Šta sam mislila o bebama pre nego što sam postala mama

Ja ću to lako!” Nema mame koja nije pomislila da će kada dođe beba znati i umeti sve. Ali, to baš i nije tako, zar ne? Evo u čemu je sve pogrešila mama Džesika Tejlor...

babamama

Dok se i sami ne ostvarimo u roditeljskoj ulozi, neretko nalazimo za pravo da osuđujemo i kritikujemo druge roditelje, a to se čak dešava i kada dobijemo decu.

Međutim, većinu stvari zaista shvatimo tek onda kada dobijemo klince. Ali, niko nije ni rekao da će biti lako, samo što u to niste verovali, baš kao što nije ni mama i blogerka Džesika Tejlor.

Evo šta je sve ona mislila:

1. Tokom porodiljskog odsustva ću se odmoriti od posla.
U redu, nije da mi nedostaju razne konferncije, svakodnevno putovanje od i do posla, kao i svakodnevno oblačenje, ali ovo se nikako ne može nazvati odmorom. Sada radim dvadeset sati dnevno okružena kakom i povraćkom, a ono što je najgore od svega – nisam ni plaćena za to.

2. Biće opuštencija izaći sa bebom u šetnju.
Biće ako ne računamo prethodno spremanje za izlazak – pakovanje stvari skoro dva sata, presvlačenje bebe pet puta (koja će svaki put ponovo bljucnuti po sebi), nošenje i pakovanje kolica u auto veštinom iskusnog nindže i sve to dok pokušavate da se ne isprljate bebinom povraćkicom.

3. Moći ću sve sama.
Pomoć mi nije potrebna ako ne računamo uvek i sve vreme. Želim pomoć 24 sata dnevno. Želim konstantnu asistenciju u svemu što radim.

4. Zaljubiću se u bebu čim je ugledam.
Da, tačno je da se odmah stvori neka neobjašnjiva povezanost, ali mislim da se prava ljubav gradi postepeno dok upoznajete svoju bebu. Kod mene je trenutno u punoj snazi i raste iz sata u sad, ali prvih nekoliko nedelja bile su toliko teške da mislim da sam osećala pravi spektar emocija od ljubavi do mržnje.

- Oglasi -

5. Lako ću se izboriti sa post-porođajnom depresijom i emocijama.
Osim ako vam onesposobljavajuća tuga i očaj ne padaju teško inače, možda ćete se lako izboriti i sa depresijom nakon porođaja.

6. Umor nije toliko strašan koliko ljudi pričaju.
Ne, on je još gori. Dakle, ništa strašno, osim što ćete IZGUBITI RAZUM!

7. Lako ću se vratiti na posao.
Pročitajte ponovo stavke pod brojem 5 i 6.

8. Biće mi lako da se vratim u formu jer ne radim.
Ne samo da nemate vremena, već nemate ni energije ni volje. Od kako znam za sebe zavisna sam od fizičke aktivnosti, što je još zabrinjavajuće što sada ne mogu apsolutno ništa da uradim. Uopšte nemam želju za vežbanjem sada, a i da je imam, ne bih imala ni vremena, ni energije.

9. Neću biti pod uticajem stvari koje sam pročitala na internetu.
Ovo bi možda i bilo ostvarivo da ne hranite bebu po dvadeset sati dnevno i gde vam je jedini “prozor” u realan svet vaš mobilni telefon. Dobrodošli u Google ludilo!

10. Ja ću, naravno, biti dobra mama.
Možda na nekim poljima i jesam, na tim da je beba zdrava i napredna (URA!), ali sumnjam u sebe stalno i u glavi mi je pravi haos.

11. Dojenje će biti magično iskustvo.
Bilo je, a onda je prestalo da bude. Ispostavilo se da to nije najbolji izbor za nas. Nije mi bilo lako da prihvatim, da neću moći da dojim, jer i društvo osuđuje i izbegava mlečne formule. Sa druge strane, bila sam iznenađena koliko poznanica koje su mame me podržava i zaista sam im zahvalna na tome.

12. Neću se oslanjati na savete drugih mama.
Reći ću samo ovo: Ne bih uspela bez podrške, ljubavi, smernica i saveta svojih prijateljica i porodice. Mislim ovo svim svojim srcem. Toliko sam blagoslovena što sam imala pored sebe sve divne mame i tate. Oni su uvek stajali uz mene i kada sam bila očajna i kada sam strahovala, zaista uvek. Takođe sam imala i nesebičnu podršku prijatelja koji nemaju decu, ali su uvek znali da kažu prave stvari, kao i da pronađu pravi način da pomognu u najtežim trenucima.

izvor,prva.rs

PROČITAJTE JOŠ I OVO

ISPOVEST: POSTPORODJAJNA DEPRESIJA ME JE RAZDIRALA

ISPOVEST JEDNE MAME :DAN KADA JE MOJ SIN ODUSTAO OD MENE

Najteži teret koji sa osmehom nosimo

PRELEPO I JAKO EMOTIVNO : JEDINO TE MOGU VOLETI

Ćerka mi je rekla da želi da postane majka. Šta sam joj sve prećutala?

Komentara
Loading...