STOP UPALI PLUĆA I MENINGITISU Počela je obavezna vakcinacija dece protiv pneumokoka, evo ZAŠTO JE TO VAŽNO

Deca rođena ove godine od danas primaju još jednu obaveznu vakcinu, cepivo protiv bakterije pneumokoka, izazivača upale pluća, upale uha, meningitisa…

stock image

Od bakterije pneumokoke godišnje u svetu umre više od milion i po ljudi, mahom dece mlađe od pet godina. Osim direktne koristi za decu, vakcina će indirektno štititi i starije koji su u neposrednom kontaktu sa mališanima, jer ova infekcija može biti kobna i za njih. Stiglo je 165.000 vakcina, koja se daje deci od navršenog drugog meseca života, odnosno bebama koja su rođene ove godine.

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja “Dr Simo Milošević” na Paliluli kaže da su vakcine stigle u ovu zdravstvenu ustanovu i danas su već vakcinisana pojedina deca sa ove opštine.

– Imala sam pacijente, koji su danas primili cepivo protiv pneumokoka. Kada deca budu dolazila na redovno vakcinisanje pentaksimom, tada ćemo im davati i ovu protiv pneumokoka. Neće biti nekog posebnog pozivanja roditelja – objašnjava dr Olivera Todorović.

Program vakcinacije

Kako je “Blic” već pisao u zavisnosti od starosti deteta ova vakcina se prima u različitim dozama. Kada se daje sa dva meseca, cepivo se prima u tri doze u prvih šest meseci, sa najmanjim razmakom od mesec dana, a zatim se nakon godinu dana daje revakcinacija.

Ukoliko dete primi vakcinu prvi put posle šestog meseca, onda se daje u dve doze dok ne napuni godinu dana, sa najmanjim razmakom od dva meseca između doza, a treća se daje između prve i druge godine života. Ako se prvi put dete vakciniše između druge i pete godine, onda se daje u jednoj dozi.

Opasna bakterija za decu

Inače, pneumokokna bolest je vodeći uzročnik ozbiljnih dečjih oboljenja izazvanih bakterijom pneumokok. Od posledica tih bolesti u svetu godišnje umre skoro pola miliona dece mlađe od pet godina, koja spadaju u najugroženiju kategoriju, kao i stariji od 65 godina.

Ozbiljne komplikacije

Može da izazove ozbiljne komplikacije koje dovode do zapaljenja pluća, komplikacija na srednjem uhu koje izazivaju oštećenja sluha, zapaljenja moždanica i mozga, a može izazvati i promene na zglobovima i u kardiovaskularnom sistemu.

Sve to se sprečava vakcinacijom koja se u svetu sprovodi već više od desetak godina.

Dosad su vakcinu besplatno dobijala deca uzrasta između dva meseca i navršenih pet godina kod koje je pneumokok izazivao težu kliničku sliku, naročito deca bez slezine, sa srpastom anemijom, hroničnim kardiovaskularnim i plućnim bolestima, dijabetesom, bolestima jetre i bubrega, s malignim oboljenjima i oslabljenim imunitetom.

To je rađeno polisaharidnom vakcinom, a pacijent je primao jednu dozu vakcine, a nakon tri do pet godina i jednu dozu revakcine, što obezbeđuje zaštitu od 80 do 95 odsto. Za ova kategoriju pacijenata i dalje će dobijati vakcinu, ali će se za njih i dalje posebno nabavljati cepivo.

Kako se pneumokok prenosi

Bakterija pneumokok prenosi se kašljanjem, kijanjem ili dodirivanjem zaraženih predmeta, a potom unošenjem u organizam preko usta ili nosa. Najčešće izaziva zapaljenje srednjeg uha, sinusa i bronhitis, ali je opasna jer je uzročnik i životno ugrožavajućih bolesti kakve su upala pluća, meningitis i sepsa.

U lečenju pneumokoknih infekcija se uobičajeno koristi antibiotska terapija, ali se, zbog rastuće neosetljivosti bakterija na njih, prvenstveno preporučuje prevencija vakcinacijom.

IZVOR.BLIC

Nevakcinisana deca će moći u vrtić, ali samo ako se ispuni jedan USLOV

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...