Srećna žena, srećan život!

0

Srećna žena!Veoma uticajna žena po imenu Bijonse je jednom rekla: „Ko upravlja svetom? Devojke!“ I po svemu sudeći, bila je u pravu. Ne samo da njene reči „Devojke vode svet“. moto mnogih vodećih žena u svetu, većina žena su i lideri u svojim vezama.

 

Ispostavilo se da je tačna stara izreka „Srećna žena, srećan život“. stvarno – i naučno dokazano.

Studija iz 2014. koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Rutgers otkrila je da je bračna sreća snažno povezana sa tim da li je supruga srećna u vezi ili ne.

Ako je žena nesrećna, onda je nesrećan i njen muž, a skoro ceo odnos je ponor između njih dvoje, koji svakim danom može postati sve dublji.

Nasuprot tome, ako je muž nesrećan, veza pati mnogo manje.

Možda vam se čini veoma površno i možda se ne odnosi na vašu vezu (nadamo se da nije), ali je definitivno dokazano da je u mnogim slučajevima ova izreka tačna.

Šta istraživanje kaže

Istraživanje koje je obuhvatilo 394 para pokazalo je da ne samo da zadovoljstvo žena igra veliku ulogu u sreći ili nesreći u braku, već su generalno muškarci srećniji u svojim vezama od žena.

Ali kada je u pitanju opšte zadovoljstvo životom, mišljenje žena o njihovom braku direktno je uticalo na to da li su njihovi muževi srećni ili ne.

Razlog da „srećna žena, srećan život.“ istina je da je srećna žena spremnija da ugodi.

Kako je objasnila autorka istraživanja, Debora Kar: „Ako je žena srećna u svom braku, ona će naporno raditi da stvori pozitivno iskustvo za svog muža.

Stoga će ga možda više slušati, ponuditi mu više emocionalne podrške ili mu pomoći u svakodnevnim aktivnostima.“

FreePik

 

Nekim muškarcima može biti teško da shvate kako da usreće svoje žene i da im to predstavlja veliki pritisak.

Kada je žena nesrećna, mnogo je veća verovatnoća da će pričati o tome, čak i biti „konfliktna“ zbog toga, primećuje Debora Kar.

- Oglasi -

Međutim, muškarac će „sedeti i tiho kipiti“, dopuštajući da se mržnja zagnoji, dok njegova žena u nekim slučajevima možda nije ništa mudrija da uopšte postoji problem.

Ovo je posebno važilo za starije parove iz generacija kada je razgovor o vašim osećanjima bio prilično nečuven.

Komunikacija je neophodna

Brak može biti istinski uspešan samo izražavanjem emocija, ma koliko bolno.

Tužno je pomisliti da nečija percepcija braka može da ima tako veliki uticaj, ali pošto je to slučaj, bračni parovi duguju sebi da stave sve svoje karte na sto i ne izbegavaju da budu iskreni.

Naravno, u životu ne postoje garancije, a ponekad je brak koji je osuđen na propast jednostavno osuđen na propast, ali ako dozvolite da komunikacija bude deo jednačine, onda se možete nadati da ćete dugo ostati tamo.

Imajte redovne sastanke

Svakih nekoliko meseci odlučite da preispitate svoju vezu. To znači govoriti o bolnim tačkama – npr. razočaranja i povređena osećanja – ali i stvari koje vaš supružnik radi kako treba. „Recite: ‘Hajde da razgovaramo o stvarima koje nas čine srećnim.

Hajde da razgovaramo o stvarima koje radite i koje cenim“, predložila je Debora Kar. „To zapravo može biti jednako važno kao i razgovor o problemima.“ Zašto? On saopštava vašoj značajnoj drugoj osobi zbog čega se zaista osećate voljeno – i pomaže da se osigura da će tako biti i u budućnosti.

Postavljajte jedni drugima pitanja

Možda ćete biti u iskušenju da svo svoje vreme zajedno iskoristite za oduška, ali takođe morate da budete sigurni da vas supružnik čuje.

ko ne znate odakle da počnete, pokušajte sa pitanjima koja su istraživači postavili parovima u studiji: „Da li osećate da možete da mi otvorite svoje brige? Da li osećaš da te cenim?

Da li se često svađam sa tobom? Da li sam te dobro razumeo, kako se osećaš ustvari? Da li te činim napetim? Idem li ti na živce?“

Savet: Neka vaš supružnik kaže svoj odgovor – ali onda da  objasni zašto je tako odgovorio. „Možda ćete se iznenaditi“, rekla je Debora Kar. „Ponekad se možemo osećati kao da pomažemo nekome, ili im ne pomažemo na način na koji žele da im se pomogne.

Neko može da oseti da mu je stalo, ili da ih vidi kao smeće.“

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...