Šta treba da znaš mamice : Položaj bebe posle obroka

0

Uobičajeno je da se bebe, još od rodjenja, stavljaju na stomak. Osnovni cilj ovog položaja, kao i onog na boku, koji je prihvaćen poslednjih godina, jeste da spreči zagrcnjavanje u slučaju da beba povrati.

 

- Oglasi -

Ovo je veoma važno. Mnoge bebe lako povrate, bilo prilikom podrigivanja, čak i mnogo kasnije posle obroka, bilo zbog zakasnelog zatvaranja gornjeg dela želuca.Dakle, veoma je važno da se u ovim okolnostima, ono što je beba povratila izbaci kroz usta i da se nijedan delić ne udahne i ne udje u bronhije. Naravno, čak i kad beba leži na ledjima, s glavom okrenutom na stranu, opasnost je minimalna, jer je organizam dobro sazdan, a odbrambeni mehanizmi pravilno uspostavjeni. Ali to ne znači, da u svakom slučaju, nije bolje držati bebu, bar do 2 meseca, na stomaku ili sa strane. Položaj na stomaku može podstaći malo krivljenje potkolenice na unutra, što je prilično česta pojava odmah posle rodjenja. To je >mali nedostatak koji se ispravlja.

Oko drugog meseca, beba naviknuta da leži na boku, sposobna je da se prevrne na ledja. Ona, koja je naviknuta da spava na stomaku, ne zna sama da se okrene ali, ako voli da provede noć na stomaku, traži da je preko dana na ledjima, da bi videla sta se oko nje dogadja i uzivala u okolini. 

Foto freepik

- Advertisement -

Komentara
Loading...