6 simptoma menopauze koji mogu prikriti ozbiljne bolesti: Ovaj znak može biti povezan s rakom

0

6 simptoma menopauze! Proces menopauze može se protezati kroz godine, obilježen raznolikim simptomima. Najučestaliji su valunzi, trenutci naglog topljenja koje se isto tako brzo povlače.

Osim toga, javljaju se fluktuacije raspoloženja, promjene na koži, gubitak kose ili njen smanjeni volumen, te nesanica koja remeti noćni san…

 

Dr. Banot ističe važnost redovnih pregleda kod lekara odmah nakon ulaska u period menopauze, jer ovo stanje može uticati na svaki organ u telu.“

„Dr. Sara Brever navodi dodatne simptome menopauze kao što su anksioznost, oscilacije raspoloženja, otežanu koncentraciju, umor uma, promene u seksualnom nagonu, bolove u zglobovima, probleme s varenjem, dijareju, kao i predispoziciju ka suvoći kose i kože.“

Prema riječima Dr. Tavine Banot iz Velike Britanije, simptomi menopauze mogu biti zamagljeni drugim stanjima kao što su endokrini problemi poput hipotireoze, ali i druge bolesti poput depresije ili fibromijalgije.

 

- Oglasi -

U intervjuu za britanski San, istaknula je šest stanja čiji simptomi mogu biti pogrešno povezani s menopauzom, iako su zapravo ozbiljne bolesti koje zahtevaju hitno lečenje.

1.Problemi sa štitnom žlezdom

Kad štitna žlezda proizvodi previše hormona, ona ubrava metabolizam, što može da dovede do anksiozonisti, razdražljivosti, umora, nesanice, osetljivosti na toplotu, znojenje, dijareju i menstrualne probleme.

S druge strane, nedovoljna aktivnost štitne žlezde može rezultirati povećanjem težine, umorom i lošim raspoloženjem. Simptomi mogu obuhvatiti grčeve u mišićima, bol i slabost, bolove u zglobovima, suvu kožu, lomljivost kose, zatvor, obilno menstrualno krvarenje, te poteškoće s koncentracijom i pamćenjem.

2. Narušeno mentalno zdravlje

Uobičajeno je da tokom menopauze žene doživljavaju promene raspoloženja, razdražljivost i anksioznost. Ali, lekari opšte prakse ne prepoznaju uvek ove simptome odvojeno, tj. često ih povezuju sa menopauzom, iako oni mogu da budu i „država za sebe“, zbog čega bi trebalo posebno obratiti pažnju na njih.

3. Mulipla skleroza

Ova bolest se obično dijagnostikuje u periodu između 20. i 50.godine života i jedan je od najčešćih uzroka invaliditeta kod mlađih osoba.

Nastaje kad imuni sistem atakuje na mozak ili kičmenu moždinu, a ponovljene epizode upale uzrokuju gubitak izolacionog mijelinskog omotača koji okružuje nerve u mozgu i kičmenoj moždini. Posledica su simptomi koji uključuju umor, probleme sa razmišljanjem i kontrolom bešike.

Malo je verovatno da će miltipla skleroza biti pogrešno dijagnostikovana kao menopauza. Ipak, moguće je da se nespecifični simptomi u početku mogu odbaciti kao takvi, poručuju stručnjaci.

4. Rak

I menopauza i kancer uzrokuju širok spektar simptoma od kojih se mnogi preklapaju. Noćno znojenje se, na primer, smatra jednim od opštih simptoma raka.

Takođe, ono se javlja i kod oko 60 odsto žena koje su u menopauzi. Takođe, ne bi trebalo zaboraviti da različiti karcinomi mogu davati različite simptome, u zavisnosti od toga gde su locirani.

Rak je često povezan sa umorom i gubitkom energije, a neki karcinomi mogu da izazovu crvenilo i znojenje.Ipak, dr Brajer kaže da je simptom koji nikako ne bi trebalo zanemariti specifičan za rak neobjašnjiv gubitak težine.

5.Demencija

Mnoge žene koje prolaze kroz menopauzu primećuju gubitak pamćenja ili osjećaj zbrke.

Moždana zamućenost je simptom koji se javlja kod 68% žena u menopauzi.

Demencija se često pogrešno smatra stanjem koje je isključivo povezano sa starenjem.

Rani simptomi demencije nisu uvijek prepoznati kod mlađih osoba te se mogu pripisati drugim faktorima kao što su stres, depresija ili menopauza.

To može rezultirati kašnjenjem u postavljanju tačne dijagnoze, upozoravaju stručnjaci.

6. Fibromijalgija

Kao i menopauza, i fibromijalgija se javlja pre 55. godine života, a češća je kod žena. Ovo reumatološko stanje se može maskirati menopauzom, uključujući i bolne zglobove, umor i nedostatak koncentracije.

Iako je tačan uzrok fibromijalgije nepoznat, smatra se da je povezan sa abnormalnim nivoima određenih hemikalija u mozgu i promenama u načinu na koji centralni nervni sistem obrađuje poruke o bolu koji se prenosi kroz telo.

Zbog svega navedenog, od velike je važnosti da svaka žena koja uđe u menopauzu redovno odlazi na lekarske kontrole i svom doktoru opšte prakse skrene pažnju na svaki simptom koji oseti, kako bi on mogao da je uputi kod specijaliste.

Foto FreePik
Autor/Izvor Srečna

- Advertisement -

Komentara
Loading...