ŠTA TREBA DA ZNATE – MITOVI O PUCANJU VODENJAKA

0

Ah nije ni čudo što ste zbunjene , filmovi su za to krivi . Koliko ste samo filmova odgledali gde porođaj počinje sa pucanjem vodenjaka zar ne ? E pa u stvarnom životu i nije baš tako . Saznajmo !

1. Osetićete kada vodenjak pukne

Možda ćete osetiti, a možda i ne. Možda ćete osetiti nalet tečnosti, curenje ili imati osećaj da ste se upiškili. Možete doživeti sve od navedenog, a možda i ništa. Zapravo, može biti teže i nego što ste zamislili otkriti da je vodenjak pukao. Vaginalni sekret se pojačava pred kraj trudnoće, a krvavo sluzavi čep može da ispadne kako grlić materice počne da sazreva. Sve to se može lako pomešati sa plodovom vodom, odnosno sa pucanjem vodenjaka.

2.Vodenjak ne može pući prerano

Nažalost, ovo nije istina. Oko 10 odsto žena iskusi nešto što se naziva prevremena ruptura fetalne membrane (PROM). Prevremena ruptura fetalne membrane (PROM) je ruptura fetalne membrane koja se događa pre nego što počne porođaj. U većini slučajeva se događa blizu samog termina porođaja, međutim ukoliko se dogodi pre 37. nedelje trudnoće onda je reč o preuranjenoj prevremenoj rupturi fetalne membrane (PPROM). Simptomi prevremene rupture su naglo izlivanje tečnosti i nastavak curenja tečnosti. Lekar tada proverava da li pacijentkinja oseća kontrakcije, da li ima vaginalno krvarenje, da li je imala seksualni odnos u zadnje vreme ili ima li povišenu temperaturu.

Pucanje vodenjaka (VIDEO)

- Oglasi -

Porođaj počinje istog trenutka

Ukoliko vam je pukao vodenjak, ne znači da je i porođaj počeo. Kontrakcije mogu početi tek za nekoliko sati i trajti i po više od 12 časova. Jedna od 10 žena doživi pucanje vodenjaka nekoliko sati pre porođaja. Koliko ćete čekati zavisi od nekoliko faktora, kao što su bebina pozicija, kao i kakva je procedura u vašem porodilištu. Mnoge žene nemaju strpljenja i žele da ubrzaju kontrakcije, ali trudite se da ne preduzimate ništa riskantno i čuvajte energiju za ono što tek dolazi.

Kako da sprečite prevremeno pucanje vodenjaka ?

 • Voda, voda, voda. I još vode.
  Iako piškite svakih petnaest minuta, čista voda je neophodna Vašoj bebi, budući da ona piški i pljucka u posteljici. Pijte deset velikih čaša na dan, pola sata pre obroka, kako se ne biste nadimali i osećali težinu u želucu.
 • Nemojte sedeti prekrštenih nogu, jer se na taj način karlica pritiska i zauzima nepovoljan položaj.
 • Jedite kiselo mleko i pijte sok od borovnice, što vam može pomoći u borbi protiv infekcija.
 • Čaj od kamilice vam može pomoći u slučaju prevremenog porođaja.
 • Unosite vitamin C. Jedite namirnice bogate vitaminom C, a u konsultaciji s Vašim lekarom, možete dodati i vitamin C u tabletama.
 • Unosite vitamin E i cink. U dogovoru sa Vašim lekarom.
 • Magnezijum nam obično nedostaje u ishrani, a pomaže pri opuštanju i pri relaksaciji mišića.
 • Nemojte pušiti i unositi kofein (uključujući i čokoladu). O pušenju je sve jasno, a o kofeinu bismo dodali da osim što pospešuje infekcije, njegovo laksativno dejstvo može prouzrokovati da beba isprazni creva dok je u stomaku. A treba joj čista plodova voda, bez mekonijuma.
 • Odaberite najbolje moguće mesto za svoj porođaj i budite opušteni. Ako ste uplašeni i stegnuti, u okruženju ili atmosferi koju, makar i podsvesno, doživljavate kao neprijateljsku ili preteću, vaše telo može da reaguje zatvaranjem, kako bi zaštitilo sebe i bebu.
 • Sada je pravi trenutak da rasčistite neke svoje emotivne poteškoće. Razmislite ili porazgovarajte s prijateljem, dulom, terapeutom ili homeopatom – šta vas plaši, zbog čega se ustručavate i ustežete, kako da ojačate veru u svoje telo.

NEVEROVATNO Jednom u 80.000 porođaja: Beba rođena u netaknutom vodenjaku

- Advertisement -

Komentara
Loading...