Stomatološki radovi u trudnoći: Da ili ne?

0

Drugo stanje po mnogo čemu je posebno, i sa razlogom se naziva upravo drugo stanje.

U ovom članku pozabavićemo se popravkom zuba i drugim stomatološkim radovima tokom trudnoće.

Spektar stomatoloških usluga koji je pacijentima dostupan je ogroman. Od rešavanja hitnih stanja, poput zubobolje ili polomljenog zuba, do čisto estetskih radova, kao što je to slučaj sa Hollywood Smile tretmanom transformacije osmeha.

Osim toga, neki od zahvata su rutinski i gotovo da ne predstavljaju nikakav stres za organizam, kao što je rutinska popravka i ugradnja plombe, dok je oralna hirurgija poput ugradnje zubnih implanata prilično veliki stres za organizam koji zahteva duži oporavak.

Trudnicama u svakom slučaju nije zabranjeno da tokom trudnoće obavljaju bilo koje vrste stomatoloških radova, no ipak je generalna preporuka da se tokom ovog perioda obavljaju samo hitni radovi, a da se svi drugi radovi ostave za period nakon porođaja.

Koja su to hitna stanja koja se moraju tretirati odmah?

Kao što smo već naveli, u hitna stanja spadaju sve neophodne radove koje uzrokuju zubobolju ili nelagodu kod trudnice. 

Ovo uključuje sve vrste popravke zuba, plombiranje, sve vrste lečenja zuba i slično. 

Šta više, ovakva stanja bi morala da se rešavaju bez odlaganja, kako se infekcija ne bi proširila i potencijalno uzrokovala dodatne zdravstvene probleme.

U određenom broju slučajeva, snimanje zuba će biti neophodno kako bi terapija bila uspešna, a sama pomisao na zračenje koje je nužno tokom snimanja zuba u trudnoći kod većine trudnica izaziva u najmanju ruku nelagodu.

Ipak ne treba brinuti, jer savremeni aparati za snimanje zuba emituju veoma malu količinu zračenja u trajanju od svega nekoliko sekundi.

Tehničaru koji obavlja snimanje u svakom slučaju treba napomenuti da se radi o trudnici, kako bi se stomak, a samim tim i plod, dodatno zaštitio olovnim keceljama.

Olovne kecelje će gotovo u potpunosti sprečiti da zračenje koje je ionako usmereno samo na usta pacijentkinje na bilo koji način ugrozi plod, te razloga za brigu nema.

Sa druge strane, kompleksne operacije koje nisu urgentne, ugradnja implantata, kao i estetski zahvati izbeljivanja zuba i drugi, trebalo bi da budu odložene do rođenja deteta.

Iako same po sebi ove operacije nisu opasne po trudnicu, smatra se da je dodatni stres za organizam najčešće nepotreban i da bi sam oporavak trajao duže.

Ukoliko je ove procedure neophodno izvesti, trudnicama se preporučuje da ih obave u drugom trimestru trudnoće.

​​To je najbolji period jer je završen period najintenzivnijih mučnina i povraćanja kao i razvoja ploda koji se dešava u prvom trimestru, a za razliku od trećeg trimestra trudnica se znatno lakše kreće i podnosi duže sedenje u ne najudobnijem položaju stomatološke stolice.

Zaključak

Stomatološki radovi, uključujući i snimanje zuba, nije opasno po trudnice. Urgentna stanja, poput aktivne infekcije zuba, zubobolje ili polomljenog zuba, moraju se rešavati u najkraćem mogućem roku.

Drugi, invanzivniji i postupci koji nemaju elemente hitnosti najbolje je da sačekaju da se trudnica najpre porodi, kako bi oporavak bio najbrži, i sprečilo izlaganje trudnice dodatnom stresu.

Ukoliko je neophodno izvesti veće radove tokom trudnoće, smatra se da je najbezbednije izvesti ih u drugom trimestru.

 

Foto DepositPhotos
Komentara
Loading...