Šta radi beba u vašem stomaku? Ovo su svi položaji fetusa pre nego što ugleda svet

0

Dok se beba okreće, tegli i pomera za vreme trudnoće, pre samog porođaja uobičajeno je da beba ostane u jednoj poziciji. Pogledajte koje su sve moguće pozicije koje beba može da zauzme u stomaku pre dolaska na svet:

fetus1a Šta radi beba u vašem stomaku? Ovo su svi položaji fetusa pre nego što ugleda svet

Licem ka dole

Ova beba je zauzela poziciju koju joj nameće unutrašnjost. Occiput anterior pozicija je najčešća pozicija bebe. Sa licem koje gleda u majčina leđa, bebina glava pravi prolaz u porođajnom kanalu da bi izašla.

fetus2 Šta radi beba u vašem stomaku? Ovo su svi položaji fetusa pre nego što ugleda svet

Licem ka gore
Occiput posterior pozicija je pozicija u kojoj je beba okrenuta prema dole, odnosno prvo joj glava izlazi, ali licem gleda u majčin stomak. U ovoj pozicij bebina glava ne može da izađe napolje zbog pubične kosti, što može dovesti do otežanog porođaja. Mnoge bebe se, pre nego što izađu iz materice same okrenu, ali je moguće i da će je lekari okrenuti uz pomoć forcepsa ili ruku. Vrlo je verovatno da će uraditi epiziotomiju da bi beba lakše izašla.

fetus3 Šta radi beba u vašem stomaku? Ovo su svi položaji fetusa pre nego što ugleda svet

Prvo guza
Ova beba je u poziciji u kojoj joj je glava okrenuta prema gornjem delu materice a guzicom je okrenuta prema izlaznom kanalu, s tim što su joj noge ispravljene uz duž celog tela. Lekari će možda pokušati da je rotiraju, ali ako ne uspeju predložiće carski rez.

fetus4 Šta radi beba u vašem stomaku? Ovo su svi položaji fetusa pre nego što ugleda svet

Prvo noge
Ova beba je okrenuta kao i prethodna beba, glava joj je dodiruje gornji deo materice, s tim što su joj noge sada postavljene pred sam izlazni kanal. I u ovakvoj situaciji će lekari pokušati da okrenu bebu, ali ako ne uspeju preporučiće carski rez.

- Oglasi -

fetus5 Šta radi beba u vašem stomaku? Ovo su svi položaji fetusa pre nego što ugleda svet

Ležanje u stranu
Ova beba je postavljena više u horizontalnoj poziciji nego u vertikalnoj. U transverznoj liniji bebina leđa su, u većini slučajeva, okrenuta prema izlaznom kanalu. Iako nije česta, s obzirom da je većina beba na početku trudnoće u ovoj poziciji, nekoliko njih ipak odluči da izađe ovako postavljena. Ukoliko lekari ne uspeju da prvo izvuku glavu, pa zatim ostatak tela, vrlo je verovatno da će žena morati na carski rez.
fetus6 Šta radi beba u vašem stomaku? Ovo su svi položaji fetusa pre nego što ugleda svet
Blizanci
U nekim slučajevima, žena se može poroditi vaginalno ako su obe bebe okrenute glavom prema dole, kao što je ova sa vaše leve strane. Ukoliko su bebe postavljene kao na fotografiji, verovatno je da će prva beba biti na svet donesena vaginalno, dok će drugu pokušati da okrenu, ili izvuku za noge. Ukoliko uvide da je nemoguće izvesti porođaj vaginalnim putem, drugo dete će biti na svet doneseno carskim rezom.
izvor.bebac.com

PROČITAJTE I OVO

- Advertisement -

Komentara
Loading...