ŠTA TREBA DA ZNATE ? ! Kako da znam da počinje porođaj?

0

Početak porođaja označavaju pojavljivanje pravih kontrakcija (trudova) i/ili prskanje vodenjaka.

Pravi trudovi – većina trudnica se pita da li će između mnogih pokazatelja približavanja porođaja (bolova u leđima, lažnih kontrakcija, pritiska bebine glavice), biti u stanju da prepoznaju one prave kontrakcije koje uvode u porođaj. Naravno da će ih prepoznati .

One postaju sve jače i sve češće, sve”, i ništa što uradite – bilo da legnete, da šetate, da sednete, neće ih zaustaviti! Tada trebate da se javite u porodilište.

Ukoliko živite daleko od porodilišta, krenite na vreme, pa makar i pre vremena, da se ne bi porađali u kolima!  Kontrakcije mogu biti praćene krvarenjem sa sluzavim sekretom, što je najčešće znak širenja i skraćivanja grlića materice.

Plašim se da će mi vodenjak pući na javnom mestu !

Kod većine žena do prskanja vodenjaka dolazi paralelno sa pojavom kontrakcija. Tako da će prskanju uvertira biti jaki kontrahovani bolovi u stomaku i krstima što vas nikako neće iznenaditi niti ćete u tom trenutku krenuti u javnost.

Kada vodenjak prsne imate taman vremena da krenete u porodilište jer je porođaj definitivno počeo !

Šta da radim kada počnu kontrakcije?

Ne paničite vaše telo je stvoreno da to podnese !

Ukoliko je noć i kontrakcije nisu jake pokušajte da spavate. Pojačanje kontrakcija će vas sasvim sigurno probuditi i imaćete vremena da odete do porodilišta. Mirno spavajte i verujte u to da se do sada niko nije porodio u snu!

Danju možete slobodno šetati, jer će u slučaju da je počeo porođaj ,šetnja pojačati i produžiti kontrakcije.

Slobodno se istuširajte. To će vam pomoći da se malo opustite.

Nemojte jesti! U slučaju da porođaj treba završiti carskim rezom, pun želudac može da predstavlja problem zbog mogućnosti povraćanja i aspiriranja želudačnog sadržaja. Možete slobodno piti vode .

Kada je vreme da krenem u porodilište?

U porodilište krećete kad:

  1. Prsne vodenjak, bez obzira da li je prskanje vodenjaka praćeno pojavom kontrakcija ili ne.
  2. Nekoliko kontrakcija je snažno tako da ne možete da hodate, niti da pričate dok kontrakcija traje
  3. Kontrakcije su regularne, javljaju se na svakih 10 minuta ili kraće i traju minimalno 30 sekundi.

Naravno, svaka situacija koja odudara od normalnog početka porođaja (krvarenje bilo kog intenziteta, ako ne osećate svoju bebu poslednjih par sati, ako osećate malaksalost, zujanje u ušima, vidite duple slike, imate bol u predelu gornjeg dela stomaka) zahteva da se ODMAH javite u porodilište.

SREĆNO !

Foto freepik
Komentara
Loading...