KAKO UBRZATI ZATEZANJE STOMAKA NAKON TRUDNOĆE?

0

Potrebno je vreme da se vaše telo, a posebno stomak, potpuno oporavi od trudnoće. Dobili ste bebu, ali i dalje izgledate kao da ste u 6 mesecu trudnoće, sa stomakom koji je mekši i obliji nego što ste očekivali. Zašto je to tako?

Mislite o svom stomaku kao o balonu, koji se polako naduvava dok vam beba raste. Porođaj ne razbije balon, već pravi malu rupu. Smanjenje veličine stomaka može biti sporo, ali će biti stabilno.

Od trenutka kada se vaša beba rodi, hormonske promene uzrokuju smanjenje veličine stomaka. Potrebno je oko četiri nedelje da se vaša materica smanji na veličinu pre trudnoće.

Sve ćelije u vašem telu koje su natekle tokom trudnoće počinju da oslobađaju svoje tečnosti u obliku urina, vaginalnih sekreta i znoja. I svaka dodatna mast koju ste nabacili da bi nahranili svoju bebu počinje da gori, posebno ako dojite i vežbate. Međutim, potrebno je bar nekoliko sedmica da se vide primetni rezultati

Svi smo čuli priče o novopečenim mamama, poput estradnih zvezda, koje su povratile svoju fantastičnu liniju samo nekoliko nedelja od porođaja. Iako je ovo moguće, većina žena ne spada u ovu kategoriju. Koliko ćete brzo vratiti željeni izgled zavisi od više faktora:

  • Oblika tela pre nego što je došlo do začeća;
  • Koliko ste dobile na težini tokom trudnoće;
  • Koliko ste aktivne;
  • Od vaših gena.
  • Kao neko generalno pravilo, ne bi trebalo da očekujete da se vratite na svoju težinu pre porođaja oko 6 meseci nakon rođenja deteta.

Kako da ubrzate proces

Najbrži put do ravnog stomaka nakon trudnoće je kroz zdrav plan ishrane, dojenje, vežbanje i smanjenje stresa. Bolje razumevanje ovih zdravstvenih navika može igrati značajnu ulogu u povratku tog ravnog stomaka, ali i opšte energije organizma.

Dojite

Dojenje vam pomaže da izgubite težinu, a ujedno pomaže pri smanjenju materice. Dojenje je prirodan način sagorevanja masti i kalorija. Kontrakcije u stomaku, koje se obično stvaraju tokom dojenja, pomažu kod jačanja stomačnih mišića. Dojenje stimuliše mišiće materice da rade kroz sekreciju oksitocina. Ova aktivnost čini da se materica brže smanjuje.

- Oglasi -

Vežbajte

Ako je porođaj bio normalan i ako je beba dobro, žena može početi sa vežbanjem nedelju dana nakon porođaja. Međutim, vežbe se razlikuju u intenzitetu, a ako nikada ranije niste vežbale, biće vam potrebna pomoć.

Naravno, najlakše je ako imate ličnog trenera, ali većina žena nema tu mogućnosti. Budući da je neophodna promena u režimu ishrane, koncept koji kombinuje plan ishrane i treninga je zapravo najbolje rešenje. Takođe, pilates vežbe su sjajan način da unapredite svoje opšte zdravlje i fizički izgled.

Smanjite stres

Stres tokom trudnoće je jedna stvar, dok je post-porođajni stres nešto sasvim drugo. Dovoljno sna, ishrana, vežba i hormoni, sve ima svoju ulogu u nivou stresa koji dojilje svakodnevno doživljavaju. Zbog toga su sve ove komponente veoma važne za zdravlje. Održavanje niskog nivoa stresa može drastično poboljšati lakoću sa kojom ćete izgubiti eventualnu nagomilanu težinu nakon trudnoće, a najvažnije od svega, izbalansiraćete rad svog metabolizma i izgled. Samo razmislite koliko ćete se bolje osećati!

  • U trenucima stresa, zastanite, zatvorite oči i udahnite duboko pet ili više puta;
  • Dišite celim stomakom i polako brojite šest do osam sekundi;
  • Izduvajte vazduh polako kako biste odmah osetili smanjenje stresa.

Uvek slušajte svoje telo, ako osećate da nešto nije u redu – verovatno je tako. Pređite preko vaših navika pri spavanju, ishrani i vežbi i pogledajte gde možete početi da primenjujete male promene. Vremenom ćete videti velika poboljšanja i vratiti svoj ravan stomak od pre trudnoće.

Autor: Dragan Antić, tata

izvor. najboljamamanasvetu

Pročitajte i ..

- Advertisement -

Komentara
Loading...