STOP UPALI PLUĆA I MENINGITISU Počela je obavezna vakcinacija dece protiv pneumokoka, evo ZAŠTO JE TO VAŽNO

0

Deca rođena ove godine od danas primaju još jednu obaveznu vakcinu, cepivo protiv bakterije pneumokoka, izazivača upale pluća, upale uha, meningitisa…

stock image

Od bakterije pneumokoke godišnje u svetu umre više od milion i po ljudi, mahom dece mlađe od pet godina. Osim direktne koristi za decu, vakcina će indirektno štititi i starije koji su u neposrednom kontaktu sa mališanima, jer ova infekcija može biti kobna i za njih. Stiglo je 165.000 vakcina, koja se daje deci od navršenog drugog meseca života, odnosno bebama koja su rođene ove godine.

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja „Dr Simo Milošević“ na Paliluli kaže da su vakcine stigle u ovu zdravstvenu ustanovu i danas su već vakcinisana pojedina deca sa ove opštine.

– Imala sam pacijente, koji su danas primili cepivo protiv pneumokoka. Kada deca budu dolazila na redovno vakcinisanje pentaksimom, tada ćemo im davati i ovu protiv pneumokoka. Neće biti nekog posebnog pozivanja roditelja – objašnjava dr Olivera Todorović.

Program vakcinacije

Kako je „Blic“ već pisao u zavisnosti od starosti deteta ova vakcina se prima u različitim dozama. Kada se daje sa dva meseca, cepivo se prima u tri doze u prvih šest meseci, sa najmanjim razmakom od mesec dana, a zatim se nakon godinu dana daje revakcinacija.

Ukoliko dete primi vakcinu prvi put posle šestog meseca, onda se daje u dve doze dok ne napuni godinu dana, sa najmanjim razmakom od dva meseca između doza, a treća se daje između prve i druge godine života. Ako se prvi put dete vakciniše između druge i pete godine, onda se daje u jednoj dozi.

Opasna bakterija za decu

Inače, pneumokokna bolest je vodeći uzročnik ozbiljnih dečjih oboljenja izazvanih bakterijom pneumokok. Od posledica tih bolesti u svetu godišnje umre skoro pola miliona dece mlađe od pet godina, koja spadaju u najugroženiju kategoriju, kao i stariji od 65 godina.

- Oglasi -

Ozbiljne komplikacije

Može da izazove ozbiljne komplikacije koje dovode do zapaljenja pluća, komplikacija na srednjem uhu koje izazivaju oštećenja sluha, zapaljenja moždanica i mozga, a može izazvati i promene na zglobovima i u kardiovaskularnom sistemu.

Sve to se sprečava vakcinacijom koja se u svetu sprovodi već više od desetak godina.

Dosad su vakcinu besplatno dobijala deca uzrasta između dva meseca i navršenih pet godina kod koje je pneumokok izazivao težu kliničku sliku, naročito deca bez slezine, sa srpastom anemijom, hroničnim kardiovaskularnim i plućnim bolestima, dijabetesom, bolestima jetre i bubrega, s malignim oboljenjima i oslabljenim imunitetom.

To je rađeno polisaharidnom vakcinom, a pacijent je primao jednu dozu vakcine, a nakon tri do pet godina i jednu dozu revakcine, što obezbeđuje zaštitu od 80 do 95 odsto. Za ova kategoriju pacijenata i dalje će dobijati vakcinu, ali će se za njih i dalje posebno nabavljati cepivo.

Kako se pneumokok prenosi

Bakterija pneumokok prenosi se kašljanjem, kijanjem ili dodirivanjem zaraženih predmeta, a potom unošenjem u organizam preko usta ili nosa. Najčešće izaziva zapaljenje srednjeg uha, sinusa i bronhitis, ali je opasna jer je uzročnik i životno ugrožavajućih bolesti kakve su upala pluća, meningitis i sepsa.

U lečenju pneumokoknih infekcija se uobičajeno koristi antibiotska terapija, ali se, zbog rastuće neosetljivosti bakterija na njih, prvenstveno preporučuje prevencija vakcinacijom.

IZVOR.BLIC

Nevakcinisana deca će moći u vrtić, ali samo ako se ispuni jedan USLOV

- Advertisement -

Komentara
Loading...