Šta izaziva mučninu u trudnoći

Nažalost, na ovo pitanje vam nijedan doktor neće moći dati konkretan odgovor, najverovatnije je to kombinacija svih fizičkih i hormonalnih promena koje se u telu događaju u vreme trudnoće.

mucnine-trudnoca

Neki od mogućih uzroka mučnina su:

- Oglasi -

Estrogen – količina ovog hormona u ranoj fazi trudnoće vrtoglavo raste, tako da je sigurno i to jedan od “krivaca” mučnina.

Pojačana osetljivost na mirise – opšte je poznato da već u najranijoj fazi trudnoće čulo mirisa postaje izrazito osetljivo čak i na najblaže mirise hrane poput dvopeka i čaja te neki mirisi mogu izazvati refleks gušenja što dodatno podstiče mučnine. Sumnja se da do ove pojačane osetljivosti dolazi upravo zbog povišenog nivoa estrogena u telu trudnica.

Humani korionski gonadotropin (hCG) – hormon poznat kao hormon trudnoće, stvara se u posteljici tokom trudnoće te njegovo pojačano lučenje može biti uzrok mučnina. Iako nije naučno dokazano, smatra se da su mučnine najčešće i najjače upravo u vreme kada je i količina hCG hormona na najvišem nivou. Kod trudnica koje nose više od jednog deteta hCG hormon je na još višem nivou od nivoa kod trudnica koje nose jedno dete.

Hormon poznat kao hormon trudnoće, stvara se u posteljici, te kod pojedinih izaziva mučninu

Osetljiv žeudac – Kod većine trudnica se javlja jaka osetljivost želuca. Nekestudije pokazuju kako trudnice kojima je u želucu pronađena bakterija Helicobacter pylori (bakterija koja u želucu izaziva blage upale) imaju veću verovatnoću da će patiti od dugotrajnih mučnina i povraćanja.
Stres – kod nekih trudnica istraživanja su pokazala kako su mučnine i povraćanje odgovor tela na prekomeran stres. Ne planirajte unapred previše dnevnih obaveza, uskladite ih s realnim mogućnostima kada vidite kako se u tom trenu osećate. Ne zamarajte se nevažnim stvarima koje vam samo mogu stvoriti dodatan stres. Odmarajte, jer i fizički i emotivni umor pojačavaju tegobe.

Komentara
Loading...