Šta mogu da otkriju neverovatne 3D slike fetusa

0

Način na koji nerođena beba dodiruje svoje lice, može da bude pokazatelj psihičkog i fizičkog razvoja fetusa, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta Durham. Snimcima u 3D tehnici moguće je utvrditi da li beba anticipira sopstvene pokrete, a ako se pokaže da to nije u stanju, to već može biti znak nekog oboljenja.heartlink

Kad beba želi da dodirne lice rukom, usne se razdvajaju, a usta razvlače

Još dok je u materici, beba uči kako da anticipira sopstvene pokrete, a zahvaljujući 3D snimcima naučnici su prvi put uvideli da se posmatranjem ovog aspekta ponašanja, može utvrditi stepen razvoja fetusa.

 

Ovo otkriće znatno će doprinetu razumevanju razvoja i ponašanja beba, naročito onih koje su rođene prevremeno, jer je na ovaj način moguće predvideti do koje mere je beba spremna za hranjenje, ali i socijalnu interakciju, kao i koliko je u stanju da samu sebe umiri sisajući palac.

 

Polako podiže ruku ka licu, a usta su uskoro spremna za sisanje

Sposobnost bebe da kontroliše sopstveni pokret rukom, odnosno da ga predvidi, manifestuje se time što pre nego što šaku približi licu, ona otvara usta kako bi je sisala. Ovo je ujedno i znak da je beba spremna za dolazak na svet.

 

- Oglasi -

– Učestalo dodirivanje donjeg dela lica i sisanje šake u materici indikator je stepena razvoja mozga u kom je fetus zreo za zdrav razvoj u spoljašnjem svetu – objašnjava psiholog Nađa Rajsland, jedan od učesnika studije, kojom je, ispitujući ponašanje osam ženskih i sedam muških nerođenih beba, utvrđeno da zdravi fetusi u fazama rane gestikulacije više dodiruju gornji deo glave.

 

Ove fotografije pomoći će naučnicima da razumeju kako anticipiranje pokreta sugeriše stepen razvoja

Sa napredovanjem se, pokazala je studija, njihova pažnja i dodir više usmeravaju na donji deo i predeo oko usta, koji su znatno osetljiviji.

Ovo otkriće pomoći će naučnicima, između ostalog, i da razumeju zašto su neke bebe ranije spremne za socijalnu interakciju od drugih.

izvor:zena.blic.rs

[dfads params=’groups=63&limit=1&orderby=random’]

- Advertisement -

Komentara
Loading...