VAŽNO : Šta treba uraditi ako novorođenče zaspi za vreme podoja?

0

Stručnjaci kažu da bebu ne treba buditi. Izuzetak su bebe rođene sa malom telesnom masom (težinom), kao i ona grupa beba koju nazivamo «lenjivicama». Ove bebe treba razbuditi – tako što im se blago masiraju tabani, noge ili leđa.

dojenje

Da li bebu treba buditi ukoliko je prošlo više sati od poslednjeg podoja?
Svaka beba je biće za sebe, jedinstveno u svakom pogledu. Ona ima svoj ritam i treba joj omogućiti da razvija sopstveni odnos sa majkom. Ne treba je vremenski ograničavati u hranjenju, tim pre što dojenje nije samo hranjenje. Majčino mleko jeste najbolja hrana, ali se činom dojenja ujedno razvija i produbljuje bliskost između majke i bebe, podstiče optimalan psihički razvoj deteta, razvija sigurnost i samopouzdanje.
Svaki podoj se započinje drugom dojkom, odnosno dojke se nude naizmenično. Iz prve dojke treba pustiti da beba sisa 10-15 minuta. Nakon završetka podoja iz te dojke, treba ponuditi drugu. Ako beba neće da sisa, znači da je sita.
U prvim danima po izlasku iz bolnice, broj podoja se kreće između 10-12 puta za 24 sata. Do kraja prvog meseca, trebalo bi da majka i beba uspostave svoj ritam, a broj podoja se smanjuje na oko osam puta. Kako dete raste, broj podoja se smanjuje, pa bi na kraju šestog meseca beba trebalo da ima oko šest podoja.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE O DOJENJU

DOJENJE : NEŽNI PREKID NAJJAČE VEZE

Savetnica za dojenje objašnjava zašto treba da zaboravite na sat kad dojite

- Oglasi -

 Keksići za dojilje
PODELITE OVO I SA VAŠIM PRIJATELJIMA

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...