Sluznica u nosu dece zapravo bolji zaštitni sloj protiv covida 19 u odnosu na onu koju imaju odrasli.

0

Covid 19 još nije nestao. U stvari, kako se severna hemisfera bliži jeseni, očekuje se da će se statistika ove bolesti znatno pogoršati. Međutim, do sada su deca bila otpornija na kovid 19 i zanimljivo je da znamo i zašto.

Sluznica u nosu dece :Naučnici sa Univerziteta u Kvinslendu otkrili su da je sluznica u nosu dece zapravo bolji zaštitni sloj protiv kovida 19 u odnosu na onu koju imaju odrasli.

Bavimo se covidom od kraja 2019. godine i tokom svih ovih meseci naučili smo mnogo vrednih lekcija.

Na primer, kovid je opasniji za starije osobe (veći rizik od smrti od koronavirusa), dok se čini da su deca otpornija i suočavaju se sa manje ozbiljnim simptomima. Deca obolevaju od kovida mnogo ređe i kada se to dogodi obično nije velika stvar – simptomi od kojih pate izgledaju blagi (bar u većini slučajeva).

Naravno, čini se da je to zbog otpornijeg imunološkog sistema dece. Međutim, prva linija odbrane – obloga u disajnim putevima – takođe je veoma važna. Sada su australijski naučnici izložili uzorke ćelija nosne sluznice od 23 zdrave dece i 15 zdravih odraslih osoba SARS-CoV-2 – virusu koji izaziva bolest kovid 19. Ovaj eksperiment je otkrio da virus nije u stanju da se razmnožava tako efikasno u dečjim nazalnim ćelijama kao u nosu odraslih.

sluznica u nosu dece
sluznica u nosu dece Pexels

 

Štaviše, čini se da dečja nazalna sluz ima jači antivirusni odgovor. Naučnici imaju nekoliko ideja zašto bi to mogao biti slučaj.

- Oglasi -

Dr Kirsti Šort, jedan od autora studije, rekao je: „To bi mogla da bude adaptacija na povećane pretnje ’stranih osvajača’, kao što su virusi ili bakterije uočene u detinjstvu. Takođe je moguće da povećana izloženost ovim pretnjama u detinjstvu „trenira“ sluzokožu nosa kod dece da izazove jači proinflamatorni odgovor. Ili alternativno, metaboličke razlike između dece i odraslih mogu promeniti način na koji se geni za borbu protiv virusa izražavaju.

Čak je i Delta varijanta, koja se vrlo lako širi, manje verovatno da će se replicirati u nazalnim ćelijama dece u poređenju sa odraslima.

S druge strane, ovaj efekat nije bio toliko vidljiv kod Omikrona. Deca mogu da se razbole i treba da se preduzmu odgovarajuće mere zaštite, ali izgleda da njihovi nosevi mogu bolje da se bore protiv SARS-CoV-2, piše Tecnology.

Međutim, naučnici i dalje upozoravaju da se ne osećate previše prijatno u životu u vremenima covida 19 – sve bi se ovo moglo vrlo brzo promeniti kako se pojave nove varijante ovog virusa.

Niko ne zna kada će kovid 19 zauvek nestati. Za sada moramo da razumemo kako to funkcioniše, kakvu zaštitu naša tela mogu da montiraju i kako možemo da neutrališemo buduće talase toga.

Kada bismo razumeli kako se deca štite od kovida, možda bismo mogli da pozajmimo neke od tih mogućnosti i za odrasle.

Foto Pexels
Autor/Izvor B92

- Advertisement -

Komentara
Loading...