Specifičnosti kod uvodjenja žumanceta

Različiti su stavovi o samom postupku uvođenja žumanceta, ali se svi slažu da je to dugotrajan proces koji traje 3-4 nedelje jer se žumance kao veliki alergen uvodi postepeno. Ono se mora uvesti do bebinog prvog rođendana jer otprilike u to vreme beba treba da primi vakcina “gajenu” na žumancetu, pa ukoliko je dete alergično na žumance toj vakcinaciji se pristupa malčice drugačije. 

unnamed

Žumance se uvodi sa osam meseci, uvodi se postepeno, prvo tri dana osmina, pa koji dan pauza, pa tri dana četvrtina, pa pauza, pa tri dana polovina, pa pauza i na kraju tri dana celo žumance. Svo vreme uvođenja prati se, kao i kod uvođenja ostalih namirnica, da li se pojavljuju neke alergijske reakcije na bebi u vidu osipa po koži i sluzokoži, proliva, povraćanja, crvenila, gušenja i sl. Naravno ukoliko se primete alergijske reakcije obavezno momentalno prestati davati taj obrok sa žumancetom.

Preporučljivo je uzimati jaja proverenog kvaliteta, najbolje od koka koje čupkaju travu. Pre barenja jaje se najpre opere i onda kuva desetak minuta, dok žumance ne bude tvrdo kuvano. Meko kuvana, tečna i sveža žumanca je opasno davati ne samo bebama nego i deci. Kad se uvede, žumance se daje naizmenično sa mesom (znači ne u istom obroku i ne isti dan), kao i naizmenično sa leguminozama (grašak, pasulj i sl). Celo jaje se uvodi tek sa godinu dana, a mnogi pedijatri savetuju i kasnije, odnosno tek za drugi rođendan.

Detaljnije o njegovom uvođenju kao i sam postupak uvođenja detaljno iz dana u dan prikazano je  u Dnevniku Martine ishrane delu knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte icelokupno uvodjenje žumanceta trajalo je 22 dana.

autor:kuvarski dnevnik bebe Marte

Komentara
Loading...