Šta vas sve čeka nakon porodjaja a niko vam neće reći

Sigurno ste već čule sve te strašne stvari o porođaju. Ili ste, još bolje, imale sreću da ih iskusite. Iskustva su, naročito nakon otkrića magičnih anestetika, vrlo raznovrsna. Iz nekog razloga trudnice su uglavnom zainteresovane za ovaj, prvi, deo priče. Razmišljaju o porođaju, od njega strahuju ili mu se raduju, čitaju i slušaju iskustva. Nikada dosad nisam upoznala trudnicu koja se zapitala šta dolazi nakon toga.
1012218_605271559493932_1501339259_n

- Oglasi -

Majčinstvo je tako divna stvar, stvar intuicije, osećaja i beskrajnog uživanja u bebi i neograničenoj ljubavi koja nas obuzima. To je nešto što će vam reći iskusnije mame. I u potpunosti su u pravu. Ali, period nakon porođaja nosi i neka ne baš prijatna iznenađenja, o kojima žene kao da su položile neki tajni zavet ćutanja. Šta vam skoro nijedna neće reći o periodu nakon porođaja?
1Bol. U početku ćete se boriti s bolom. Bilo da je vaš porođaj bio vaginalni (namerno ne kažem “prirodni” jer pod tim smatram samo onaj bez ikakvih medicinskih sredstava) ili carski, pripremite se za bol. Rana, osećaj slomljenosti, praznine – sve je to prirodno i normalno nakon što je mali zamotuljak radosti napustio vaše telo. Dajte svom telu vremena da se oporavi.
2.Dojenje je teško. Da, to divno, predivno dojenje, može biti jako teško. Odmah na početku vrebaju mastitis, ragade, bol, slaba beba koja “mrljavi” i neće lepo da sisa… Dodajte tome strah od toga da li je beba gladna, neispavanost, pritisak okoline i eto savršenog recepta za prekid dojenja. Ali, za utehu – kada se uhodate – dojenje je pesma!
3.Kilogrami ostaju. Sećate li se svih onih ustajanja usred noći jer vam se jede “nešto slatko”? Zašto da ne, u trudnoći je sve dozvoljeno! Mnoge mame kažu kako su nakon porođaja kilogrami magično nestali. Činjenica jeste da ćete mršaviti nakon porođaja, naročito u prvom periodu, ali ako mislite da će svi kilogrami otići sami od sebe – moraću da vas razočaram. Ja se i dalje borim s viškom koji, doduše, spada sam od sebe (pretpostavljam zbog dojenja, ne mogu da se pohvalim preteranom disciplinom, kao ni fizičkom aktivnošću). Ali o izgledu kao pre porođaja i dalje mogu samo da sanjam.Kilogrami ostaju još neko vreme da vas podsećaju na sve “grehe” i teraju da sebi čvrsto obećate da u sledećoj trudnoći nećete jesti krofne u dva ujutru.
4.Kosa opada. Mnogo. Vaša divna, negovana kosa, koja je u trudnoći prosto blistala, nakon porođaja će rešiti da ne bude više tako poslušna. Negde oko trećeg bebinog meseca je kosa iznenada počela da mi opada, i evo, do skoro sam se budila pipajući glavu, čisto da proverim da li je nešto na njoj ostalo. Nikada, ali nikada ne gledajte novopečenu mamu s prekorom jer ima kosu skupljenu u konjski repić ili punđu. To je preživljavanje. Jedina dobra stvar je što i ova faza prolazi relativno brzo, pa će se i kosa oporaviti.
5Biće suza. Vrlo je verovatno da ćete se, ma koliko bili srećni zbog trenutnih dešavanja u svom životu, nakon porođaja bar jednom dobro isplakati. Zapravo, može se reći da ćete se upravo zbog velikih dešavanja u svom životu dobro isplakati. Ja sam pokušavala da kontrolišem suze, misleći da one znače da sam slaba. Nemojte praviti istu grešku, dopustite sebi da proživite sve te emocije kojih će i te kako biti. I ne verujte ženama koje nisu plakale nakon porođaja.
6. Znojićete se. Kad se samo setim! Tu takođe nema pomoći. Priroda je rešila da pojača sve vaše mirise kako bi beba bila sigurna da je pored svoje, a ne neke druge mame. Šalim se, ne znam razlog, ali mogu da vam garantujem da se toliko nikada nećete znojiti u svom životu, pa makar trčale maraton. Ne zvuči nimalo prijatno, zar ne? Dobra stvar je što će vam to u prvim trenucima s bebom biti najmanje bitna stavka na svetu.
7.Ne možete razmaziti bebu. Budite non-stop uz svoju bebu. Ne pokušavajte da je ostavite da plače jer “plakanje širi pluća”. Ne pokušavajte da je uobročite niti vaspitate.
8.Možda se nećete odmah magično povezati s bebom. I to je sasvim u redu. Nekima treba malo više vremena, nekima manje da bi postali svesni novog člana porodice, svih divnih emocija koje polako nadolaze. Većina majki koje znam kažu da nisu odmah osetile “ono pravo”, od straha, umora i brige. Samo polako, bićete “upecani” vrlo brzo.
9.Ne postoji pravi i pogrešan put u roditeljstvu. I ne dozvolite nikome da vas ubeđuje u suprotno. Ne morate da radite onako kako vam drugi kažu. Dovoljno je da slušate sebe i svoju bebu i već ste na pravom putu da osvojite nagradu za naj roditelja na svetu. Kako to mislite – šta je nagrada? Bebin prvi osmeh, zna se!
izvor:blogcarapice
Komentara
Loading...