Šta su to varičele, kako izgledaju i kako se leče?

0

Saznajte više o varičelama i o tome kako da ih prepoznate i pomognete svom detetu.

Šta je to varičela? Da li postoji neki drugi naziv? Kada se najčešće javljaju ?

Ovčije boginje ili varičele su zarazna bolest koju karakteriše osip na koži i svrab, povišena temperatura, gubitak apetita i zamor. Ovu bolest prouzrokuje virus Varicella zoster, pripadnik familije herpes virusa, srodan Herpes simplex virusu (virus koji izaziva pojavi tzv. groznice na ustima). Ovaj virus inficira kožu i nervni sistem, zadržavajući se u organizmu trajno u ćelijama dorzalne ganglije (nervni centri smešteni uz kičmeni stub).

Ovčije boginje ili varičele se uglavnom javljaju u mlađem dobu, najčešće između 2. i 8. godine života.

Deca do šest meseci su zaštićena transplacetarno prenetim antitelima majke ukoliko je ona preležala bolest.

Novorođenče može da oboli ukoliko je majka dobila varičelu neposredno pred porođaj. U tim okolnostima nije bilo dovoljno vremena da se stvore antitela koja bi preko placente otišla bebi i zaštitila je.

Odrasle osobe mogu da obole u slučaju da bolest nisi preležali u dečjem uzrastu i kod njih je bolest ozbiljnija.

 

Kako izgleda osip?

 

Ovaj osip može da se pojavi bilo gde na telu uključujući i sluzokožu i nailazi u nekoliko naleta. Najpre se pojavljuje na leđima ili stomaku, pa se širi po ekstremitetima i na kraju se pojavljuje na licu.

Dijagnozu je lako postaviti na osnovu anamneze i specifičnih kožnih promena. U krvnoj slici se može naći leukopenija (naziv za smanjen brojh leukocita) sa limfocitozom.

Kako se prenose ovčije boginje ili varičele?

 Varičela se lako prenosi, kapljičnim putem i zato se najčešće javlja u kolektivima. Može se preneti i preko treće osobe koja je bila u kontaktu sa obolelim i to 15-ak minuta od kontakta.

Bolesnik je zarazan dva dana pre izbijanja ospe i do poslednjeg sasušivanja vezikula na koži.

Virus ulazi kroz nos ili grlo a zatim se širi po celom organizmu. Prvo se pojavljuju crvenkaste bubuljice koje se za nekoliko sati pretvaraju u prozirne plikove.

Osoba koja ima ovu bolest može zaraziti druge u razdoblju od dva dana pre izbijanja osipa i sve dok postoje krastice na telu.

Od ove bolesti oboljevaju najčešće deca i to uglavnom u uzrastu do desete godine života, ali mogu da obole i odrasli ukoliko bolest nisu preležali.

- Oglasi -

Koliko dugo bolest može da traje?

Ovčije boginje su uglavnom blago oboljenje koje traje 2 do 3 nedelje. Inkubacija (vreme koje prođe od trenutka kada dođemo u kontakt sa virusom do manifestacije bolesti) traje 10-20 dana. Na samom početku bolesti javljaju se povišena telesna temperatura, glavobolja, malaksalost. Kod male dece, osip često može biti prvi znak bolesti. Osip se javlja u naletima, a izbijanje osipa uglavnom traje oko 5 dana.

 

Kakve komplikacije mogu da se jave i šta upozorava na njih?

Varičela se može zakomplikovati sekundarnom bakterijskom infekcijom.

Ukoliko se upala pluća javi na početku bolesti izazvana je virusom varičeleako se javi kasnije znači da je posledica sekundarne bakterijske infekcije.

Deca ovu bolest mnogo lakše podnose za razliku od odraslih kod kojih mogu nastupiti i neke komplikacije. Najčešće komplikacije ovčjih boginja su hemoragične lezije (oštećenje kože koja krvare, nastale na mestima gde su izbili plikovi), upala plućaartritis i sekundarne infekcije usled oslabljenog imuniteta (najčešće streptokoke ili stafilokoke).

 

Virus varičele slabi imunitet deteta i potrebno ga je zaštititi od drugih infekcija, pa se preporučuje da dete ostane još jednu nedelju u kući nakon otpadanja krasti.

 

Ova bolest za sobom ostavlja trajan imunitet i vrlo se retko dešava da se osoba razboli ponovo i u tom slučaju bolest je izražena u malom obimu. Međutim virus Varicella zoster zadržava se u organizmu osobe koja je jednom preležala varičele ceo život, u spomenutim ćelijama dorzalne ganglije. U slučaju pada imuniteta ta osoba može oboleti od herpesa zoster.

 

Da li je beba koja doji zaštićena od varičela?

U našem narodu postoji zabluda da je dete koje sisa zaštićeno od ovog virusa. Dovoljno je da dete dođe u dodir sa virusom i lako će se desti da oboli. Bebe u tom periodu nemaju izgrađen imuni sistem pa bi bilo poželjno da beba u prvim mesecima života ne oboli od ove bolesti. Međutim, i ako se ovo desi ne treba paničiti već treba slušati savete pedijatra i uglavnom se sve završi bez ikakvih posledica.

 

Kako teku lečenje i oporavak? Da li dete treba kupati?

 

Ovčije boginje ili varičele zahtevaju izolaciju bolesnika i ležanje, a konkretna terapija u većini slučajeva nije potrebna. Neka deca zahtevaju simptomatsku terapiju u vidu lekova za snižavanje telesne temperature.

 

Bitno je naglasiti roditeljima da sprovode intenzivnije higijenske mere. Ovo je naročito bitno jer u našem narodu postoji mišljenje da dete koje ima boginje ne treba kupati. To je potpuno pogrešno, jer to dovodi do svraba i češanja koji mogu dovesti do superinfekcije, promena na koži koje će rezultirati ružnim ožiljcima. Savetuje se svakodnevno kupanje u mlakoj vodi sa slabim rastvorom hipermangana, a brisanje upijanjem tečnosti da se ne bi izazvalo pucanje vezikula. Kožu treba svakodnevno posipati sterilnim talkom koji smanjuje svrab i isušuje vezikule.

 

Temperaturu treba skidati, povećati unos tečnosti i što više se odmarati. Ishrana treba da bude dijetalna i ne preterano obilna. Da bi se izbegla pojava infekcije i ostajanje ožiljaka na koži ne treba se češkati. Postoji tečni puder koji ublažava svrab.

Vakcina protiv ovčijih boginja ili varičela

Kada je u pitanju vakcina protiv varičele, trenutno je u Srbiji dostupna vakcina Varilrix.

Vakcina se primenjuje kod osoba koje nisu prelažale varičelu i koje su:

  • zdrave, starije od 12 meseci,
  • pacijenti pod visokim rizikom. Na primer, osobe sa akutnom leukemijom, osobe sa hroničnim poremećajem, koje dobijaju terapiju koja smanjuje otpornost na infekcije ili one osobe kod kojih se razmatra transplatacija organa,
  • u bliskom kontaktu sa pacijentima obolelim od varičele i pacijentima pod visokim rizikom.
Autor/Izvor Medilife

- Advertisement -

Komentara
Loading...