Ovo je priča o spontanim pobačajima i želji koja ruši sve strahove -Želja za majčinstvom

0

Nakon godinu dana predivnog braka,adaptiranja na novu sredinu ,jezik i ostalo, muž i ja smo odlučili poraditi na potomstvu.

trudnoća

Sve je počelo u februaru 2015 godine i prvim izostankom ciklusa od 2 dana.Odmah sam uradila test i ugledala 2 crtice .Našoj sreći nije bilo kraja.Naručili smo se za pregled bila sam ne punih 5 sedmica trudna i doktor je potvrdio trudnoću i zakazao pregled u 9 tjednu.Ni ne sluteći,da bi nešto moglo krenuti po zlu ,željno sam isčekivala pregled.Na pregledu ,doktor je rekao da je materica narasla ,ali da ne čuje otkucaje bebinog srca.Nije htio stvarati paniku,pa nam je objasnio, da se dešava da oplodnja bude kasnije ,a samim tim ,da kasnije prokuca srce.Iduća kontrola za 7dana.Bila sam nervozna, ali nisam dozvolila da mislim negativno.

Prošlo je i tih 7 dana.Ulazimo u ordinaciju, doktor me pita da li sam imala krvarenje? Odgovaram negativno,ali istovremeno mi jeza prolazi tijelom.Slutim da se nešto dešava.Ponovo pregled i ponovo ne čujemo bebino srce.Dijagnoza missed ab i uputnica za bolnicu.U bolnici ista dijagnoza potvrđena i pripremaju me za kiretažu.Sve je prošlo u najboljem redu.Probudila sam se sa minimalnim bolovima,ali s neizmjernom prazninom u duši.Nisam dozvolila da me bol nadjača.Trudila sam se vratiti u normalnu i nastaviti dalje sa životom.Govorila sam sebi „Ako je već tako suđeno da se desi moje je da to prihvatim .“i tješila se činjenicom : „Bolje sad nego kasnije“.
Nakon preporučene pauze od 3 mjeseca, 4ti mjesec od kiretaže ,ponovo ostajem trudna.Radost i strah su bili pomješani.U glavi samo jedno pitanje: Hoće li ovaj put sve biti u redu?I šta ,ako mi se ponovo desi isto.?Odbacila sam ružne misli i odlučila da neću odmah ici na pregled potaknuta prošlim iskustvom.Zakazala sam pregled u 10 sedmici trudnoće, jer sam znala da se dotad treba sve lijepo vidjeti.Pila sam vitamine i što više odmarala. Noć prije pregleda odem u wc i vidim krv na vešu.Odmah se uputim u bolnicu gdje me pregledaše i ustanoviše da ploda nema tj da se ne vidi,a također ni srčane radnje.Ponovo isti pakao prolazim, ali ovaj put još gori.Ujutro u 5h me probudiše bolovi i odem na wc kad ugrušak ispade iz mene.Toga časa sam mislila da će mi srce pući. Nepodnošljivi bolovi su se pojačavali, kao i moji odlasci na wc.Preglede sam imala svako 2,3 h da vide jel sve „izišlo“.Na kraju dolazi moj loš nalaz krvi ,i ja sam na izmaku snage. Odlučiše da me moraju uspavati i očistiti ostatak jer se krvarenje mora zaustaviti.Izgubila sam previše krvi.Budim se ponovo iz anestezije i plačem…U 7.mjeseci 2 kiretaže.Pitanja milion u glavi ,a osjećaj u duši neopisiv.Praznina i samo praznina.

Sutradan sam otpuštena kući,a narednih dana pokušavam sastaviti komadiće sebe i krenuti naprijed.Odakle mi snaga, ni sama ne znam.Muž i ja smo napravili sve pretrage od briseva, 4d ultrazvuka materice, testitanja na trombofoliju i uzrok se nikad nije pronašao.Na preporuku mog ginekologa počinjem sa uzimanjem folne kiseline 3 mjeseca prije pokušaja začeća.

Nakon 6.mjeseci od zadnje kiretaže ponovo plus na testu.Ovaj put sam zaplakala i nisam ni smjela da se radujem toliko.Prvi pregled sva se tresem,čekam da mi doktor samo kaže da maleno srce kuca.I da bilo je sve uredu .Nakon dabl testa i prvih 12 tjedana straha ,polako sam se počela opuštati i uživati u spoznaji da ću postati mama.U 15 tjednu sam prvi put osjetila pokrete svoje curice i od tada se javlja mami svaki dan .Neda mi da se sekiram .Ginekolog kaze da je sve u najboljem redu,ušli smo u 6ti mjesec.Dišem punim plućima,mazim stomak i brojim dane kad ću ugledati svoju princezu i šapnuti joj da je ona mamina hrabrica .
Na kraju Poruka za sve žene.Bez obzira koliko boli gubitak ne dozvolite da upadnete u depresiju.Pišite ,plačite, ali izbacite svu tugu iz sebe ,na neki način.Obavite pretrage koje se preporučuju i krenite dalje hrabro, u nove pobjede.Vaša beba čeka na vas i u pravom trenutku će biti s vama.Samo ne odustajte nikad.

line9

Bravo prava lavica . Naša čitateljka je želela da ostane anonimna za javnost i ja ću to ispoštovati . Želim joj svim srcem da konačno ugleda svoju bebicu , da sve dobro prodje na porodjaju i da je sreća pogleda . ZASLUŽILA JE JER NIKAD NIJE ODUSTALA !!

autor priče . anonimna mama

izvor.devetmeseci.net

SVA PRAVA NA PRIČU ZADRŽAVA DEVET MESECI I NEMA PRAVA DA SE NADJE NA DRUGIM PORTALIMA !!

Pročitajte i ovu priču

Save

Komentara
Loading...