Šta OBAVEZNO treba da radite sa prvim detetom pre nego što stigne drugo

0

Kada dođe vreme za novu bebu mnogi roditelji su zabrinuti kako će prvo dete ragovati na činjenicu da više neće sva pažnja biti usmerena samo na njega. Dobro je što ipak imate vremena, i to devet meseci da ga pripremite! Iskoristite taj period da detetu pokažete kako može da bude super brat ili sestra.

Evo šta treba da uradite pre nego što dođe drugo dete:

Idite na odmor – odmah!

Ovo će biti super doživljaj za prvo dete, naročito ako je malo veće, u kom će se osetiti posebnim ali i lepa prilika za vas da se malo odmorite bez nošenja dodatne opreme za bebu na odmor. Ipak je sa jednim detetom lakše. Uz to, pravite dosta fotografija, posvetite detetu vreme i zajednički istražujte i sakupljajte uspomene za čuvanje sa tog posebnog odmora.

Kupite krevet za veliko dete

Ako je vaše dete dovoljno veliko (obično oko 3 godine) a i treba vam krevetac, počnite da pravite planove i birate veliki krevet. Počnite mnogo pre porođaja i očekujte da neće sve baš ići tako glatko. Trudite se da prelazak u veći krevet bude avantura – zajedno birajte posteljinu na primer. Neka ona bude sa omiljenim junakom ako to dete želi, što da ne?

Napravite zajedno mesto za igru za veliko dete

Bebe vrlo brzo počinju da stavljaju stvarčice u usta. Ako je starije dete dovoljno veliko da se već igra sa lego kockicama, na primer, u najavi imate barem dva problema – opasnost za bebu i nervozu starijeg deteta. Zato, pre nego što dođe beba, razgovarajte sa starijim detetom kako možete zajedno da radite na tome da neke igračke držite podalje od bebe. Objasnite mu da su neke igračke za deljenje, ali da su neke nebezbedne za bebu i samo su za veliku decu. Onda zajedno nađite neko mesto samo za igračke koje nisu za bebu i koje starije dete treba da čuva. Tako ćete njemu pokazati da mislite o njegovim osećanjima a istovremeno ćete i zaštititi bebu.

Zajedno odlučite koje stvari prvog deteta su za bebu

Kada dođe vreme za preturanje po svim akutelnim i neaktuelnim stvarima prvog deteta i biranja šta od toga je za bebu, uradite to zajedno. Čak i ako starije dete izgleda nezainteresovano, svaki put kada izvadite nešto što mu je malo, naglasite kako se sećate kada je ono to nosilo i kako mu je super stajalo. Zatim ga pitajte da li se slaže da to sada ide bebi. Možete zajedno i da napravite natpis za majice „ja sam kul starija sestra/brat“. Iskoristite vreme koje imate na raspolaganju jer će takve stvari kasnije biti gotovo nemoguće.

Idite zajedno na neki čas ili sport

Ako ste već razmišljali da upišete dete na časove plivanja ili na neki sport, možda je sada pravo vreme. Bićete više vezani za kuću kada stigne druga beba a bilo bi super da već do tada imate uvedenu neku redovnu aktivnost za starije dete. Možete poraditi na tome da od toga napravite ritual samo za tatu i starije dete!

Neka dete napravi nešto za sobu za bebu

Podelite radost oko sređivanja bebine sobice sa starijim detetom. Lepo pitajte dete da li hoće da vam pomogne i predložite mu da njegove crteže okačite na zid. Možete ili odabrati među postojećom kolekcijom radova ili mu čak predložiti da napravi nešto posebno za tu priliku. I naravno obavezno pohvalite rad svakome ko uđe u sobicu.

Kupite mu neki ‘poklon za stariju sestru/brata’

Isto kao što i vi sigurno volite kada vas neki gost iznenadi neočekivanim poklonom, tako će i starije dete voleti da dobije nešto posebno od novog bate ili seke. Iako sigurno zna da nije beba to kupila, biće mu drago da dobije malo pažnje.

Čitajte vašem starijem detetu

Nađite neku knjigu u kojoj su likovi braća i sestre i čitajte njihove doživljaje. To je još jedan način da pripremite dete za sve što stariji bata ili seka rade. Komentarišite i odgovarajte zajedno.

Izvadite stare fotografije

I deca vole da se prisećaju i slušaju razne događaje, naročito one zabavne i smešne. Udobno se smestite i zajedno gledajte fotografije kada je prvo dete bilo beba. Pričajte mu kako je bilo malo i kako će uskoro da bude veliki brat ili seka jednoj tako maloj bebi. Ako vi imate braću ili sestre, pokazujte i vaše slike i upoređujte sa njegovom situacijom. Možete zajedno da napravite i kolaž slika koje za detetovu sobu.

Napišite pismo starijem detetu

Pre nego što na svet dođe beba br.2, odvojite malo vremena da napišete pismo vašem starijem detetu. Recite mu kako ste ponosni na njega i nabrojte sve njegove uspehe. Recite mu kako volite sve stvari koje radi svakodnevno. Podsetite dete da ga volite najviše na svetu i opišite kako ste uzbuđeni što će uskoro biti stariji bata ili seka, recite mu da znate kako će biti super u tome i da će ga beba voleti do besvesti. Onda obrišite suze i pročitajte pismo detetu. Ne brinite se ako ne reaguje, verujte da sluša i čuje. Ali, to pismo je koliko za dete, toliko i za vas. Sačuvajte ga za njih da čitaju kad porastu.

Provedite neko vreme sa babama i dedama

Nemojte da čekate da stigne beba pa da odjednom počnete da ostavljate starije dete kod bake i deke u nekom nepredvidivom ritmu. Umesto toga, organizujte sastanke i ostanke kod bake i deke mnogo ranije. Ovo će starijem detetu pomoći da se navikne na novu situaciju a i vi ćete imati malo vremena za sebe, pa možete na primer da malo odspavate.

Pronađite malo više vremena za starije dete

Nikada nema dovoljno vremena za sve i to je dokazano. Ali, činjenica je da sada imate više vremena nego što ćete ga imati kada beba stigne. Zato iskoristite malo vremena da se angažujete oko starijeg deteta. Gledajte ga na školskim predstavama, idite na roditeljske sastanke i slično. Nećete to moći naredne godine tako da će se vaše prisustvo osetiti više nego što mislite.

Dozvolite detetu da još malo bude ‘malo’

Dozvolite mu da malo spava sa vama, pristanite da mu vi obujete cipele i da glumite da je ono i samo ono vaša mala beba. Takvi zahtevi su sasvim normalni jer se starija deca mogu osećati zbunjeno. Sa jedne strane, oni hoće d aporastu i budu starije seke i braća a opet se, sa druge strane, mogu osetiti da su pod pritiskom i stresom. Možete da ubacite nešto poput „Sviđa ti se da glumiš bebu? Ali ja ću voleti i veliko dete, znaš?“ i naglasite njegova dobra samostalna ponašanja „velikog deteta“ poput „Jesi to sam uradio? Super, baci pet!“

Delite zagrljaje oberučke na veliko

Uskoro će vam ruke biti zaokupljene bebom koju ćete morati da nosate, hranite, ljuljate itd. Sada, koristite te vaše ruke za grljenje i maženje sa starijim detetom. Ne budite škrti već ih delite i šakom i kapom.

 

Foto pixabay
Autor/Izvor najboljamamanasvetu
Komentara
Loading...