Šta morate da znate o dojenju?

0

Tokom trudnoće ste verovatno bili bombardovani raznim informacijama i savetima vezanim za porođaj i dojenje. Naučili ste sve o mastitisu, raznim položajima i postavljanju deteta.

 

Otkrivamo vam još neke važne činjenice koje bi bilo dobro da znate i imate na umu kod početničkih muka pri dojenju, ali i kasnije.

Verujte svojim instinktima

Iako ste možda išli na kurs za podršku dojenja i pročitali sve o dojenju, ono ipak pogotovo u početku može da bude zbunjujuće i teško. Najvažnije je zato da verujete svom instinktu. Svaki dodatni savet može samo da vas zbuni.

Ne brinite se konstantno da li je dete gladno

Na preparatima i formulama postoje tačno zadate mere i količine koliko je detetu dnevno potrebno mleka. Međutim mame koje doje često upadnu u dilemu i neretko se preispituju da li je njihovo dete gladno. Pratite svoje dete, ako uredno ima stolicu i mokri, sigurno nije gladno. Male bebe plaču i zbog drugih razloga, grčeva, potrebe za dodirom i blizinom.

Dojenje može da potisne želju za seksom

Da, istina je dojenje može da ubije želju za seksom. Krivi su hormoni, raspoloženje, grudi su vam natečene i ne možete da podnesete dodir. A i dete treba nahraniti za dva sata. Ne prisiljavajte se na nešto što ne želite. S vremenom će sve doći na svoje.

Iako ne zvuči ukusno, sigurno ćete probati svoje mleko

Ipak je to hrana za vašu bebu. Sigurno ćete u jednom trenutku hteti da proverite i probate kakvog je ukusa. Ukoliko vam neka mama kaže da to nije nikada uradila, verovatno laže.

- Oglasi -

Zbog dojenja ćete osećati neverovatnu glad

Mnoge mame su priznale da za dodatne kilograme posle porođaja mogu da zahvale dojenju. Naime, dok dojite pojačava se osećaj gladi i žeđi, pa bi noćni napadi na frižider mogli da budu daleko češći, a obroci obilniji nego u trudnoći.

Osetićete grižu savesti ako bebi date kupovno mleko

Znate koje su dobrobiti majčinog mleka i opterećeni ste zbog činjenice da ste bebi nakon nekog vremena ponudili bočicu. Nemojte dopustiti da vas grize savest. Svoje dete ste dojili jedno vreme i očito ste imali razlog za prelazak na formulu. Imajte na umu da je puno dece, danas uspešnih i srećnih ljudi odraslo na veštačkom mleku.

Možda ćete biti ljubomorni kada suprug bude detetu davao flašicu

Kada prvi put suprug nahrani dete na flašicu, verovatno ćete osetiti tugu pomešanu s ljubomorom. S druge strane, kada prvi put napustite stan, a dete ostavite nekom na brigu, istovremeno ćete osetiti slobodu. Ipak je roditeljstvo zajednički posao.

Ponekad ćete dojiti u javnosti

Možda ste pre trudnoće i bebe mislili da nikada nećete dojiti u javnosti, ali kad jednom postanete majka, zaboravićete na stara uverenja i dileme. Nabavite veliki šal, zaštitite se od pogleda te uživajte u svojoj bebi.

Vaše grudi će postati bebino vlasništvo

Grudi su pune mleka i moglo bi da vam zasmeta ako partner poželi da ih miluje. Mogli biste čak da se šokirate ako čak i proba neku akciju s prizvukom seksa. S druge strane, možda ćete misliti da on vaše grudi više ne smatra privlačnim. Međutim varate se. Opustite se ako možete i uživajte s partnerom: vaše grudi su i dalje seksi i privlačne su mu.t60

izvor:smedia.rs

Foto freepik.

- Advertisement -

Komentara
Loading...