Šta kada mama ne može da doji bebu?

0

Dobro je poznato koliko blagotvorno dejstvo na zdravlje deteta ima majčino mleko i da ono adaptirano treba davati samo onda kad majka ne može da doji. Neonatolozi i pedijatri predlažu upotrebu veštačkog mleka jedino ako postoje opravdani razlozi za to. U svakom slučaju, postoji veliki izbor veštačkog mleka, samo treba znati kako se u tome orijentisati…

beba

Veštačka hrana je potrebna ako…

Majčino mleko svakako je najbolji izbor za vašu bebu ali ukoliko vaš mališan ima celiakiju, fenilketonuriju ili intoleranciju na laktozu jedino rešenje je adaptirano mleko.

U porodilištu se prvih dana bebi rade analize koje pokazuju da li majčino mleko i u najmanjem slučaju predstavlja opasnost po zdravlje deteta. U slučaju da su ovakve analize pozitivne, lekar će vam objasniti koja adaptirana hrana se preporučuje vašoj bebi.

Postoje i individualni slučajevi kada lekar preporučuje da je bolje da majka ne doji bebu. I to u slučaju:

* Težeg oblika mastitisa.
* Bolesti srca i krvnih sudova i ozbiljnih poremećaja cirkulacije.
* Poremećaja u radu štitne žlezde (hipertireoza).
* Razlike u rezus-faktoru i različite krvne grupe majke i deteta (u specifičnim slučajevima).
* Ponekad je majka prinuđena da prekine sa dojenjem bebe ukoliko mora da koristi određene lekove koje mogu da naškode detetu.
* U nekim slučajevima majka jednostavno nema dovoljno mleka – tako da mora da koristi i veštačku hranu.

Ako vam je lekar predložio da mališana ipak hranite veštačkim mlekom, sa pedijatrom se konsultujte oko izbora, koje je najbolje baš za vašu bebu. Ukoliko zbog zdravlja deteta morate da ga hranite veštačkom hranom, obavezno neka vam je lekar preporuči. Nastavite sa istim mlekom ako su dete već u porodilištu hranili na flašicu, i nije imao nikakve probleme (alergije i slično).

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE Rezultat slika za baby bottle

Komentara
Loading...