Šta treba da znate kad beba plače tokom menjanja pelena

0

Kler Lerner, specijalista za razvoj dece jaslenog uzrasta i saradnica sajta Parents.com, dobila je od jedne zabrinute majke dvomesečne bebe pitanje šta treba da učini kada njen mališan zaplače tokom menjanja pelena jer se i ona i njena beba tada osećaju veoma loše.

Lernerova je u odgovoru ovoj mami istakla da nijedna majka ne sme da se oseća loše u ovim situacijama jer se mnoge bebe protive presvlačenju i to pokazuju plačem.

Zbog čega se to događa?
Udoban osećaj sigurnosti i toplote nestaje kada se s deteta skine odeća, podseća Kler Lerner. Novorođena deca uživaju u osećaju zaštićenosti koju su osećala u materici i žele to iskustvo i nakon što dođu na svet – zato vole da su dobro obučene, udobno ušuškane ili u majčinom naručju. Kada se taj osećaj izgubi, potpuno prirodno bebe plaču.

Dodatni faktori koji uzroku plač

Prilikom presvlačenja, različiti delovi tela trpe pritisak. Dok se bebi izvlače ruke i noge iz odeće, one se vuku za tkaninom, što je naročito neprijatno bebama koje su preosetljive na dodir.
Novorođenčad još uvek nisu u stanju da uspostave samostalnu termoregulaciju, pa iznenadno razodevanje izaziva naglo snižavanje temperature. Ukoliko beba plače i nakon što ste je ponovo obukli, ne brinite – jednostavno joj je potrebno još vremena da se zagreje.

Kako postupiti?

- Oglasi -

1. Planirajte unapred – neka vam maramice, pelene, odeća i ostale potrepštine budu nadohvat ruke. Takođe, budite što nežniji i brži.

2. Dok menjate detetu pelene, prekrijte ga mekanim peškirom ili ćebencetom kako bi mu bilo toplo. Lernerova savetuje da beba ni u jednom trenutku ne bude u potpunosti naga, odnosno da u svakom trneutku tokom presvlačenja ima na sebi makar jedan komad odeće kako joj temperatura ne bi naglo opala.

3. Odvratite bebi pažnju na neki način. Recimo, stavite joj u šačicu igračkicu ili joj se sve vreme obraćajte, pevajte, osmehujte…

4. Ostanite pribrani. kada se osećate loše, vaša beba će to primetiti na osnovu vaših izraza lica, glasa i dodira, što može izazvati suprotan efekat od željenog. Jednostavno udahnite duboko i setite se da vaš mališan ne plače jer vi činite nešto pogrešno – sve što vi pokušavate jeste da mu pomognete da bude čist i da mu ponovo bude udobno i toplo.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE

- Advertisement -

Komentara
Loading...