Šta ne treba da plaši novopečene majke

0

Sve novopečene mlade majke u većini slučajeva pomno prate svaki pokret svoje, bebe i većina njih iz neznanja paniči. Da bi vas rasteretili pročitajte ovaj tekst i zapamtite šta to nikako ne treba da vas plaši.
novorodjencefoto.Pinterest

Plakanje
Iako vas konstantno plakanje vaše bebe može zabrinuti ili uznemiriti imajte na umu da je plakanje kod novorođenčadi sasvim normalana pojava. Bebe mlađe od godinu dana mogu plakati iz raznih razloga, gladi, pospanosti, prljavih pelena… Pedijatri, takođe napominju da plakanje ne može ugroziti zdravlje vaše bebe.

Ako vam nikako ne uspeva utešiti vašu bebu to nikako ne znači da ste loš roditelj, posavetujte se sa pedijatrom da utvrdite ima li dete kolike ili neke druge stomačne probleme zbog kojih plače.

Kijanje
Ako je vaša beba odmah čim ste je doveli kući iz bolnice počela da kiše ne treba odmah da trčite kod lekara već pazite na bebinu telesnu temperaturu i imajte na umu da novorođene bebe kišu da bi pročistile nosne puteve.

Ako je kijanje propraćeno povišenom temperaturom, curećim nosićem i ima problema sa disanjem posetite lekara, u suprotnom nema mesta za brigu.

Povezivanje sa bebom
Čak i ako ste devet meseci maštali o susretu sa vašom bebom ne brinite ako nakon dugotrajnog porođaja prvo na šta pomislite kad ugledate vašu bebu je umor, a ne ljubav. Kod nekih majki ta povezanost sa bebom se jednostavno ne desi na prvi pogled, ali to ne treba da vas brine. Nakon svakog dojenja, presvlačenja, kupanja i maženja ta veza bivaće sve jača.

Razvojni proces
Ako imate prijatelje ili članove porodice koji imaju bebe istog uzrasta kao što je vaša, lako može zabrinuti ako vaša beba ne napreduje isto kao njihova. Neka vas ne brine to što u poređenju na neke druge bebe vaše dete ne napreduje istom brzinom. Eksperti kažu da se svaka beba razvija na svoj način i prati svoj razvojni put. Oslanjajte se samo na ono što vam pedijatar kaže na redovnim pregledima, a ukoliko vam on nije ukazao na neke probleme, beba je zdrava i dobro napreduje, nema razloga da se brinete.

Slepo praćenje rasporeda
Tačno je da raspored spavanja i hranjenja od velike važnosti za vašu bebu, ali postizanje ustaljenog rasporeda u prvim nedeljama, pa čak i mesecima bebinog života je ravno nemogućoj misiji i nemojte preterano da brinete zbog toga.

Bebe nakon rođenja treba da se prilagode mnogim novim stvarima i najbolje je da ih pustite da same stvore svoj raspored, nemojte ništa na silu.

Tek nakon nekoliko nedelja možete početi sa uvođenjem spavanje-hranjenje rasporeda, a nakon nekoliko meseci možete početi pomalo skraćivati dnevno spavanje da bi produžili ono u toku noći.

Slušanje saveta
Slažete li se sa onom konstatacijom da od trenutka kad bebu dovedemo iz bolnice, odjednom svi imaju neki savet kako treba voditi računa o bebi. Iako neki od tih saveta zaista mogu biti korisni, zbog nekih mnoge mlade majke posumnjaju u svoje majčinske sposobnosti.

Ne brinite zbog toga jer svi imaju svoj stil kad je u pitanju vaspitavanje i briga o deci. Vi ste mama i vi treba da odlučujete o stvarima koje se tiču vas i vaše bebe.

Recite ne
Kad stignete iz bolnice sa vašim smotuljkom svi će hteti da dođu, da vide vas i bebu, a vi se nikako ne plašite da odbijete goste ukoliko ste umorni i samo želite da provedete vreme sa bebom i partnerom. Ne brinite da li ćete time uvrediti nekoga, objasnite im da vam je jednostavno potrebno vreme da se adaptirate pre nego počnete primati posete.

S druge strane ako vam se drugarice ili članovi porodice ponude da dođu da vam pomognu sa pranjem veša, čišćenjem ili kuvanjem prihvatite pomoć bez imalo griže savesti.

Gubitak kilograma
Obzirom da smo sa svih strana bombardovane informacijama o popularnim majkama koje se u formu vraćaju odmah nakon porođaja i bez problema nakon dva meseca bebine starosti šetaju po modnim pistama, osećamo još veći pritisak da što pre izgubimo suvišne kilograme nakupljene tokom trudnoće.

Sve novopečene mame treba da shvate da nije realno niti zdravo mišljenje da se kilogrami mogu otopiti preko noći. Fokusirajte se na zdravlje svoje bebe, a ne na suvišne kilograme. Spavajte koliko možete, hranite se zdravo i šest nedelja nakon poroda, ako vam ginekolog dozvoli, krenite sa laganom fizičkom aktivnošću i sve će doći na svoje.

Za početak krenite sa šetnjama koje možete raditi zajedno sa kolicima, pored toga što će vama dobro doći, vreme provedeno na vazduhu dobro je i za bebu.

izvor lifepressmagazin.com

PROČITAJTE I OVO

 

Komentara
Loading...