Šta sve može da izleči kukuruzno brašno: Moćna palenta nije samo ukusno jelo!

ODLIČNA HRANA ZA VAŠU BEBU !

Kukuruzno brašno sadrži niz osnovnih hranljivih materija. Koristeći ga u ishrani, povećavamo unos vitamina i minerala u naš organizam. Dakle, jasno je da kukuruzno brašno utiče na naše zdravlje, i to u smislu njegovog poboljšanja, piše Dijetaplus.com.

- Oglasi -

Kukuruzno brašno je izvor niacina, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, folata i vitamina B6, E i K. Sadrži vlakna, karotenoide, 18 aminokiselina i esencijalnih minerala, kao što su cink, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, bakar, mangan i selen.

Žuto kukuruzno brašno je dobar izvor cinka, minerala važnog za funkciju enzima. Cink aktivira enzime koji regulišu aktivnost gena u vašim ćelijama, jača vaš imuni sistem i pomože da se hrana pretvori u energiju. Takođe, cink aktivira antioksidativne enzime koji pomažu u očuvanju ćelijske membrane, kao i DNK i proteina od oštećenja.

Šolja žutog kukuruznog brašna vam obezbeđuje 2 mg cinka, što je 25% preporučenog dnevnog unosa za žene i 18% za muškarce.

Kukuruzno brašno takođe sadrži i gvožđe. Svaka šolja žutog kukuruznog brašna vam daje 2,8 mg gvožđa, što je 35% od dnevnih potreba gvožđa za muškarce i 16% za žene. Gvožđe iz vaše ishrane se ugrađuje u hemoglobin, protein prisutan u crvenim krvnim zrncima koji je odgovoran za zdravu cirkulaciju kiseonika. Gvožđe takođe omogućava vašim ćelijama proizvodnju energije, a to pomaže belim krvnim zrncima, komponenti imunog sistema, da se bore protiv infekcija.

Zlatna nijansa u žutom kukuruznom brašnu potiče od karotenoida. Karotenoidi su pigmenti koji omogućavaju normalnu funkciju tkiva i borbi protiv bolesti. Lutein i zeaksantin, dva karotenoida u žutom kukuruznom brašnu, podstiču zdrav vid i sprečavaju bolesti oka koje nastaju starenjem.

Ostali karotenoidi, kao što je beta-karoten, jača imuni sistem, pomaže u rastu ćelija i povećava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Zahvaljujući karotenoidima, svaka šolja žutog kukuruznog brašna dodaje 250 međunarodnih jedinica vitamina A po obroku, obezbeđujući 11% dnevnog unosa za žene i 8% za muškarce.

Kukuruzno brašno kao lek:

– snižava visok krvni pritisak
– snižava holesterol
– protiv tvrde stolice i hemoroida
– sprečava nastanak raka debelog creva
– ima antioksidativno delovanje i sprečava razvoj mnogih bolesti, uključujući i kardiovaskularne i dijabetes
– jača imuni sistem
– podstiče mršavljenje
– dobro je za negu kože

foto: Shutterstock

Kukuruzno brašno za mršavljenje

Kada jedete kukuruzno brašno, u bilo kom obliku, ono „puni“ creva zahvaljujući svojim vlaknima koja upijaju vodu i nabubre u vašem probavnom traktu. Šolja žutog kukuruznog brašna sadrži 8,5 g vlakana, što je 34% od dnevnog unosa vlakana za žene i 22% za muškarce. Osim što vlakna imaju brojne zdravstvene prednosti, ona podstiču i mršavljenje, jer se njihovim unosom reguliše probava.

Osim toga, kukuruzno brašno sadrži malo kalorija i ubrzava metabolizam, što svakako da podstiče gubljenje suvišnih kilograma. Dakle, kukuruzno brašno za mršavljenje daje odlične rezultate! Možete koristiti u ishrani dijetalni hleb od kukuruznog brašna ili još bolje, palentu.

Kukuruzno brašno za bebe

Kada počinjete postepeno da uvodite hranu za svoju bebu, jedna od najboljih i najzdravijih namirnica svakako jeste kukuruzno brašno! Svaka mama se obično pita šta je to dobro za bebu, kada ona sa dojenja polako prelazi na hranu. Kukuruzno brašno za bebe je odlična hrana, jer je prepuno hranljivih i korisnih nutrijenata, a osim toga, ne sadrži gluten, pa je idealna hrana za početak dohrane kod beba. Možete pripremati različite kašice sa kukuruznim brašnom za svoju bebu, uz dodatak povrća, banane i drugih korisnih namirnica.

foto: Shutterstock / Ilustracija

Kukuruzno brašno za lice

Ako želite da očistite svoje lice i pružite mu kvalitetnu prirodnu negu, probajte piling sa kukuruznim brašnom! Kukuruzno brašno za lice je odlično prirodno stredstvo za negu, upravo zahvaljujući svom bogatom nutritivnom sastavu. Zrnca kukuruznog brašna su odlično i nežno abrazivno sredstvo, pa možete koristiti masku sa kukuruznim brašnom za čišćenje lica i protiv mitisera.

Postoji nekoliko recepata kako da pripremite masku od kukuruznog brašna za piling lica, u svakom slučaju, možete dodati ono što vam se nađe pri ruci: mleko, jogurt, med

Maska od kukuruznog brašna i mleka je stari narodni recept za piling lica i za oporavak umorne kože. Probajte i uverite se da kukuruzno brašno za lice čini čuda!

Komentara
Loading...