Simptomi koje trudnica NIKAKO NE SME da zanemari!

0

Jedan od sinonima za trudnoću je drugo stanje, čime se samo nastoji naglasiti kako su za ovaj period života uobičajene, rekli bismo, normalne neke okolnosti i promene koje u drugim situacija ne bi baš smatrale takvima. Slušajući o tome, trudnice često svako drugačije osećanje ili neke simtome ne shvataju ozbilno pripisujući sve to trudnoći i uglavnom se ne zabrinjavaju.

U većini slučajeva tzv. trudničke jutarnje mučnine, preterana potreba za određenim namirnicama, kod nekih preterana nervoza, a kod drugih euforija – uobičajene su pojave u drugom stanju. Međutim, neki znakovi mogu ukazivati na vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, kada je odlazak kod ginekologa neophodan, kako bi se na vreme i pravovremeno delovalo.

Ako niste sigurne da li je simptom ozbiljan ili se ne osećate dobro, razgovarajte sa svojim lekarom. Vaše telo se menja tako brzo da je teško znati da li je ono što se događa normalno u nekim slučajevima ili je pak neophodno trudnicu uputiti i na bolničko lečenje.

Koji su to simptomi kada se trudnica neodložno mora javiti ginekologu?

Vaginalno krvarenje
Vaginalno krvarenje različito se tretira u određenom periodu – nedeljama trudnoće. U poodmakloj trudnoći ono, po pravilu, može biti vrlo ozbiljno stanje koje neretko može završiti gubitkom ploda (u nekim ozbiljnim situacijama i život trudnice je ugrožen). Takva ozbiljna stanja, koja počinju kao vaginalno krvarenje u drugoj polovini trudnoće zahtevaju hitnu hospitalizaciju.

Bolovi u donjem delu stomaka
Kao i vaginalno krvarenje, i bolovi u donjem delu stomaku različito se interpretiraju, zavisno od trajanja trudnoće. Može biti reč o uobičajenim bolovima koji prate rastezanje maternice i slično, do onih koji ukazuju na početne, prevremene kontrakcije, što onda zahteva i koriščenje nekih lekova i mirovanje. U drugim situacijama, bolovi ne moraju biti povezani s trudnoćom, kao što su napad slepog creva, bolovi žučne kese i drugo.

Povišena temperatura
Blago povišena telesna temperatura (oko 37°C) uobičajena je u trudnoći. Međutim, kako bi se isključila eventualna upala (polno prenosiva infekcija ili urinarna infekcija, koje, nelečene, mogu znatno kompromitovati dalji tok trudnoće), potrebno je uraditi mikrobiološka ispitivanja (uzorci s grlića maternice, urinokultura…). U pitanju može biti i respiratorna infekcija, crevna viroza i drugo, što se takođe po potrebi leči (bilo simptomatski, bilo lekovima).

Glavobolja, smetnje s vidom, mučnina, povraćanje
Ovi simptomi, naročito u poodmakloj trudnoći i u trudnice koja je i mimo trudnoće imala uredne vrednosti arterijskog pritiska, mogu ukazivati na povišenje krvnog pritiska povezanog s trudnoćom (lat. Hypertensio ex graviditate). Takvo stanje se neizostavno mora regulisati antihipertenzivima, a ponekad je neophodno bolničko lečenje – sve zavisi od okolnosti. Nelečeni povišeni arterijski prtisak u trudnoći može dovesti i do smrtnog ishoda (i za trudnicu i za plod).

Preterana žeđ, previše kilograma
Navedeni simptomi mogu ukazivati na lošu regulaciju šećera u trudnice koja je pre trudnoće imala uredne vrednosti šećera u krvi (lat. Diabetes gestationis). Uobičajeno je, nakon što se dijagnostičkim pretragama potvrdi gestacijski dijabetes, trudnicu uputiti na pregled u neki centar za dijabetes u trudnoći. U zavisnosti od težine boleste, preporučiće se ili antidijabetička dijeta, ili terapija inzulinima, a planiraće se i porođaj.

Intenzivan svrab
Svrabež koji naglo počinje po celom telu trudnice najverovatnije je povezan sa skupljanjem žučnih soli (lat. Cholestasis). Važno je ultrazvučno pratiti napredovanje trudnoće, a laboratorijskim pretragama funkciju jetre. Po pravilu, ovi vrlo neugodni simptomi prolaze nakon kraćeg vremena.

U slučaju pojave bilo kojeg navedenog simptoma, neophodan je pregled ginekologa. Potom će se, u zavisnosti od ozbiljnosti situacije, učiniti određene dijagnostičke pretrage ili će se trudnica uputiti u bolnicu.

izvor.mamaibeba.com

Komentara
Loading...