SRBIJA dobija zakon koji TRUDNICE štiti od otkaza !

0

Pred poslanicima je predlog izmena Zakona o radu po kom nijedna trudnica i porodilja u Srbiji neće tokom odustva moći da dobije otkaz.

15591697_1796928997234185_1388422934_n

U skupštinsku proceduru ušao je predlog Zakona o izmeni Zakona o radu koji bi trebalo da osigura sve trudnice i porodilje za vreme odsustvovanja sa posla bez obzira na to koji ugovor imaju – niko neće smeti da im da otkaz!

Predlogom se menja član 187 u stavu 1, kojim se između ostalog, proširuju zaštićene kategorije stanovništva. Predloženo je da on glasi:

– Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta, odsustva sa rada radi posebne nege deteta i odsustva sa rada zbog privremene sprečenosti za rad duže od 30 dana poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu.

- Oglasi -

Ukoliko poslanici izglasaju ovu izmenu, biće usvojena po hitnom postupku. Samim tim, nijedna trudnica i porodilja u Srbiji neće tokom odustva moći da dobije otkaz bez obzira na to što nije primljena za stalno već ima ugovor na određeno vreme, a što je česta pojava u našoj zemlji.

U obrazloženju ovog predloga, upravo se navodi da je povod za ovu izmenu to što zaposleni na određeno vreme nisu dovoljno pravno zaštićeni.

Ovakav predlog pominjao se i pre tri godine, međutim, ostao je mrtvo slovo na papiru.

izvor.telegraf.rs

PROČITAJTE I OVE ZANIMLJIVOSTI

- Advertisement -

Komentara
Loading...