SRBIJO,ZAPOŠLJAVAJ MIGRANTE,A OTPUŠTAJ MAJKE KOJE TI RAĐAJU DECU!

0

Vidim da će uskoro tako biti.Sve ide ka tome.Decu će nam migrant rađati,a mi ćemo bežati iz Srbije u potrazi za poslom I boljim životom.

Dok se donose poreske olakšice preduzetnicima koji zapošljavaju u svojim firmama strane državljane,majke koje ovoj Srbiji SRBE rađaju se masovno otpuštaju nakon isteka porodiljskog bolovanja,a država poslodavcima daje odrešene ruke.Za koga onda važi rad na natalitetu?Otkazi,smanjivanje isplata trudničkog…Kakav podstrek za rađanje!Ili smo mi samo trudnička mafija koju treba zatrti!

Dok nas iz CG šikaniraju I otimaju naše svetinje,crnogorci ovde kolo vode I odlučuju o našoj sudbini,u našoj zemlji!Zbog jednog takvog sam I sama ostala bez posla nakon 5 godina rada na određeno vreme u jednom Institutu za rehabilitaciju u MLADENOVCU,jer sam poželela da postanem majka u 30oj godini.

Reći ćete mlada sam,gde sam žurila,život je preda mnom?Treba sačekati prvo da se stanje u državi sredi,da se uvede neki zakon koji štiti majke nakon isteka porodiljskog ili da se poslodavac smiluje da vam da posao za stalno nakon godina I godina rada.Pa I u četrdesetim majke rađaju,pa šta im fali!?Umesto toga,ja sam rodila I dobila otkaz.To je bila cena koju sam morala da platim.Moja direktorka S.K. je žena koja smatra da su trudnice žene koje koriste državu da im plaća trudničko I porodiljsko.

Na svom mestu direktora nasledila je svoga oca T.M. nekadašnjeg direktora ove firme koji je takođe gajio antipatije prema trudnicama I delio otkaze ko bombone svakoj ženi koja bi u to vreme ostala trudna.Od tog vremena pa do danas njihovo pleme ima jasnu strategiju zapošljavanja.

Zapošljavaju se direktorkini bliži I dalji rođaci,prijatelji,kumovi kao I njihove cele porodice I postavljaju na razne rukovodeće pozicije.Ekspresno se završavaju fakulteti pa mnogi napreduju od vozača kolica do raznih sefova.Takodje prednost se daje deci zaposlenih.70 posto firme čine oni.VD direktor možete biti do penzije,iako je zakonom predviđen ograničen preriod,to za moju direktorku ne važi.Uspešno je na toj poziciji već 5 godina.

U momentu dok je u firmi bilo masovno zapošljavanje,za mene nije bilo mesta.Moja zamena ,a dečko čija oba roditelja tu rade,dobija posao za stalno na mom mestu,ja ugovor o prekidu.Obzirom da mi muž nije u radnom odnosu I da mi je posao preko potreban zakazivala sam razgovore kod nje, nikada me nije primila.

Jednom sam je sačekala na hodniku posle nekog sastanka sa detetom u rukama da je zamolim da mi produži ugovor,rekla mi je da nakon isteka letim,odmahnula rukom,okrenula se I otišla ostavivši me u pola rečenice I šoku sa detetom u rukama.Više puta sam konkurisala I bila spremna da prekinem bolovanje ali nikada nisam primljena.Otvarani su za ciljana lica.

Sa svojim advokatom otišla sam na uvid u konkursnu dokumentaciju.Zapisnik nije sadržao ni potpise svih članova komišije,ni sve potrebne informacije sprovođenja kao što ni izabrani kandidat za primanje u stalni radni odnos nije imao predato uverenje o položenom državnom ispitu iako je jasno naznačeno da će nepotpune prijave biti odbačene kao nevazeće.

Dete je zaposlenog radnika,za njega to ne važi.Prigovor prvostepenoj komisiji,koju cine “kumovi”je odbačen.Drugostepenoj komisiji koju između ostalno čini direktorkin brat od rođenog ujaka,takođe.

Pa gde to ima???Sasvim je jasno zašto prvobitna odluka nije poništena bez obzira što sam po svakom pitanju bila u prednosti nad izabranim kandidatima,a svoj posao vrlo savesno obavljala I nikada nisam imala opomene na njega.

Država ćuti,gluva je za probleme nas pojedinaca.Ovo je veliki problem budućnosti jer će žene biti u strahu od rađanja zbog posledica koje nosi društvo.Ako sam rađanjem izazvala gnev I ostetila državu koja propagira natalitet predlažem da se u budućnosti zapošljavaju samo muškarci I žene u menopauzi koje ne mogu da rađaju jer će na taj način poslodavac biti zaštićen I imati stalnog radnika za rmbačenje,a državni budzet neće zloupotrebljavati ovakve kao što sam ja!Pa…srećno nam bilo!

autor priče . mama Jovana .R.L.

pripremila urednica portala . Sonja Milekić 

Sva prava na priču zadržava naš portal devet meseci ! Svako kopiranje i zloupotreba kažnjeno je zakonom ! Poštujte autora .

 

Foto freepik
Autor/Izvor devetmeseci
Komentara
Loading...