Šta morate da znate o dojenju?

0

Tokom trudnoće ste verovatno bili bombardovani raznim informacijama i savetima vezanim za porođaj i dojenje. Naučili ste sve o mastitisu, raznim položajima i postavljanju deteta.

 

Otkrivamo vam još neke važne činjenice koje bi bilo dobro da znate i imate na umu kod početničkih muka pri dojenju, ali i kasnije.

Verujte svojim instinktima

Iako ste možda išli na kurs za podršku dojenja i pročitali sve o dojenju, ono ipak pogotovo u početku može da bude zbunjujuće i teško. Najvažnije je zato da verujete svom instinktu. Svaki dodatni savet može samo da vas zbuni.

Ne brinite se konstantno da li je dete gladno

Na preparatima i formulama postoje tačno zadate mere i količine koliko je detetu dnevno potrebno mleka. Međutim mame koje doje često upadnu u dilemu i neretko se preispituju da li je njihovo dete gladno. Pratite svoje dete, ako uredno ima stolicu i mokri, sigurno nije gladno. Male bebe plaču i zbog drugih razloga, grčeva, potrebe za dodirom i blizinom.

Dojenje može da potisne želju za seksom

Da, istina je dojenje može da ubije želju za seksom. Krivi su hormoni, raspoloženje, grudi su vam natečene i ne možete da podnesete dodir. A i dete treba nahraniti za dva sata. Ne prisiljavajte se na nešto što ne želite. S vremenom će sve doći na svoje.

Iako ne zvuči ukusno, sigurno ćete probati svoje mleko

Ipak je to hrana za vašu bebu. Sigurno ćete u jednom trenutku hteti da proverite i probate kakvog je ukusa. Ukoliko vam neka mama kaže da to nije nikada uradila, verovatno laže.

Zbog dojenja ćete osećati neverovatnu glad

Mnoge mame su priznale da za dodatne kilograme posle porođaja mogu da zahvale dojenju. Naime, dok dojite pojačava se osećaj gladi i žeđi, pa bi noćni napadi na frižider mogli da budu daleko češći, a obroci obilniji nego u trudnoći.

Osetićete grižu savesti ako bebi date kupovno mleko

Znate koje su dobrobiti majčinog mleka i opterećeni ste zbog činjenice da ste bebi nakon nekog vremena ponudili bočicu. Nemojte dopustiti da vas grize savest. Svoje dete ste dojili jedno vreme i očito ste imali razlog za prelazak na formulu. Imajte na umu da je puno dece, danas uspešnih i srećnih ljudi odraslo na veštačkom mleku.

Možda ćete biti ljubomorni kada suprug bude detetu davao flašicu

Kada prvi put suprug nahrani dete na flašicu, verovatno ćete osetiti tugu pomešanu s ljubomorom. S druge strane, kada prvi put napustite stan, a dete ostavite nekom na brigu, istovremeno ćete osetiti slobodu. Ipak je roditeljstvo zajednički posao.

Ponekad ćete dojiti u javnosti

Možda ste pre trudnoće i bebe mislili da nikada nećete dojiti u javnosti, ali kad jednom postanete majka, zaboravićete na stara uverenja i dileme. Nabavite veliki šal, zaštitite se od pogleda te uživajte u svojoj bebi.

Vaše grudi će postati bebino vlasništvo

Grudi su pune mleka i moglo bi da vam zasmeta ako partner poželi da ih miluje. Mogli biste čak da se šokirate ako čak i proba neku akciju s prizvukom seksa. S druge strane, možda ćete misliti da on vaše grudi više ne smatra privlačnim. Međutim varate se. Opustite se ako možete i uživajte s partnerom: vaše grudi su i dalje seksi i privlačne su mu.t60

izvor:smedia.rs

Foto freepik.
Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online