ŠTA TREBA DA ZNATE : PREDNJA I ZADNJE FONTANELA KOJA JE RAZLIKA

0

Svaka beba ima dva meka mesta na glavici koja se zovu fontanele. Membrana koja pokriva fontanele dovoljno je čvrsta da zaštiti bebu od radoznalih prstića starijeg brata ili sestre.

Ti otvori postoje iz dva razloga: tokom porođaja omogućavaju bebinoj glavici da se prilagodi obliku porođajnog kanala, a kasnije da njen mozak dobije dovoljno mesta za razvoj.

Prednja fontanela je u obliku dijamanta, veličine oko 5 cm i počinje da se zatvara u uzrastu od oko godinu dana, a ponekad i kasnije. Kod plavokosih beba ova fontanela se bolje vidi nego kod tamnokosih, kao i njeno pulsiranje kada beba plače.

Ako je prednja fontanela uvučena, to znači da je beba dehidrirala i da je potrebno češće da je pojite.

Zadnja fontanela je u obliku trougla i nalazi se na potiljku. Veličine je oko 1,5 cm i manje je uočljiva od prednje. Zatvara se do kraja trećeg meseca.

Čemu služe fontanele?

Mozak novorođenčeta je relativno veliki u odnosu na ostatak tela, ali zapravo predstavlja samo 25 odsto veličine mozga odraslog čoveka. Rast mozga je najintenzivniji u prve dve godine života, a da bi se odvijao neometano – neophodno je postojanje fontanela. One su, u stvari, «prazan prostor» koji kosti glave popunjavaju tokom rasta. Kasnije se rast značajno usporava, pa dolazi do zatvaranja fontanela, dok do srastanja kostiju lobanje dolazi znatno kasnije, u drugoj deceniji života, kada se završi period rasta.

Postojanje fontanela značajno olakšava rađanje glavice deteta, jer dozvoljava primicanje, pa čak i preklapanje kostiju lobanje pri prolasku kroz porođajni kanal, a nakon porođaja se sve brzo vraća na svoje mesto.

Vezivno tkivo fontanela propušta ultrazvučne talase, što omogućava jednostavan pregled bebinog mozga sve dok se fontanele ne zatvore.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...