Šta treba da znate o BEBINOJ ŽUTICI !

Žutica može prouzrokovati da koža, oči i usta novorođenčeta poprime žućkastu boju.

Žuta boja nastaje zbog nakupljanja bilirubina, supstance koja se stvara u telu tokom normalnog procesa razgradnje starih crvenih krvnih zrnaca i formiranja novih. Jetra obično uklanja bilirubin iz organizma. Ali, kod mnogih novorođenčadi, u prvih nekoliko dana nakon rođenja, jetra još uvek ne radi svom punom snagom. Kao rezultat toga, nivo bilirubina u krvi postaje previše visok, što uzrokuje da bebina boja postane blago žuta. Iako je žutica uobičajena i obično nije ozbiljna, u nekim slučajevima visoki nivo bilirubina može uzrokovati oboljenja mozga. Sva odojčad sa žuticom moraju biti pregledana od strane lekara. U većini slučajeva odojčadi nije potrebno lečenje. Njihove jetre brzo počinju da nadoknađuju i počinju normalno da uklanjaju bilirubin, obično u roku od nekoliko dana nakon rođenja.

Za neka odojčadi lekari propisuju fototerapiju – lečenje pomoću posebne lampe – kako bi se razgradio bilirubin u njihovim telima. Ako vaše novorođenče ima žuticu, pitajte svog lekara koliko dugo treba da traje žutica posle izlaska iz bolnice i zakažite sledeći sastanak prema uputama. Ako žutica traje duže nego što se očekivalo ili novorođenče koje nije imalo žuticu počne da daje znake žutice po odlasku kući, treba odmah potražiti lekara.

Gotovo je nemoguće reći koliko je jak nivo žutice samo gledanjem bebine kože, posebno za novorođenčad.

Da li se pojava žutice može sprečiti ? ! 

Česti podoji u toku prvih sati i dana bebinog života pomažu u smanjenju rizika od pojave žutice jer ubrzavaju rad bebinih creva i čiste njen organizam od viška bilirubina, koji beba zatim izbacuje, najvećim delom putem stolice. Majčino mleko pomaže bebinoj jetri da lakše i brže razgradi bilirubin. Sa eliminisanjem bilirubina iz bebinog organizma i boja bebine stolice se menja, i od tamno zelene, kakva je bila na početku, postaje zlatno žuta.

Ukoliko imate problema sa dojenjem, obavezno potražite savet stručnjaka! Majci će možda trebati dodatna podrška za pospešivanje dojenja, a bebi će možda biti neophodna dohrana upotrebom mlečne formule, kako bi se sprečila dehidratacija bebe, kao i nastanak ili pogoršanje već postojeće žutice. Ovo se naročito odnosi na prvorotke, koje nemaju iskustva u dojenju. Treba imati na umu da je najčešći uzrok dehidratacije novorođenčadi upravo nedovoljan unos majčinog mleka (svaki podoj manji od 10 grama smatra se nedovoljnim).

Zato se potrudite da zadržite termine praćenja kako bi lekar mogao proveriti nivo žutice jednostavnim testom krvi!

Komentara
Loading...