STRATEGIJE ZA PRAVILNU ISHRANU DECE KOJE SVAKA PORODICA TREBA DA PRIMENI

0

Jedna od najvažnijih navika koju svaki roditelj treba da usadi svom detetu jeste ona vezana za pravilnu i zdravu ishranu. Ali, kako naučiti dete da pravi ispravan izbor svaki put? Postoje važne i u svakoj porodici primenjive strategije koje će vaše dete motivisati da popravi svoju ishranu i pametno bira obroke od malena. Evo šta treba da znate:

Bilo da imate dete predškolskog uzrasta ili tinejdžera, uputno je pridržavati se izvesnih pravila u njihovoj ishrani:

Redovni porodični obroci.

Serviranje raznovrsne zdrave hrane.

Svojim primerom uticati na dete pri pravilnom izboru namirnica i jela.

Izbegavati svađe u vezi hrane.

Uključiti decu u proces pripreme obroka.

Naravno da nije uvek lako uvrstiti ova pravila u svakodnevnicu s obzirom na neprekidno usklađivanje obaveza roditelja i dece. Ipak, treba imati na umu, da malo truda, može da iznedri mnogobrojne dobre rezultate.

Porodični obroci
Zajednički obroci su podjednako važni i za decu i za roditelje. To je vreme kada se razmenjuju misli o dnevnim dogodovštinama ali i ispoljava sreća, briga ili tuga. Deca koja redovno učestvuju u zajedničkim porodičnim obrocima:

Mnogo je verovatnije da će jesti više voća, povrća i mahunarki.

Manje će “grabiti” nezdrave namirnice.

Manje je verovatno da će pušiti ili opijati se tokom vremena van kuće.

Spram predškolaca koji se samo jogune u vezi hrane koju vole a koju ne, tinejdžeri se odlučno bore za svoju samostalnost i pravo odluke i izbora. Mnoge studije ipak pokazuju, da i oni još uvek žele da čuju savet svojih roditelja pa da ga neretko i poslušaju. U želji da ovu priliku pravilno iskoristite, omogućite im:

Da pozovu najbolje drugare na večeru.

Da ako žele učestvuju u planiranju i pripremi obroka.

Miran, opušten i prijatan obrok bez prebacivanja i svađa.

Zalihe zdrave hrane
Deca, naročito najmlađa će jesti ono što se ima u kući. Zbog toga je izuzetno važno obezbediti rezerve mahom zdravijih namirnica, u cilju lakog i brzog serviranja obroka i užine. Pridržavajte se osnovnog plana:

Uvek pri ruci imati sveže voće i povrće, spremno za grickanje.

Obezbediti lako biranje a i uzimanje zdravih grickalica (orašasto i suvo voće, integralne štapiće, pogačice ili keksiće).

Servirajte nemasna mesa, ribu, jaja i sir.

Birajte proizvode od celog zrna žita (veći unos biljnih vlakana).

Ograničite unos masti, izbegavajte prženu i pohovanu hranu.

Ograničiti brzu hranu i namirnice sa praznim kalorijama (čips, smoki). Ponudite ih ponekad da deca ne bi žudela za njima a onda ih krišom uzimala.

Ograničiti unos bezalkoholnih pića te uvek pri ruci imati običnu negaziranu vodu.

Ograničiti slatkiše u cilju sprečavanja stvaranja ranih loših navika i zavisnosti od šećera.

Uzor
Deca su slika i prilika roditelja. Ono što mi radimo, radiće i naša deca. Zato je potreban ogroman napor da bi vodili računa o onome što sami pričamo ili jedemo, naročito kada smo posle dugog radnog dana umorni i nervozni.

S druge strane, sa mlađom decom razgovarajte o osećajima vezanim za hranu (glad, sitost). Servirajte im manje količine, da se ne bi prejedali. Rano ih naučite da stanu sa obrokom omiljene hrane kada osete sitost.

Ne svađajte se oko hrane

Najbolji način za izbegavanje svađa oko jela je davanje ogranične kontrole samom detetu. Ponudite detetu planiran obrok koji je raznovrstan i dozvolite mu da od ponuđenog izabere šta želi. Pokušajte da se pridržavate sledećeg:

Ustalite raspored obroka i užina.

Ne terajte decu da pojedu baš sve sa tanjira.

Nemojte ih ucenjivati, kažnjavati ili nagrađivati hranom.

Nemojte hranom pokazivati svoju ljubav deci, već im umesto toga pružite svoje slobodno vreme.

Uključite decu
Zbog pretrpanog rasporeda dece, roditelji ih često isključuju iz bilo kakvih poslova u vezi domaćinstva. Pogrešno ovde veruju da im tako pomažu, oslobađajući ih neprijatnih obaveza.

Planirajte obroke i kupovinu namirnica zajedno sa decom. Biće zabavno a i rano ih naučiti dobrom izboru. Pokažite im kako se čita deklaracija. U zavisnosti od starosti deteta, dodelite mu određene obaveze u kuhinji.

Naučite decu da razmisle kod izbora školskog ručka. Objasnite im značaj izbora i uvođenja pozitivnih promena u ishrani.

Važno je decu od malih nogu učiti principima pravilne ishrane. Bez obzira što će ponekad pojesti nešto sa “crne liste” imaće dobre navike za ceo život.

Autor: Dijana Radetić, nutricionista i mama

Izvor.najboljamamanasvetu.com

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE O ISHRANI 

Komentara
Loading...