Šta treba da znate ako dojite tokom trudnoće ili tandemski? Dojenje zahteva puno pažnje i energije od mame

0

Dojenje zahteva puno pažnje i energije od mame. Posebno ako dojimo prvo dete dok smo trudni, ili ako dojimo dvoje dece istovremeno.

 

Više o ovim načinima dojenja ćemo reći u ovom članku.

Tandemsko dojenje je istovremeno dojenje dvoje dece. Može se raditi o blizancima ili deci s manjom starosnom razlikom.

To je divan način hranjenja i povezivanja s decom, ali istovremeno i iscrpljujuće iskustvo koje zahteva puno energije i volje majke.

 

Iako tandemsko dojenje na početku može delovati zastrašujuće, uz odgovarajuću pripremu i podršku može biti ispunjavajuće iskustvo kako za majku tako i za njeno dete.

Evo nekoliko saveta kako da vam tandemsko dojenje bude lakše i kako biste mogli da uživate u tome.

 

Kako je rekla Urška Savodnik, savetnica za dojenje za naš portal: „Treba je razmišljati o tandemskom dojenju ako je starosna razlika između braće vrlo mala, jer tako osiguravamo dovoljno dugotrajno dojenje i za prvo dete.

Mnoge mame brine da li će novorođenče dobiti kolostrum uprkos dojenju prvog deteta. Odgovor je potvrdan, jer su za stvaranje kolostruma zaduženi trudnički hormoni.“

 

Tandemsko dojenje ima mnoge prednosti prema savetnici: veliku emocionalnu prednost za starije dete (manje ljubomore pri rođenju brata ili sestre), takođe se ne morate brinuti za zalihe mleka – čak više, tandemsko dojenje može pomoći u napretku slabijeg deteta, majka ima manje problema s navalom mleka i začepljenim mlečnim kanalima.

Prije pokušaja tandemskog dojenja, nužno je uspostaviti snažan pozitivan odnos prema dojenju kod starijeg deteta. Osiguravanje dojenja deteta na dobar način i održavanje udobne rutine dojenja olakšat će vam tandemsko dojenje.

Potražite savet savetnika za laktaciju ili kvalificiranog zdravstvenog radnika da rešite eventualne nedoumice i dobijete odgovore na određena pitanja ili stručne savjete prilagođene vašoj situaciji.

 

Zadovoljavanje individualnih potreba

Svako dete ima jedinstvene potrebe kada je u pitanju dojenje i važno je da ih poštujemo i uzimamo u obzir tokom tandemskog dojenja.

Starije dete možda će trebati češće ili duže dojenje radi utehe i povezivanja, dok će mlađe dete možda trebati češće hranjenje zbog svojih godina i prehrambenih potreba.

Ako odgovorite na znakove i želje svakog djeteta i prilagodite vreme i položaje tokom hranjenja, možete osigurati da su potrebe oba deteta ispunjene.

 

Zadovoljavanje individualnih potreba

Svako dete ima jedinstvene potrebe kada je u pitanju dojenje i važno je da ih poštujemo i uzimamo u obzir tokom tandemskog dojenja.

Starije dete možda će tražiti češće ili duže dojenje radi utehe i povezivanja, dok će mlađe dete možda tražiti češće hranjenje zbog svojih godina i prehrambenih potreba.

Ako odgovorite na znakove i želje svakog deteta i prilagodite vreme i položaje tokom hranjenja, možete osigurati da su potrebe oba deteta ispunjene.

 

Mogući izazovi tandemskog dojenja

Tandemsko dojenje može predstavljati određene izazove koji zahtevaju pažnju i hitno rešavanje problema.

Zagušenost mlečnih kanala i prevelika količina mleka mogu se kontrolisati dojenjem svakog deteta posebno ili upotrebom tehnika izdajanja mleka radi regulisanja protoka mleka.

Planiranje individualnih dojiljskih sesija sa svakim detetom može pomoći u rešavanju pojedinačnih briga i podsticati jaču vezu između majke i oba deteta.

Takođe je važno otvoreno komunicirati s detetom i obrađivati bilo kakvu ljubomoru ili osećaje isključenosti koji se mogu javiti u vezi sa tim.

dojenje
FreePik

Podrška bližnjih i briga o sebi

Tandemsko dojenje može biti fizički i emocionalno izuzetno zahtevno, stoga je primarni zadatak svake dojeće majke da brine o sebi.

Obezbedite adekvatan odmor, konzumirajte zdravu i raznovrsnu hranu, i pijte dovoljno tečnosti.

Potražite podršku od partnera, članova porodice ili prijatelja koji vam mogu pomoći u kućnim poslovima ili pružiti emocionalnu podršku.

Kroz različite grupe možete takođe povezati se s drugim mamama koje imaju slična iskustva i pronaći dodatnu podršku na taj način.

 

Prednosti tandemskega dojenja

Tandemsko dojenje pruža brojne prednosti kako za majku tako i za njeno dete. Kod braće i sestara podstiče osećaj bliskosti, udobnosti i sigurnosti, jer se povezuju kroz zajedničko iskustvo.

Ovakvo dojenje takođe podržava emocionalno blagostanje i može olakšati starijem detetu prilagođavanje na novi način života kada mu se pridruži novorođenče.

Osim toga, tandemsko dojenje može pomoći u ravnoteži količine mleka i sprečiti oticanje dojki ili upalu/mastitis.

S odgovarajućim pristupom i pravilnom podrškom, tandemsko dojenje može biti divno iskustvo koje jača vezu između braće i sestara i stvara trajne uspomene za celu porodicu.

 

- Oglasi -

Kako je sa dojenjem tokom trudnoće?

Kada majka zatrudni dok još uvek doji starije dete, postavljaju se pitanja o bezbednosti i izvodljivosti nastavka dojenja tokom trudnoće.

Za vas smo pripremili nekoliko smernica na tu temu.

 

Bezbednost i izvodljivost dojenja tokom trudnoće

U većini slučajeva, dojenje tokom trudnoće smatra se bezbednim i ne predstavlja rizik za razvoj fetusa.

Međutim, važno je konsultovati se sa ličnim lekarom o ovoj temi, jer određeni zdravstveni uslovi ili komplikacije mogu zahtevati prilagodbe ili prestanak dojenja.

Neki žene mogu odlučiti da prestanu dojiti starije dete tokom trudnoće iz ličnih razloga, promena u količini mleka ili neprijatnosti, što je takođe razumljivo i u redu. Ako je majka dobro i zdravo, lakše je brinuti se da su deca zbrinuta, siti i zdravi.

 

Hormonske promene i proizvodnja mleka

Tokom trudnoće, hormonalne promene mogu uticati na količinu mleka i dojenje. Kod nekih žena, proizvodnja mleka može se smanjiti, što dovodi do opšteg smanjenja dostupne količine mleka za starije dete.

Takođe, ukus mleka može se promeniti zbog hormonalnih oscilacija, što može uzrokovati da starije dete samo počne odbijati dojenje.

Otvorena komunikacija sa detetom i praćenje njegovog rasta i dobrostanja mogu pomoći u proceni da li su njegove nutritivne potrebe zadovoljene i da li bi bilo bolje promeniti način ishrane.

 

Aspekti ishrane dojenja tokom trudnoće

Materino mleko i dalje pruža dragocenu ishranu starijem detetu, čak i tokom trudnoće.

Međutim, kako majčino telo preusmerava resurse za podršku rastućem fetusu, obezbeđivanje pravilne ishrane kako za starije dete tako i za dete u razvoju postaje od suštinskog značaja.

Stoga je važno da majka održava dobru, zdravu i uravnoteženu ishranu, bogatu hranljivim sastojcima, uključujući proteine, zdrave masti, kao i raznovrsno voće i povrće.

Prenatalni dodaci koji sadrže obilje vitamina i minerala, uključujući folnu kiselinu, mogu biti korisni za podršku prehrambenim potrebama majke i fetusa.

 

Fizičko nelagodje i briga o sebi

Dojenje tokom trudnoće može izazvati fizičko nelagodje za majku.

Hormonske promene, povećana osetljivost dojki i umor mogu uzrokovati da dojenje ponekad bude izuzetno neprijatno za nju.

Davanje prednosti brizi o sebi postaje ključno u ovom periodu.

Adekvatan odmor, pravilna ishrana, nežna nega dojki i traženje podrške od partnera, članova porodice ili podržavajućih grupa mogu pomoći u ublažavanju nelagodnosti i očuvanju opšteg blagostanja.

 

Negovanje emocionalnih potreba

Dojenje tokom trudnoće može podstaknuti jedinstvenu i posebnu vez između majke i njenog starijeg deteta.

Pruža utehu, smirenje i emocionalnu podršku tokom perioda tranzicije i promena.

Nastavak dojenja starijem detetu može pomoći u očuvanju osećaja sigurnosti i stabilnosti tokom trudnoće i dolaska novog brata ili sestre.

Važno je poštovati emocionalne potrebe kako starijeg deteta, tako i majke tokom celog ovog puta.

 

Razmišljanja o prestanku dojenja starijeg deteta

Kako trudnoća odmiče, odluka o nastavku dojenja ili prestanku dojenja starijeg deteta postaje lični izbor.

Neki se deca mogu prirodno samostalno prestati dojiti usled promena u količini mleka, ukusu ili vlastitih želja za drugačijim načinom ishrane.

Ako je prestanak dojenja željen ili potreban, mogu se primeniti postupci postepenog odvikavanja, koji daju prednost emocionalnom blagostanju deteta.

Podrška lekara ili savetnika za dojenje može vam pružiti smernice i pomoć tokom ovog tranzicionog perioda.

S odgovarajućom i pre svega iskrenom komunikacijom, brigom o sebi i vođenjem lekara, mnoge majke uspešno se suočavaju sa tandemskim dojenjem, čak ga i vole.

Bez obzira na to da li se majka odluči za nastavak dojenja ili prestanak dojenja starijeg deteta tokom trudnoće, od suštinske je važnosti dati prioritet emocionalnom blagostanju svih uključenih, pre svega majke, koja može nositi veliko teret i brigu.

Ne zaboravite da je svaki izbor o načinu dojenja ličan i da odluke treba bazirati na individualnim potrebama i okolnostima majke i njenih dece.

Pre svega, treba poštovati i podržati svaku odluku majke, jer na kraju krajeva, mama najbolje zna šta je dobro za nju i njenog dete.

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...