Šta možete da učinite kako bi dete bilo zdravije i jače. 7 STVARI I IMUNITET DO MAKSIMUMA

0

Svaka majka zna koliko je važno da njeno dete ima dobar imunitet.

Naime, deca su podložnija virusima i bakterijama, zato otkrijte što sve možete da učinite kako bi dete bilo zdravije.

Druženje s drugom decom

Jedna studija, u kojoj je učestvovalo više od 1.200 mališana, pokazalo je da igranje u parku ili igraonici jača imuno sistem.

Iako je veća verovatnoća da će vaše dete da pokupiti više virusa ako se više druži s drugom decom, ta izloženost zapravo jača organizam.

Naime, vaše dete će do pete godine biti otpornije na bolesti, nego deca koja nisu išla u vrtić ili se redovno družila s vršnjacima.

Sklonite dete od duvanskog dima

Duvanski dim je štetan za sve nas, posebno za decu koja su u razvoju. Pasivno pušenje u detinjstvu povezano je s većanim rizikom od raka, astme i ostalih bolesti disajnih puteva, kao i od bolesti srca.

Najbolje što možete učiniti za zdravlje svog deteta jeste da ga što manje izlažete duvanskom dimu.

- Oglasi -

Zdrava ishrana

Kad dete počne da jede brzu hranu, pomognite mu da se okrene zdravoj ishrani. Hranjivost voća i povrća ništa ne može da nadmaši jer su oni najbolji izvori antioksidansa, vitamina, minerala, vlakana i enzima koji štititi ćelije od oštećenja. Neka vaše dete svaki dan pojede nekoliko manjih porcija voća i povrća.

Fizička aktivnost

Danas je gojaznost kao bolest sve češća među decom jer im nedostaje fizička aktivnost. Podstičete svoje dete da se što više kreće jer je vežbanje potrebno i najmlađima. Fizička aktivnost podstiče rad srca, cirkulaciju, jača mišiće i kosti, te smanjuje rizik od bolesti. Osim toga, pozitivno utiče i na raspoloženje.

Kvalitetan san

Dok dete spava, njegov organizam stvara antitela i hormone rasta. Nedostatak sna može da spreči proizvodnju interleukina, koji su odgovorni za odbranu od infekcija.

Dojenje

Dojenje je jedan od najboljih načina da ojačate i zaštitite zdravlje vašeg deteta. Majčino mleko sadrži sve hranljive sastojke koji su bebi potrebni za zdrav rast, kao antitela za obranu od infekcija, alergija i raznih bolesti. Preporuka je da dojite dete barem u prvih šest meseci njegovog života.

Ljubav i pažnja

Imunitet je povezan i s emocijama, te će brižan odnos pun pažnje i ljubavi ojačati detetovo zdravlje. Od maženja do golicanja, izražavanje njžnosti i ljubavi pomoći će vašem mališanu da izraste u jaku i srećnu osobu.

Foto pexels
Autor/Izvor 24.sata.hr

- Advertisement -

Komentara
Loading...