6 efikasnih strategija za smirivanje besnog deteta

0

I deca, kao i odrasli, mogu da se naljute i pokažu bes. Dodatna problematika sa njima je to što deca ne umeju da kanališu svoju ljutnju i nezadovoljstvo već, često, pokazuju bes na neprimeren način.

bes

Ali, postoje načini da dete usmerite tako da svoje nezadovoljstvo izrazi na pozitivan način. Možda zvuči čudno, ali to je moguće! Evo strategija koje će detetu pomoći kada bude besno! Trebaće malo vremena da dete ovo usvoji, ali budite strpljivi i naučite ga da primeni sledeće taktike:

Odbrojavanje

Nekada je jako teško iskontrolisati ponašanje deteta kada mu nije baš sve po volji. Velika je verovatnoća da vam se desilo da dete počne da vrišti, da se baca, kuka ili nešto slično.

Ako primetite da dete počinje da gubi kontrolu, pre nego što uradi bilo šta od gore navedenog, dajte mu zadatak da odbrojava! Kada dete jednom to proba, videćete da će odbrojavanje postati vaš čarobni ključ za sprečavanje neprijatnih situacija.

Traženje zagrljaja

Ako primetite da je vaše dete ljuto, slobodno mu recite da je u redu da zatraži zagrljaj. Ovo možda izgleda čudno ali imajte na umu da je često ljuto zbog neke tuge koja se krije ispod tog besa.

Zagrljaj čini da se dete oseća bolje pa čak i kada i dalje neće biti po njegovom ili kada je ljuto na tatu i mamu.

Usmerite dete ka nekoj od aktivnosti koja smiruje

Sigurno nije u redu da dete baca stvari ili vas udara, ali vaspitavanje u trenutku kada je dete besno nije nikako moguće. Ako već dođe do takvih situacija potrudite se da usmerite aktivnost deteta na neke tihe aktivnosti kao npr. čitanje knjige, slaganje puzli i sl.

Tek kada se dete smiri možete pričati o tome što se dogodilo.

Pevanje

Kada se dete naljuti podstaknite ga da peva neku pesmu ili zviždi neku melodiju.

Nemoguće je biti ljut dok pevaš pesmu „U svetu postoji jedno carstvo“ ili „Slon lepotan Dondolan“!

Neka se dete istrese na nečemu

Kada ste ljuti, ponekad imate osećaj kao da želite nekoga da udarite. Da dete ne bi baš to i uradilo, dajte mu jastuk za udaranje ili neku mekanu loptu za gnječenje. Tako će se najefikasnije rešiti viška energije!

Priča

Podstaknite dete da verbalizuje svoja osećanja i priča sa vama. Možete mu dati primer kako to da uradi. Neka počne sa „Osećam se loše jer mi branite…“, „Osećam se ljutim jer…“ itd.

izvor.najboljamamanasvetu.com

Drugima su pomogli i ovi tekstovi

Komentara
Loading...