Sneža je došla u porodilište u Pančevu sama: Niko nije došao da je poseti niti da pomogne, ali OVO JE NAJTUŽNIJI DETALJ PRIČE

0

Na Tviteru je osvanula priča iz porodilišta u Pančevu koja je u isto vreme ljude ganula i nasmejala, ali i skrenula pažnju na važan problem, onaj za koji svi znamo ali ga svi ignorišemo, a to je da sve majke u porodilištu ipak nisu iste. Po čemu se „razlikuju“? Na to pitanje odgovara ova priča.

FOTO: ZORAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Priču je na Tviteru podelila žena iz Pančeva (ime poznato redakciji), dodavši i da se radi o izolovanom slučaju.

– Osim u ovim, izolovanim slučajevima, napominjem da je generalno kolektiv u porodilištu fantastičan. Ipak, želela sam da skrenem pažnju na diskriminaciju koju Romi svakodnevno doživljavaju – kaže za Žena.rs autorka, a mi vam priču prenosimo u celosti.

Pošto sam u ovo vreme pre 4 godine ležala u bolnici čekajući da dete broj dva odluči da dođe na svet, bila sam jedno vreme sama u šestokrevetnoj sobi, ona prva šestokrevetna soba je već bila puna trudnica koje su probile termin kao i ja. I onda dovedu Snežu, Romkinju.

Sneža već ima dvoje dece, Nikolu rođenog na sv. Nikolu, i Manuelu kojoj su ime dali kumovi iz Beča, oni ih dosta pomažu pa je red da ih poslušaju za ime deteta. Sa ovim trećim ne zna kad je ostala trudna jer je dojila, nije imala menstruaciju pa ne zna kad se sve desilo.

Lekari su zakljucili da je beba mala i da nije vreme za rađanje i dali joj neke lekove da zaustave sve to. Sneža je dovezena kolima hitne pomoći, iz sela su koje je daleko od Pančeva, muž ne dolazi jer ne može a i čuva drugo dvoje, od koje jedno ima temperaturu i na vezi je sa njim.

Snežu tako zakace na infuziju pa zaborave ona leži zove ih oni ništa onda ja izađem da ih zovem oni dođu onda Sneža kaže: „Ku*ac bi vi bili takvi da sam bela“.

Ne zna da li nosi devojčicu ili dečaka ali ako bude dečak biće Leonardo.

-A nije ti nešto?

– Pa i nije.

 Znam, ni meni, ali ako tako kažu kumovi iz Beča onda će tako i biti.

- Oglasi -

Posle dan, dovode još jednu devojku u sobu, Romkinju, nije se dugo zadržala već se porodila ali dok je bila tu došla je još jedna Romkinja, na održavanju trudnoće je jako dugo i mora da leži skoro stalno.

U jednom trenutku mi sestra prilazi i kaže:

 E, u onoj prvoj sobi se oslobodilo mesto. Hoćeš da te prebacim tamo? Rekoh: nema potrebe. Kaže: „Ali znaš u prvoj sobi su žene…“ Šta? Bele? Ućuta.

Poslednju Romkinju koju su doveli, ta što je na održavanju trudnoće okače tako na infuziju i zaborave, bude večera a ona ne može da ustane pa propusti večeru i onda me pita da li imam nešto za jelo jer je mnogo mnogo gladna oni skroz zaborave na nju niko joj ni u sobu ne donese.

I delile smo tako i klopu jer su mene zatrpavali istom i dođe dan tj veče kad su mi rekli u 6 idemo na sto pa šta bude – bude Njih dve me bodre, budne smo u 4 ujutru, ja odlazim, porodim se sve kul, kad eto i Sneže u sobi posle porođaja Rodila i ona – devojčicu.

Beba je sitna pa su mislili da zato nije vreme za porođaj ali eto ipak je sve prošlo ok Kako se beba zove kaže ona ne znam moram da se čujem sa kumovima iz Beča da odluče Dolazi kasnije do sobe kaže odlučili su biće – Leonida.

– Pa lepo.

– Pa jeste. Nego je l’ imaš ove uloške? Imam.

Dolazi opet Sneža do mene. Vrzma se po sobi, vidim nešto bi da kaže ali ćuti. Rekoh: Reci Snežo?

Kaže: Paaaaaa zaboravila sam kako mi se dete zove.

– Leonida

– LEONIDA JE*EM MU MATER ČEKAJ DA UPIŠEM U TELEFON! .

Ja sam izašla iz bolnice ona je ostala još dan, niko joj nije bio u poseti sve vreme, niko joj nije doneo uloške, hranu, sok. I ostala mi je u predivnom sećanju i nadam se da su ona, Nikola, Manuela i Leonida dobro.

- Advertisement -

Komentara
Loading...