Šta zasmejava bebe i zašto?

Skrivanje lica rukama, pravljenje grimasa i proizvođenje raznih zvukova… Roditelji uglavnom imaju svoju “jedinstvenu formulu” kako da zasmeju mališane. Ali, zašto su bebama ove stvari smešne?

mama-beba-foto-shutterstock-1416998014-593507

Dr Kaspar Edimen sa Univerziteta Birkbek u Londonu sproveo je istraživanje kako bi saznao šta je to što je mališanima smešno i zašto. On je sastavio detaljan upitnik za roditelje, koji su mu takođe poslali i video snimke i kratke izveštaje o tome šta zasmejava njihovu decu.

- Oglasi -

Do sada, 1.400 roditelja iz 25 zemalja širom sveta je odgovorilo na ova pitanja, detaljno objašnjavajući da li se njihova beba najčešće smeje u određeno doba dana, koje igračke ili dečje pesme su im najsmešnije.
Tokom prve godine života, smejanje i suze su jedini način na koji bebe komuniciraju.
Plakanje je znak da deci nešto ne odgovara i da žele da to promenite, dok je smejanje suprotno – žele da nastavite to što radite“, kaže dr Edimen.
Jedan od najboljih načina da bebi izmamite osmeh je kroz dodir, zbog toga se one smeju kada ih golicate, bez obzira na to koliko su stare. Naravno, golicanje stimuliše i različite nervne završetke, a smeh se javlja kao reakcija.
Još jedna od stvari koje bebe zasmejavaju je sopstveni odraz u ogledalu. Naučnici tvrde da mališani ne prepoznaju sebe u ogledalu do uzrasta od 18 meseci. Zašto se onda smeju?
Psiholog dr Edimen veruje da ogledanje beba “ruši” prirodne društvene konvencije, što kod beba izaziva smeh.
Komunikacija i socijalna interakcija podrazumevaju prisustvo druge osobe, a odraz u ogledalu omogućava neku vrstu komunikacije bez druge osobe, što je bebama strašno zabavno“. Osim toga, ovo je jedan od načina na koji bebe istražuju i upoznaju svet.
Zanimljivo otkriće do koga su naučnici došli je da je, suprotno uobičajenom verovanju, smeh prisutan i kod beba najmlađeg uzrasta.
Rezultati ove studije pokazali su da se 90 odsto beba osmehuje već u prva dva meseca života, a glasno smeje samo nekoliko nedelja nakon toga.
Naravno, to nije nikakvo pravilo, pa su neki roditelji prijavili da se njihova beba glasno smejala već sa nekoliko nedelja života, a ima i onih mališana koji se nisu smejali do prve godine života.
Ovakvi rezultati sugerišu na to da ljudi imaju različite tempreramente još od prvih dana svog života“, objasnio je dr Edimen.
Međutim, dok se mnogi roditelji trude da nasmeju svoje mališane, dr Kaspar Ediman tvrdi: “
Smeh je najpre stvar društvenosti, uglavnom se smejete kada ste u društvu. Jedna od stvari koje smo otkrili je da često nije važno šta roditeji rade, već sama činjenica da su tu dovoljna je da nasmeje i usreći mališane“.
Interesantna stvar je, takođe, da se većina roditelja instinktivno igra sa mališanima, koji imaju neverovatnu sposobnost da privole odrasle da rade stvari koje smatraju glupima. To decu zasmejava, ali i gradi vezu između roditelja i mališana, objasnili su naučnici.
Izvor: mondo.rs
Komentara
Loading...