Šta jesti tokom ovulacije i šta tokom menstruacije?

0

Možda niste svesni, ali ishrana ima veoma veliki uticaj na naš menstrualni ciklus. Zato ovog puta posebno pominjemo one namirnice koje bi trebalo jesti pre, tokom i posle menstruacije, kako bismo se tokom celog meseca osećali što bolje.

 

Žene se ponekad osećamo odlično i pune energije, ali dolaze i dani kada smo umorne, razdražljive i sanjarimo samo o tortama i sladoledu – zavisi od toga u kojoj smo fazi ciklusa.

Najveću ulogu u tome igraju hormoni koji izazivaju takve promene.

Te promene osećamo i na fizičkom i na psihičkom nivou, i one mogu biti veoma zahtevne i iscrpljujuće.

 

Dobra vest je da možemo pravilnom ishranom ublažiti te simptome i dovesti svoje raspoloženje u bolje ravnoteže. Pre svega, dobrim i pažljivim izborom namirnica i izbegavanjem namirnica koje povećavaju sporedne efekte, možemo značajno uticati na PMS (predmenstrualni sindrom).

Tipičan menstrualni ciklus traje od 28 do 32 dana, a redovan je i onaj koji traje od 21 do 35 dana.

Ciklus je podeljen na četiri faze: menstruaciju, folikularnu fazu, ovulaciju i lutealnu fazu. Svaka od ovih faza ima svoje karakteristike i u skladu sa tim možete odlučiti šta će biti na vašem meniju.

 

Menstruacija

Krvavljenje može biti praćeno grčevima, nadutošću, osećajem iscrpljenosti i nelagode, promenama raspoloženja, digestivnim problemima i glavoboljom.

Tokom menstruacije naše telo gubi mnogo gvožđa i ima povećanu potrebu za cinkom, piše Jolie.de. Takođe je dobro unositi namirnice bogate magnezijumom i omega-3 masnim kiselinama koje ublažavaju simptome ove faze.

Kako bismo dobili dovoljno ovih važnih elemenata, preporučuje se jesti sledeće namirnice: crveno meso, mahunarke, testenine od celog zrna, zeleno lisnato povrće, orahe, tofu, avokado, banane, kakao, crni ribiz, ribe.

Osim toga, pametno je izbegavati alkoholna pića i brzu hranu, jer pogoršavaju simptome bolne menstruacije.

 

Folikularna faza

Ova faza traje do ovulacije i karakteriše je povećanje energije i prestanak bolova.

U ovom periodu treba jesti laganu i svežu hranu bogatu proteinima, na primer: soju, leblebije, ovsene pahuljice, orahe, grašak.

- Oglasi -

Sir i životinjski izvori proteina nisu najbolji izbor, a pametno je konzumirati namirnice koje su prirodni probiotici, kao što su kiseli kupus ili kefir.

prirodni sok
FreePik

Ovulacija

Tokom ovih dana u mesecu možete osetiti blagu bol ili nelagodu s jedne strane donjeg dela stomaka, koja može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Ova faza karakteriše i pojava sluzi, povećanje libida, kao i blago povišenje telesne temperature.

U fazi ovulacije važno je unositi dovoljno kalorija, a bolje je birati namirnice bogate vlaknima, kao i one koje sadrže kalcijum i antioksidante, kao što su: celo zrno ribizle, borovnice, šargarepa, jabuke, tofu, brokoli, susam, mahunarke i maka.

 

Luteinska faza

Traje od ovulacije do početka krvarenja, a u ovom periodu može se pojaviti PMS, koji uključuje promene raspoloženja, promene apetita, osetljivost dojki, grčeve u stomaku i nadutost.

Zbog toga je posebno važno šta će se ovih dana naći na vašem tanjiru.

Neka to budu namirnice bogate proteinima, zdravim mastima i ugljenim hidratima.

Evo nekoliko vrlo dobrih izbora: batat, testenine od celog zrna, šargarepa, losos, puter od kikirikija, banane, kamilica čaj.

Odlična ideja je zameniti čips i slične nezdrave grickalice bundevinim semenkama.

Grickajte ove zdrave semenke, jer su bogat izvor magnezijuma koji će stabilizovati vaše raspoloženje i efikasno sprečiti zadržavanje vode u telu.

Pored toga, ove semenke sadrže gvožđe, cink i omega-3 masne kiseline – sve stvari za kojima vaše telo trenutno žudi.

Dobro je izabrati namirnice bogate vitaminima B, kao što su jaja, riba i zeleno lisnato povrće, jer ovaj vitamin podržava stvaranje serotonina – poznatog i kao hormon sreće.

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...