji prate period adaptacije i saznajte kako da ih rešite…

vrtić

Problem je spavanje u vrtiću?

- Oglasi -

Neka dete ponese omiljenu igračku sa kojom obično spava i kod kuće.

Odbija da jede?

Zamolite vaspitačicu da ne insistira i da ga ne ubeđuje. Njemu je potrebno vreme da se navikne na novu hranu. A dotle neka dobro doručkuje kod kuće.

Još ne ume samo da se obuče?

Ništa strašno, u društvu deca brže uče. Zamolite da ga ne grde i da mu se ne podsmevaju. Ni vi ga nemojte grditi, mnogo je efikasnije ako ga ubedite da mu danas to polazi za rukom bolje nego juče.

Kad se vrati kući, postaje veoma nemirno?

Nemojte odmah da zahtevate red i poslušnost. Ono na taj način, najverovatnije, izbacuje negativne emocije koje su se u njemu nakupile. Ako se u kući umirilo, možda čak i previše, pomozite mu da izrazi osećanja. Pitajte ga kako je provelo dan i dajte mu do znanja da razumete zašto se tako oseća. Tokom ovakvog razgovora dete će se u početku verovatno rasplakati, ali to su suze olakšanja. Ona treba da znaju da ih odrasli razumeju i da ih ne osuđuju.

Dete se vratilo starim navikama, traži da pije mleko iz flašice, sisa prst?

Pustite ga. Stanje koje se zove povratak u rano detinjstvo pomaže mu da se opusti i smiri. Povod za brigu biće jedino u slučaju ako i posle mesec dana nastavi sa time.

Na puti ka vrtiću dete plače i usporava korak?

Nemojte ga nagovarati, već ga pohvalite. Recite mu, na primer: „Ti si moja pametnica! Tek sad vidim koliko si veliki i hrabar…“ i tako dalje. U toj situacija je važno da se priča. A najvažnije je da mamine reči probude samopouzdanje u njemu. Jer samo jaka osoba, čak i kad je dete, može izaći na kraj s teškoćama.

izvor:prva.rs

Pročitajte i ovih par super tekstova

Strah od vrtića

Kako naučiti dete da bude oprezno sa strancima bez zastrašivanja?

Priprema za vrtić

 

Komentara
Loading...