Sindrom iznenadne SMRTI kod deteta !! EVO ŠTA MORA DA ZNATE DA IH ZAŠTITITE !!

0

Pravi pakao roditeljima predstavlja sindrom iznenadne smrti deteta i predstavlja užasnu pojavu zbog toga što ga se javlja potpuno nasumično. Poznat je pod skraćenicom SISD

To je neobjašnjiva smrt do koje dolazi tokom spavanja kod beba starosti do godinu dana koje izgledaju sasvim zdravo. Oko 3.500 dece godišnje umre od ovog sindroma u Americi, pored slučajnog gušenja ili davljenja.

To ne znači da trebate da paničite zbog ovoga već da budete spremni i upoznati da to može da se desi

-Svi roditelji treba da uzmu u obzir rizik od ovog sindroma i to vrlo ozbiljno. To ne treba da ih spreči da uživaju u ulozi roditelja, rekla je doktorka Nikol Randaco-Ahern.

Nažalost, niko ne može da objasni kako dolazi do pojave ovog sindroma. Kluč je u tome da je smrt bebe neobjašnjiva čak i nakon istrage i isključivanja svih drugih bolesti koje mogu da izgledaju kao SIDS.

Neki faktori mogu da izlože bebu većem riziku, kao što su moždani defekti, mala težina pri rođenju ili infekcija disajnih puteva. Uslovi u kojima dete spava su takođe bitni, zbog čega se velika pažnja posvećuje navikama bebe koje se tiču spavanja

Naučnici su pronašli vezu između nekih navika i SIDS-a. Neke od njih su spavanje u istom krevetiću sa drugom decom ili u krevetu sa roditeljima, široka i labava ćebad kojima je beba pokrivena, pregrejavanje tokom spavanja i pasivno pušenje. Navike u spavanju su u fokusu istraživača, a oni su otkrili da ukoliko spavate u istoj sobi sa bebom smanjujete rizik od ovog sindroma za 50 procenata. Tako možete da motrite na bebu i da brzo primetite ako nešto nije u redu sa njom. Zbog toga se roditeljima savetuje da dele sobu sa detetom prvih 12 meseci.

Bebe treba da spavaju na leđima u centru kolevke i da sem njih ne bude ništa više u kolevci. Dojenje i umirujući rituali i atmosfera u domu takođe imaju uticaj na smanjenje mogućnosti da se ovaj sindrom pojavi.

Najvećem riziku izložena su deca starosti od dva do četiri meseca, a u 90 procenata zabeleženih slučajeva žrtve su bebe stare 6 meseci.

Smatra se da su deca kada napune godinu dana bezbedna od ovog opasnog sindroma.

izvor.blic.rs

Komentara
Loading...