ŠTA TREBA DA ZNATE O REDOSLEDU IZBIJANJA ZUBIĆA

0

Zubići se ne pojavljuju istim redosledom kod sve dece, ali kod većine to se otprilike odvija ovako: sa šest meseci izbijaju donji centralni sekutići (1); sa sedam – gornji, centralni sekutići (2); sa osam meseci, evo i gornjih lateralnih sekutića (3), a sa devet, stižu i donji lateralni sekutići (4).

Baby teething symptoms – teething rush, drooling, irritability, refusal to feed, biting, crying.

Oko prvog rođendana, pojavljuju se prvi kutnjaci (5,6); a sa 18 meseci, vaša će beba dobiti i očnjake (7,8). Do druge godine, izbiće joj i drugi kutnjaci (9,10).

Samo smireno i polako

Prvi simptomi koji nagoveštavaju izbijanje zubića, mogu da se manifestuju i mesec dana pre nego što se zabeli ispod desni.

Probijanje zuba kroz tkivo uvek je bolan proces, ali čim se promoli, beba će postati mirnija. Zato pratite njeno ponašanje, pa joj, ako primetite da oseća bol, dajte odgovarajuću dozu paracetamola za bebe.

Izbijanje zubića ne bi smelo da uzrokuje ozbiljnije zdravstvene probleme, pa ako primetite da se stanje nije poboljšalo ni nakon primene analgetika, obratite se lekaru.

Savet + Čim se pojavi prvi zubić, treba da počnete da ga perete četkicom, ujutro i uveče. Koristite vrlo malo paste (veličine zrna graška) i meku četkicu namenjenu bebama.

- Oglasi -

Zanimljivosti

Razvoj i nicanje zuba se brže odvija kod devojčica.

Zubi donje vilice se ranije razvijaju i niču od zuba gornje vilice.

Tabelarni prikaz nicanja mlecnih zuba. Najpre niču donje i gornje jedinice - između 6. i 9. meseca. Dvojke niču između 8. i 11. meseca , tako da bebe od godinu dana imaju svih 8 sekutića. Zatim niču donje i gornje četvorke (prvi molari) između 11. i 18. meseca, pa gornje i donje trojke izmedju 14. i 22. meseca. Poslednji niču donje i gornje petice (drugi molari) izmedju 20. i 30. meseca pa dete od dve i po godine ima svih 20 mlečnih zuba.

Do kraja druge godine, dete bi trebalo da ima sve mlečne zube, kojih je ukupno 20.

Moze se desiti da mlečni zubi počnu da se pojavljuju u ustima deteta pre trećeg meseca i ta pojava se naziva prerano iznikli zubi. Ovakvi zubi se obično luksiraju (klate), jer im razvitak korena nije završen, tako da su nedovoljno fiksirani u vilici.

Takodje, zubi mogu biti prisutni sa rodjenjem deteta i takvi zubi se nazivaju natalni zubi, a oni koji se u ustima pojave do 30. Dana nakon rodjenja – neonatalni zubi.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

- Advertisement -

Komentara
Loading...