Šta svaka trudnica treba da ZNA o STRIJAMA U TRUDNOĆI

0

Evo šta sve treba da znate o strijama:

Kako i zašto nastaju strije?
Strije su linearne, crtaste atrofije kože koje se javljaju na mestima gde se koža najviše rasteže. Strije nastaju kada telo raste brže nego što to koža može da prati. Ovo izaziva pucanje elastičnih vlakana ispod površine kože i nastajanja linija koje su nam poznate kao strije. Osim rastezanja kao mehaničkog faktora značajno mesto zauzimaju i hormonske promene tokom trudnoće.

Strije, celulit stomačić pa šta MAJKE STE !!

Najugroženija mesta za nastajanje strija su stomak i grudi, ali se lako mogu pojaviti i na butinama i gornjem delu ruku. Strije su na početku crvene ili ljubičaste, a nakon trudnoće polako izblede i postanu bele ili sive.

Ko dobija strije?

Oko 90 odsto trudnica će uočiti strije negde nakon šestog ili sedmog meseca trudnoće. Ako je vaša majka imala strije, veća je verovatnoća da ćete ih i vi imati jer veliku ulogu ima i genetika.

- Oglasi -

Žene svetle puti će imati rozikaste strije dok će se kod onih sa tamnijom kožom pojaviti uočljive svetle linije.

Kako sprečiti strije?
U trudnoći strije se uglavnom pojavljuju na mestima na kojima se koža rasteže zbog povećanja obima tela. Zbog toga, jedna od prvih stvari je da pazite na povećanje kilaže u trudnoći tako što ćete slušati savete doktora, zdravo se hraniti i biti aktivni.

Uklonite strije, ožiljke i podočnjake sa ovih 5 prirodnih lekova! (RECEPTI)

Kako će koža svakako da se rasteže dok beba raste, važno je da mislite i na njenu elastičnost. Najbolja stvar je preventivna nega već od četvrtog meseca trudnoće svakodnevnom upotrebom specijalnih emulzija ili krema. Poželjno je da ove preparate nanosite ujutro i uveče posle tuširanja. Utrljavajte ih blagom masažom kako bi se krema bolje upila, odnosno dubinski reagovala. Pojačana cirkulacija ojačaće kolagenska vlakna u koži i tako je učiniti elastičnijom i sačuvati je od neprijatnih i trajnih oštećenja.

Hidriranje kože nije važno samo iz estetskog razloga već i zato što ćete se bolje osećati, koža vas neće svrbeti i biće nežnija. Osim krema, u ovom cilju važno je i unošenje vode.

Šta ako su se strije već pojavile?
I pored svih predostrožnosti i nege, ne postoji garancija da se strije neće pojaviti. Ako ih ugledate, nemojte odmah odustati. Nastavite da mažete kremu i vodite zdrav život i tako ćete uticati da se crvenilo smanji i sprečiti nastajanje još većeg broja strija na kritičnim tačkama.

Važno !! Evo zbog čega je dragocen ožiljak od carskog reza

- Advertisement -

Komentara
Loading...