Sigurni kod mame u naručju

Naučite kako da pravilno držite novorođenče i kako da se oslobodite straha da ćete mu tom prilikom nauditi… 

beba

Beba mora da se oseća zaštićeno i bezbedno! Za novopečene roditelje nema veće sreće od toga da svoju bebicu donesu kući i smeste je u prostor koji su brižljivo opremali za svoje čedo. Ipak, mame i tate imaju strah od toga kako će se snaći u novoj ulozi, a jedna od prvih dilema je da li će znati kako da drže bebu a da je pritom ne povrede.

 Fiksirajte glavu šakom
Beba ne može da drži težinu svoje glavice. Kad je podignete iz kreveca, celo telo se pomera naviše dok glava ostaje tamo gde je bila i takav položaj otežava bebino disanje. Bitno je da njenu glavu poduprete tako što ćete šaku lagano podvući ispod nje. Ne činite to previše brzo jer nagli pokret glave može da dovede do povrede kičme i vrata. Drugom rukom podignite bebino telo tako da u odnosu na glavicu bude na stalnom rastojanju.  Pedijatri naglašavaju da nije bitno da li je beba licem okrenuta naniže ili naviše u odnosu na vaše telo već samo da glavica bude poduprta na visini iznad nožica.
Na boku je najlakše
Kad prođu najkritičnija tri meseca, beba će malo ojačati, a i vi ćete početi da je nosite po kući čak i kad obavljate poslove poput sterilisanja flašica ili sređivanja kuhinje. Stručnjaci podsećaju da tada obavezno pažljivo gledate kuda idete i da koračate u udobnoj i stabilnoj obući. Pošto je beba tad već u stanju da sama drži glavicu, možete da je postavite na bok dok se krećete. Ne zaboravite da prebacite jednu ruku preko njenih leđa i da joj guzu pridržavate šakom jer beba ne ume da održava ravnotežu sama.
Pažljivo sa spuštanjem
Da se novorođenče ne bi naviklo da ga stalno držite u rukama, izaberite površinu na koju ćete ga spustiti. To možete obaviti pod bilo kojim uglom, ali polako i obavezno mu pridržavajte glavicu sve dok ga ne položite na odabrano mesto.
Sigurni u „kenguru“
Da biste što više vremena proveli sa svojim detetom, možete da ga stavite u bebi-džamp. Em ćete moći da završite mnogo više poslova nego kad malo-malo trčite do bebinog kreveca, em će se beba osećati sigurnije i smirenije jer može da oseti toplotu vašeg tela. Ipak, ne ubacujte dete u „kengur“ sve dok ga ne pričvrstite za svoje telo jer može ispasti.
Ne preterujte s nošenjem!
Nošenje je u sasvim redu, jer tako razvijate međusobnu povezanost, ali nemojte da preterujete. Bebi je neophodno da nesputano pomera ruke i noge, a to ne može da radi ako je stalno nosite. Druga loša posledica preranog i predugog nošenja u uspravnom položaju jeste preopterećenje leđnih mišića bebice, što dovodi do nepravilnog položaja kičme.399801195835114
izvor:stil.rs
Komentara
Loading...